Korporátny psychopat nedokáže byť slušný, neakceptuje iné osoby. Takí manažéri sú bezcitní, krutí a dokážu človeka odignorovať bez toho, aby si ho všímali ako ľudskú bytosť. Nemajú súcit a schopnosť sebareflexie. (Téma) FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Korporátny psychopat: Môžete ho stretnúť vo vedení každej štvrtej firmy, ich znakom je aj pozitívna toxicita

28.01.2024, 00:00
  • Agresívny šéf, ktorý zamestnancov ponižuje, šéf manipulátor, ktorý myslí len na svoj prospech, bezcharakterný šéf, ktorý si privlastňuje nápady iných a vyhlasuje ich za svoje, či narcis, ktorý myslí len na to, ako byť vždy stredom pozornosti a iných zadupať do zeme.
  • To sú najčastejšie typy šéfov s osobnostnými poruchami. Keď Nora Lauková (53), zorganizovala na jeseň prvú konferenciu Korporátni psychopati – fenomén doby, vzbudilo to pozornosť.
  • Možno aj preto, že o tejto téme si zamestnanci často šuškajú na chodbách. Prečo na Slovensku zatiaľ nie je veľa odborníkov, ktorí to vedia riešiť?
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Keď sa povie korporátny psychopat, čo to znamená?

Psychopat je sprofanovaný výraz, ktorý ľudia radi používajú v bežnej komunikácii. V amatérskej diagnostike sa stretávame s výrazmi od šialenca, magora po blbca. V odbornej praxi hovoríme skôr o osobnostných poruchách, ktoré zahŕňajú rôzne plejády charakterov osobnosti. Ak hovoríme o korporátnych psychopatoch, ide o ľudí bez súcitu, bez empatie či pocitov viny, ktorí sa správajú charizmaticky, šarmantne, presvedčivo, majú vysoké sebavedomie, dokážu zaujať, avšak manipulujú, zavádzajú, ponižujú, ubližujú s potrebou hrať s človekom ako na šachovnici. Korporátny psychopat si prostredníctvom iných uspokojuje svoje potreby s cieľom získania výhod, ktoré sú pre neho stimulom a sú pre neho dôležité. Pre neho je kľúčové zastávať post, kde môže uplatňovať na iných svoje manipulácie, moc, prestíž a vplyv, pričom je imúnny voči následkom rozhodnutí.

Existujú odhady, koľko ich je?

Odhadovalo sa, že v spoločnosti sú 1 až 2 percentá patologických osobností. Ide o štatistické zistenie spred niekoľkých rokov. V súčasnosti sa predpokladá, že ich počet v spoločnosti stúpa, odhaduje sa na 2 až 3 percentá. Avšak na manažérskych pozíciách vo firmách je tento odhad do 25 percent.

image

Znamená to, že teoreticky môžeme vo vedení každej štvrtej firmy stretnúť psychopata?

Áno, či už v pozícii majiteľa, konateľa alebo v riadiacej pozícii, teda na rôznych riadiacich pozíciách.

Najlepšie pochopiť čo je psychopat, sa dá na príklade. Dá sa povedať, ktoré známe firmy riadili psychopati?

Tých je veľmi veľa, typický príklad bola spoločnosť Enron (Enron bola americká energetická spoločnosť, ktorá pred krachom v roku 2002 zamestnávala 22-tisíc ľudí, pozn. red.), ktorú manažoval človek s patologickými prejavmi, firma bola rozkrádaná, nakoniec išla do kolien a zanikla. Známy prípad je v USA Bernard Madoff, ktorý urobil finančné podvody nevídaných rozmerov a pripravil o úspory desiatky tisíc ľudí aj bohatých investorov. Spreneveril a rozkradol 65 miliárd dolárov. Pri ňom bolo potvrdené, že jeho prejavy správania vykazovali hodnoty zjavnej narcistickej poruchy osobnosti. Do poslednej chvíle bol presvedčený o tom, že to celé stálo za to, a utešovalo ho tiež to, že lekári potvrdili, že počas svojho „podnikania“ nebol pri zmysloch.

Čo taký Adolf Hitler? Bol psychopat?

Ak si zoberieme krivku psychopatológie, tak podľa Psychopaty Checklistu (nástroj psychologického hodnotenia, pozn. red.) vykazoval vo viacerých ukazovateľoch významné odchýlky psychopatológie v prejavoch správania, avšak už dnes má Donald Trump v niektorých hodnotách prejavov správania významnejšie, ako mal Hitler. Medzi známych ľudí z histórie môžeme okrem Hitlera zaradiť do tejto kategórie Stalina, zo vzdialenejšej minulosti Sizyfa, Matúša Čáka, Žigmunda Luxemburského, Alžbetu Báthory alebo siedmeho prezidenta USA Andrewa Jacksona. Tiež Alexandra Šaňa Macha, Saddáma Husajna, Henricha VIII. Medzi emočne nestabilné osobnosti patrili Marilyn Monroe či Elizabeth Taylor. Narcistické prejavy osobností môžeme identifikovať u známych osobnosti, napríklad Mariah Carey, známa influencerka Kim Kardashian a tiež futbalista Zlatan Ibrahimovič, ktorý je známy svojou grandiozitou, vysokým sebavedomím a samoľúbosťou.

Pri Zlatanovi Ibrahimovičovi je to niekedy až na rozmýšľanie, či svoje slová myslí vážne, alebo vtipkuje. Rozpráva o sebe v tretej osobe, občas sám seba nazval Bohom a keď s ním jeden novinár robil rozhovor, povedal: „Len Boh vie, čo sa stane. Práve sa s ním rozprávaš.“ Ale bol taký dobrý hráč, že v očiach niektorých ľudí mohol byť tým správaním sympatický.

To sú prejavy grandiozity, nadradenosti, pocitu oprávnenosti, vysokého sebavedomia, nedostatočnej miery akceptácie iných, pretože hovorí o sebe tak, aby všetci vnímali, že je niekto, kto je presvedčený o svojej neomylnosti a dôležitosti. Podobných ľudí nájdeme medzi spevákmi či politikmi. Psychopatológia je zaujímavá tým, že ju môžete

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 75% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychiater Cyril Höschl: Vymizla schopnosť odpúšťať a naša spokojnosť súvisí aj s tým, ako sa má sused 02 - Modified: 2023-12-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deti tekutého sveta: Je mladá generácia rozmaznaná, krehká, alebo tá staršia skostnatená a necitlivá? 03 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychosomatické ochorenia: Keď má duša hlavné slovo a telo volá o pomoc 04 - Modified: 2023-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa jedna krivda lepí na druhú: Násilie nie je vždy hlučné ani viditeľné, často sú to „len“ slová, vety
01 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 02 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 04 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
10. apríl 2024 04:18