Keď je organizmus vo vysokom strese, produkuje kortizol. Metaforicky – telo drží, pracuje. Problémy nastanú, ak z toho nasadenia zvoľní, vypne a vtedy prichádzajú dôsledky predošlého nastavenia. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Psychológ o vyhorení, ktoré sám prežil. Ako spoznáte, že sa váš preťažnený organizmus chystá "vypnúť"?

22.02.2024, 00:00
  • Čo majú všetci s tým vyhorením? Z každej strany počúvame a čítame, ako niekto vyhorel, vrátane mladých ľudí. Niektorí manažéri z vyhorenia doslova skolabujú.
  • Naozaj vyhoreli, alebo o tom rozprávajú preto, že vyhorenie je práve teraz „moderné“ slovo?
  • Psychológ, kouč, zakladateľ Inštitútu stresu v Trnave a pedagóg na Ústave aplikovanej psychológie Fakulty ekonomických a sociálnych vied UK v Bratislave Karol Kováč (39), si tým prešiel sám.
  • Pre magazín Téma hovorí, že syndróm vyhorenia sa môže týkať pomerne veľkej časti populácie.

Pred časom som robil rozhovor so speváčkou Celeste Buckingham, ktorá rozprávala, ako vyhorela – nič ju nebavilo, nechcela sa pozrieť do zrkadla, neznášala dotyky ľudí, pritom je extrovertka, ktorá predtým sama rada každého vystískala. Hovoril som si – taká mladá a vyhorela?

Syndróm vyhorenia je nezávislý od veku. Teraz som zhodou okolností pracoval so študentkou medicíny, ktorá má 22 rokov a vyhorela už druhýkrát. Syndróm vyhorenia je dôsledok, príčinou je životný štýl. To, ako človek o sebe a okolitom svete uvažuje, čo robí, čo je pre neho dôležité, ako sa o seba stará. Jeho svetonázor ovplyvňuje rodinný systém, z ktorého vyšiel. V roku 2021 Európska únia skúmala tento problém a zistila, že priemerne každý piaty dospelý človek v Únii má skúsenosť s niektorým štádiom vyhorenia, svetové výskumy poukazujú, že sa to môže týkať až 43 percent populácie na svete.

Keby sme počítali s tým, že na Slovensku sú štyri milióny dospelých ľudí, tak teoreticky zhruba 1,5 milióna bolo v nejakom štádiu vyhorenia?

Teoreticky áno. Je to proces, niekto si uvedomí skôr, že sa s ním niečo deje, začne veci v živote meniť k zmysluplnejšej realite a v tejto konkrétnej štatistike sa nachádza preto, že už skúsenosť nadobudol.

Takže otázka, čo majú všetci s tým vyhorením, nie je namieste, lebo sa to naozaj deje vo veľkom?

Áno, je to fenomén doby, v ktorej žijeme. Každá minca má však dve strany a ja mám skúsenosť s absentujúcou psychoedukáciou, že ľudia, ktorí vyhorenie práve zažívajú, nie úplne tušia, o čo ide. Mladší ľudia sú viac zorientovaní, čítajú o tom, ale často ho interpretujú pri situáciách, v ktorých vyhorenie nie je prítomné.

Celeste Buckingham je mladá úspešná speváčka, ktorá robí to, o čom snívala, práca ju vzala do celého sveta. Zároveň však vyhorela a trvalo, kým sa z toho dostala. O vyhorení pred časom hovorila tiež speváčka Zuzana Smatanová. Aj takí úspešní ľudia, ktorých ich práca a život baví, vyhoria?

Mnoho ľudí na ceste za svojimi snami vyhorí a to je častý príbeh aj pri mojich klientoch. Nepoznám úplne cestu Celeste Buckingham, ale mám skúsenosti s viacerými mediálne známymi ľuďmi. Byť dlhodobo mediálne úspešným znamená venovať tomu takmer všetko vrátane súkromia. Ľudia sa potom prirodzene s týmito osobnosťami stotožňujú, fandia im, podporujú ich. Je to určitá mediálna maska, o ktorú je potrebné konštantne sa starať, ale my v tom vidíme len pre nás „prijemný“ aspekt reality iného človeka. V skutočnosti ho nevnímame ako človeka, nevieme, aké prežíva dni, ako sa cíti, s čím v živote bojuje. S úspechom vzrastá tlak očakávaní a vedieť to ustáť je umením, v tomto zmysle je syndróm vyhorenia daň za nedostatok výmeny.

Čo to znamená, že je to daň za nedostatok výmeny?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deti s boľavou dušou: Klesá schopnosť empatie a niektorí ľudia majú veľmi jednoduché a čiernobiele videnie 02 - Modified: 2024-01-27 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Korporátny psychopat: Môžete ho stretnúť vo vedení každej štvrtej firmy, ich znakom je aj pozitívna toxicita 03 - Modified: 2024-01-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Cyril Höschl: Vymizla schopnosť odpúšťať a naša spokojnosť súvisí aj s tým, ako sa má sused
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 00:04