Poľská obec Sułoszowa je jednoducho unikátInstagram/geosteinmetz
StoryEditor

FOTO Dedina, v ktorej sa nedá zablúdiť. Kúsok od Slovenska sa nachádza obec, ktorej 6-tisíc obyvateľov žije na jedinej ulici

Miroslav Kamody30.04.2024., 12:30h

Pokiaľ by si býval na jednom konci dediny, ku kamarátovi na druhom konci by si musel kráčať takmer desať kilometrov.

Lajkuj Brainee.sk na

Množstvo dedín na Slovensku má len jednu ulicu. Tieto obce sú zvyčajne veľmi malé - majú niekoľko domov, v ich „centre” sa nachádza kostol, obecný úrad a vedľa neho krčma a potraviny (ideálne v jednej budove rozdelenej na dve časti).

Príbeh poľskej dediny Sułoszowa je podobný, no predsa v mnohom odlišný. Obec, ktorá leží len 75 kilometrov vzdušnou čiarou od Slovenska, má síce len jednu ulicu, no rozhodne nie je malá.

image

Navštívili sme slovenskú Prahu: Obchod privezú dvakrát do týždňa, v krčme ti nenalejú – žiadna tu nie je

V časoch najväčšieho rozmachu pred niekoľkými rokmi mala viac obyvateľov ako 40 slovenských miest. A to vrátane Turčianskych Teplíc, Medzilaboriec či Sobraniec.

K popularite prispeli sociálne siete

Sułoszowa, v ktorej žije približne 6-tisíc obyvateľov na jedinej ulici dlhej neuveriteľných deväť kilometrov (pre porovnanie, vzdušná čiara od pamätníka na Slavíne po bratislavské letisko Milana Rastislava Štefánika je dlhá 7,6 kilometra), sa pravidelne objavuje na sociálnych sieťach a vyráža ľuďom dych.

Fotografie pestrofarebných polí, ktorých stredom sa tiahne dedina s jednou z najdlhších ulíc v celom Poľsku, si na internete získali obrovskú popularitu. A aj keď je istým spôsobom unikátna, spôsobom života sa príliš nelíši od ostatných. 

„Videla som letecký záber na internete a viem, že ľudia o nás hovoria, a nie som až taká prekvapená, je to nádherný pohľad. Je tu dobrý zmysel pre komunitu. Máme Jahodové dni, kde sa všetci stretávame a ochutnávame nové plodiny a hráme živú hudbu. Máme aj Zemiakové dni, kde robíme to isté. Ale ľudia radi klebetia. A každý každého pozná,“ opisuje pre Daily Mail majiteľka miestneho obchodu Edyta.

História dlhšia ako samotná ulica

Dopĺňa ju miestny traktorista Marian, ktorý na svojom pozemku pestuje zemiaky, pšenicu a ovos: „Život je tu pomalý a pomerne tichý, ale páči sa mi to. Kým som nevidel obrázky zhora, veľmi som si neuvedomoval, aké je to tu pekné. Tak to často býva, ľudia si nevážia, čo majú priamo pod nosom.“

image

Je Oščadnica mesto či dedina? Spravte si kvíz s našimi obcami, ktorý zvládnu len skutoční machri

História Sułoszowa siaha až do hlbokého stredoveku. Prvýkrát sa názov obce objavuje v listine z 25. januára 1315, ktorú vydal Władysław Łokietek o udelení lesa s obcou Sułoszowa (les sa nachádzal medzi hradom Pieskowa Skała a Kosmołów spolu s obcou Sułoszowa).

V prvej polovici 14. storočia postavil Kazimír Veľký murovaný hrad na ochranu obchodnej cesty z Krakova do Sliezska. Stavba pozostávala z dvoch častí. Hornú, dodnes nezachovanú, postavili na neprístupnej skale zvanej „Dorotka“.

Zároveň bol určený na obranu proti českým nájazdom zo Sliezska, teda Krakovsko-čenstochovskej pahorkatiny, kde sa stavali hrady na obranu proti českým nájazdom zo Sliezska a kde sa nachádza hrad Pieskowa Skała a Sułoszowa.

Obec bola oficiálne založená v 16. storočí dôstojníkom šľachtickej armády, ktorý zastupoval Korunu Poľského kráľovstva, a je izolovaná od ostatných dedín dlhými úsekmi prázdnej cesty.

Bez auta ďaleko nezájdu

Traktorista Marian má svoju predstavu o voľnom čase jasnú - po dni strávenom na polu rád navštívi kamarátov, aby si spolu vypili pár pohárikov. „Aby ste sa dostali k priateľom, musíte všade jazdiť autom. Ale po pár pivách sa vždy nájde nejaký mladík s vodičským preukazom, ktorý ťa odvezie domov,“ smeje sa.

Jedným z tých „mladíkov“ je ženatý otec dvoch detí Łukasz. „Je to tu pekné, ale hlavným problémom je, že máme syndróm poslednej míle - vraj sme všade blízko, ale v skutočnosti ďaleko,” opisuje život v dedine otec dvoch dcér. Autobusov do Krakova chodí málo a ľudia sa v nich tlačia ako sardinky.

image

Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom

Hrnú sa sem turisti

37-ročná Martyna pre Daily Mail dodala: „Nie sú tu žiadne taxíky, takže nemáte inú možnosť, ako ísť pešo. Na Štedrý deň sme k jednej rodine kráčali päť kilometrov.” Ako pokračovala, hoci je dedina dlhá, všetko má na dosah. „Obchod, obecný úrad, banka, poliklinika – všetko je v dochádzkové vzdialenosti. Máme niekoľko obchodov s potravinami, ktoré predávajú miestne produkty, a máme pekáreň.”

Keďže a dedina nachádza len hodinu cesty od kráľovského mesta Krakov, každoročne sa sem hrnie množstvo turistov, ktorí chcú preskúmať miestne útesy, rokliny a viac ako 400 jaskýň. Na jednom konci dediny, nazývanom aj „malé Toskánsko“, je dramatický skalný útvar, na vrchole ktorého sa týči hrad s výhľadom na miestnu krajinu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 19:18