StoryEditor

Japonci vylovili člny plné mŕtvol, indície ukazujú na Severnú Kóreu

01.12.2015, 13:38

Japonské úrady vyšetrujú prípad drevených rybárskych člnov s mŕtvymi ľudskými telami, ktoré polícia objavila pri brehoch krajiny. Plavidlá zrejme pochádzajú z KĽDR. Cestovať na nich mohli utečenci, rybári či agenti režimu Kim Čong-una, ktorí sa chceli infiltrovať do Japonska, píše portál iDNES.cz.

Podľa serveru South China Morning Post japonská polícia za posledné dva mesiace objavila celkom jedenásť opustených člnov. Všetky boli v žalostnom stave. Pri prehľadávaní plavidiel policajti objavili 25 mŕtvol v pokročilom štádiu rozkladu. Niektoré telá podľa serveru CNN nemali hlavu. Na boku jedného z člnov bol zjavný zašlý nápis "Kórejská ľudová armáda č. 325".

Úrady špekulujú

Úrady začali okamžite špekulovať, ako sa lode k pobrežiu Japonska dostali. Z doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že mohlo ísť o člny rybárov z KĽDR. Podľa japonských úradov je možné, že sa rybárske člny príliš vzdialili od severokórejského pobrežia a buď im došlo palivo, alebo im zlyhal motor a morské prúdy ich následne zahnali k Japonsku.

Vzhľadom k tomu, že posádka nepredpokladala dlhší pobyt na mori, a pravdepodobne zomrela kvôli nedostatku jedla a vody či ju zahubili prírodné živly. Tejto teórii nahráva fakt, že na väčšine lodí vyšetrovatelia našli rybárske vybavenie.

Druhá možnosť je, že nešťastníci sa na člnoch pokúšali utiecť zo svojej vlasti. Osvedčená trasa z KĽDR po pevnine do Číny je v posledných rokoch veľmi dobre strážená a Severokórejčania preto stále častejšie využívajú cestu po mori. Japonci v minulosti niekoľkokrát z mora zachraňovali utečencov z KĽDR.

Utečenci, alebo agenti KĽDR?

V septembri 2011 bolo pri severnom pobreží Japonska zachránených deväť ľudí, ktorí absolvovali päťdňovú plavbu na malom člne. Traja muži, tri ženy a tri malé deti vtedy povedali príslušníkom japonskej pobrežnej stráže, že sú príbuzní a že sa snažili dostať do Južnej Kórey, kde chceli požiadať o azyl. Tokio im dovolilo v ceste do Južnej Kórey pokračovať.

Treťou a najmenej pravdepodobnou variantou je, že na člnoch cestovali agenti KĽDR, ktorí sa neskôr mali infiltrovať v Japonsku. Rybárske vybavenie mohlo slúžiť ako krytie pre prípad, keby loď zastavila pobrežná stráž. Analytici citovaní miestnymi médiami však o takejto možnosti pochybujú.

Pobrežná stráž totiž starostlivo monitoruje všetky plavidlá smerujúce k Japonsku. Vedú ich k tomu okrem iného skúsenosti z decembra 2001, keď bola vo výhradnej hospodárskej zóne Japonska objavená ozbrojená severokórejská loď. Japonci plavidlo vyzvali, aby zastavilo, posádka však neposlúchla a nasledoval násilný stret a prenasledovanie trvajúce šesť hodín. Incident skončil smrťou 15-člennej severokórejskej posádky.

01 - Modified: 2007-11-25 19:53:41 - Feat.: 0 - Title: Rusko pred voľbami. Putin ukázal "svaly"
01 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 02 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:25