Orgasm gap je hlboká priepasť vo vyvrcholení medzu mužmi a ženami.Valeria Boltneva/Pexels
StoryEditor

Nová štúdia o orgazme: Prezradí, ktoré ženy ho dosahujú častejšie a rýchlejšie

Petr ChalupaiDnes.cz21.03.2023., 14:00h

Je to celkom logická rovnica a vyplýva z veľmi praktickej úvahy. Orgazmus častejšie dosahujú tie ženy, ktoré sa oň usilujú. A usilujú oň tie, ktoré sú presvedčené, že to má zmysel, hovorí aktuálna štúdia a uvádza, kedy to podľa žien má zmysel.

Lajkuj Brainee.sk na

Motívom výskumu bol „orgasm gap“, rozdiel medzi početnosťou, s ktorou pri heterosexuálnych stykoch dosahujú vyvrcholenie muži a ženy. Autorský tím zaujímalo, akou cestou by sa tá priepasť dala zmenšiť. 

Vedúca práce Grace Wetzelová zdôrazňuje, že orgazmus samozrejme nemusí byť jedinou métou nášho sexuálneho života. Všetko sexuálne hranie sa na dosiahnutie vyvrcholenia zredukovať nedá. Nie je jediným uspokojením, ktoré sex prináša. Muži a ženy by ale k nemu mali mať rovnocenný prístup, verí nielen Wetzelová. Preto skúmala, ako tomu pomôcť. 

image

Cara Delevingne darovala svoj orgazmus vede. Chce pomôcť so zásadným zistením o sexe

Ženský pragmatizmus: úsilie sa riadi vyhliadkami

Jej tím si vzal dobrovoľníčky z rady heterosexuálnych žien a predložil im hypotetické situácie týkajúce sa sexuálnych hrátok. Odlišovali sa ich dĺžkou, buď boli obmedzené na dvadsať minút alebo mali k dispozícii omnoho dlhšiu dobu, a prístupom imaginárneho partnera, buď sa zaujímal najmä o svoju rozkoš, alebo bol pozorný a interaktívny. Ženy mali povedať, ako silno by sa v daných scenároch usilovali o vyvrcholenie a s akou šancou by ho podľa svojho súdu dosiahli. 

Odpovede potvrdili, že angažovanie, sila ich úsilia závisela na tom, ako moc verili vo výsledok. Ako veľmi očakávali, že by sa orgazmus mohol dostaviť. A či má cenu sa oň usilovať, to záviselo na podmienkach, na čase, ktorý mal mať sex k dispozícii a na tom, či partnerovo založenie a prístup šance na dosiahnutie orgazmu podporovali.

Inými slovami, štúdia vydaná v magazíne The Journal of Sex Research doložila, že ženy sa v posteli riadia, ak ide o ich rozkoš, istým pragmatizmom. „Pokiaľ je pre ženu orgazmus dôležitý a pokiaľ je možné ho dosiahnuť, bude sa oň usilovať silnejšie,“ cituje Wetzelovú tlačová správa Rutgersovej univerzity. 

A sila, s akou za orgazmom žena mieri, má význam, hrá veľkú rolu, ako prehlásila Wetzelová pre portál NZ Herald. Uviedla, že orgazmická priepasť sa dá „takmer alebo úplne“ prekonať práve, keď žena o orgazmus veľmi stojí. 

Odporúčanie štúdie je teda zjavné. Ženskému orgazmu napomáha sex, ktorý nie je unáhlený, a partner, pre ktorého nie je prioritou len jeho vlastné vyvrcholenie, píše portál Futurity. 

Cyklus nerovnosti

Psychologička a biologička Wetzelová, ktorá o orgazmickej priepasti prednášala aj na konferencii TEDx, sa vyhliadkam na vyvrcholenie venovala aj vo svojej predchádzajúcej štúdii. Vyšla v magazíne Sex Roles a aj ona vlastne „len“ doložila celkom intuitívnu príčinnú súvislosť.

image

Nová štúdia sa zamerala na orgazmickú priepasť.

Nataliya Vaitkevich/Pexels

Experimentom odhalila, že čím výnimočnejšie ženy pri sexe orgazmus prežívajú, tým menej ho očakávajú a tým menej sa oň pri ďalších stykoch usilujú. A naopak tie, ktorým doterajší sex prinášal vyvrcholenie častejšie, majú tendenciu ho očakávať a dožadovať sa ho rovnako často. 

Bez ohľadu na to, že to vyzerá ako banálny fakt, je dobré o ňom vedieť a mať jeho existenciu doloženú, mieni Wetzelová, pretože jeho následky sú výrazné. „Naše očakávania sú formované našimi skúsenosťami, takže ženy, ktoré zažívajú menej orgazmov, po nich budú túžiť a očakávať ich menej. A pokiaľ ženy svoje očakávania týmto spôsobom zmenšia, tým viac sa vo vzťahoch môže zvečňovať orgazmová priepasť,“ citoval Wetzelovú portál Body and Soul.

„To môže vytvoriť cyklus. Ženy si nakoniec môžu pre sexuálne uspokojujúci zážitok vyvinúť iný prah ako muži,“ doplnila pre NZ Herald. Vznikne začarovaný kruh. 

Celá vec má prirodzene aj genderový rozmer. „Mužský orgazmus je očakávaným výsledkom sexu, na ženské vyvrcholenie je nahliadané ako na bonus, ako na vymoženosť,“ cituje inú zo štúdií na tému orgazmovej nerovnosti. „V tradičných heterosexuálnych genderových rolách sú muži tí aktívni a ženy zase pasívne príjemkyne sexu,“ pritakáva Wetzelová. „Ženy si sex socializujú ako niečo, čo sa im robí, čomu sú vystavené, skôr než niečo, do čoho sa ony samy púšťajú preto, aby dosiahli rozkoš.“

image

Orgasm gap je hlboká priepasť vo vyvrcholení medzu mužmi a ženami.

Getty Images/

Jej aktuálna štúdia k tomu dodáva, že isté podmienky, unáhlenosť a sebecký partner, im v usilovaní o orgazmus bráni. 

Skutočná priepasť

„Orgazmová priepasť“ je v hľadáčiku odborníkov už posledných niekoľko rokov. Napríklad v roku 2017 skúmala štúdia z magazínu Archives of Sexual Bevaior, ako často sa orgazmu dostáva heterosexuálnym, homosexuálnym, bisexuálnym mužom a ženám. Heterosexuálne ženy si ho užívali najmenej často zo všetkých. Ich lesbické a bisexuálne kolegyne sa z neho tešili omnoho častejšie. To je samé o sebe dôkazom, že jadro problému nie je biologické. 

Aktuálna štúdia spoločnosti Durex potom podľa portáli Huffington Post upozorňuje, že táto priepasť je skutočná, hlboká priepasť. Zistila, že len päť percent žien zažíva orgazmus pri každom sexe, oproti 20 percentám mužov. Štyri ženy z desiatich, teda 40 percent žien, potom uviedlo, že pri vaginálnom styku nedosiahli vyvrcholenie nikdy alebo len zriedka. Na strane mužov to bolo len 12 percent. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 06:26