StoryEditor

Rusko pred voľbami. Putin ukázal "svaly"

25.11.2007, 23:00
Sedem dní pred ruskými parlamentnými voľbami sú niektoré ruské mestá na nohách. Počas víkendu v nich došlo k tvrdej zrážke medzi opozičnými silami, ktoré broja proti prezidentovi Vladimírovi Putinov, a políciou.

Stovku aktivistov včera zadržali ruské policajné jednotky v Petrohrade počas nepovolenej protivládnej demonštrácie. Iba deň predtým zasiahli proti demonštrantom v Moskve. Medzi desiatkami zatknutých bol aj známy šachista a súčasný vodca ruskej opozície Garri Kasparov. Počet demonštrantov odhadli na tisíc až tritisíc.
"V Moskve bol zásah korektný, pretože demonštranti prerazili policajný kordón a šli k budove Ústrednej volebnej komisie. Polícia bola až zaskočená a reagovala s oneskorením. Dnes to bolo tvrdšie. Sám Putin povedal starostke Petrohradu, že nesmie pripustiť provokácie, takže polícia zasahovala veľmi tvrdo," povedal HN Ondřej Soukup, spravodajca českých Hospodářskych novín v Moskve.
"Nie je mi jasné, prečo to robia. Prokremeľské strany majú takmer 100-percentne isté víťazstvo. Opozičné Jablko a Zväz pravicových síl majú okolo 1 percenta," reagoval pre HN český analytik Karel Svoboda.
Boľševici aj Kasparov
Násilné zrážky a zatýkanie sa začalo v sobotu. Polícia najskôr zaútočila obuškami na radikálov zo zakázanej Národnej boľševickej strany. Incident vyprovokoval prívržencov ostatných opozičných síl. Zadržali asi 50 ľudí - medzi nimi aj lídra opozície Kasparova a odsúdili ho na päť dní vo väzení. Sobotný "Pochod tých, ktorí nesúhlasia", zvolalo hnutie Iné Rusko, ktoré ostro kritizuje smerovanie krajiny pod vedením prezidenta Putina. Na konci zhromaždenia na Prospekte akademika Sacharova skupina radikálov prerazila policajné zátarasy, ktoré ohraničovali miesto akcie a vydala sa do centra k budove Ústrednej volebnej komisie.
Kasparov tvrdí, že chcel do budovy odniesť rezolúciu, že zásah voči nim bol tvrdý a ťažkoodenci sa snažili ľudom ublížiť. "Je na zamyslenie, že moskovská radnica zatýka opozičníkov a zároveň nechá pochodovať takmer fašistické skupiny. Je to trochu choré," myslí si o udalosti Svoboda.
Petrohrad bol pripravený
Po sobotných udalostiach preto úrady na príkaz prezidenta včerajšie antiputinovské zhromaždenie v Petrohrade zakázali. Na Nevskom prospekte stáli policajti a pohotovostné zásahové jednotky s kamiónmi čakali v uliciach. "Je to ako vojenská operácia. Potvrdzuje to však, že je dosť ľudí, ktorí nechcú žiť v Putinovom Petrohrade," povedala Olga Kurnossová, predstaviteľka opozičnej Zjednotenej civilnej fronty.
Napriek snahám polície sa stovkám podarilo dostať až na námestie pred Zimným palácom. Tam už nemilosrdne zasiali ťažkoodenci. Zatkli až 70 ľudí. Medzi nim bol Boris Nemcov, ktorého Zväz pravicových navrhuje ako kandidáta opozície na nadchádzajúce parlamentné voľby. Hovorca polície potvrdil, že teraz už rozhodne súd, či budú potrestaní pokutami alebo pôjdu do väzenia.
Slabá opozícia
Víkendové udalosti v Moskve a Petrohrade mali byť ďalšími akciami "Pochodu tých, ktorí nesúhlasia". Opozičná skupina požaduje spravodlivé parlamentné voľby, ktoré budú už 2. decembra. Podľa nich ide o pseudovoľby, pretože proputinovskí kandidáti sú zvýhodňovaní v médiách. Ich pokusy však analytici považujú za takmer zbytočné. "Radikálnych odporcov nie je viac ako päť percent, nemyslím si, že by to mohlo mať vplyv na voľby," myslí si Soukup.
Zopár dní pred voľbami by za Jednotné Rusko prezidenta Putina hlasovalo takmer 6 z 10 Rusov. Očakáva sa, že táto prokremeľská strana si posilní mandát v novom parlamente, a že bude schopná schváliť zmeny ústavy. Pozorovatelia preto označujú voľby ako prípravu na odchod šéfa Kremľa z úradu prezidenta tak, aby mal naďalej v rukách moc.
"Je isté, že Jednotné Rusko vyhrá s obrovským rozdielom. Môže sa stať, že však nevyhrá toľko, ako sa čakalo, pretože si ľudia povedia: veď vyhrá, načo by som ho išiel voliť. Je viac ako zrejmé, že v roku 2012 sa Putin vráti," dodáva Svoboda. Podľa neho je opozícia roztrieštená a spája ju len to, že sú proti Putinovi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 10:33