StoryEditor

Prázdny New York po pandémii znova ožíva. Aké lekcie dostal?

19.08.2022, 08:30
  • 36 percent ľudí na otázku, či si myslia, že o päť rokov budú žiť v New Yorku odpovedalo nie.
  • Medián nájomného na Manhattane mesačne tvorí 4,2 tisíc dolárov.
  • Počas prvých 15 mesiacov pandémie New York prišiel o 300 tisíc obyvateľov. 

Betónová džungľa, Veľké jablko alebo Mesto, ktoré nikdy nespí. Takéto prívlastky dostávalo mesto New York dlhé roky. Potom prišla skúška v podobe pandémie covidu-19 a metropola sa pomaly začala vyľudňovať. Lockdown a rozmáhajúca sa práca na diaľku spôsobili, že sa ľudia začali presúvať do lacnejších a vzdialenejších štátov a miest. Teraz sa však situácia obracia a aj štvrte sa vzmáhajú. Bude to stačiť na to, aby New York získal späť svoju veľkosť?

Populárny Manhattan

„Hoci sa populácia mesta stále znižuje, na Manhattan sa teraz sťahuje viac ľudí, ako sa tam presúvalo pred pandémiou v roku 2019,“ píše Bloomberg. Vychádza z údajov, ktoré poskytla spoločnosť Melissa, zaoberajúca sa analýzou údajov a adries.

„Mesto New York zaznamenalo jeden z najväčších poklesov v prvej fáze pandémie a jeden z najrýchlejších návratov,“ povedal Rob Warnock, vedúci výskumník na platforme na vyhľadávanie prenájmov Apartment List. Najväčšie americké mesto stále čelí celkovému úbytku obyvateľstva a nízkym číslam návratnosti do kancelárií, ktoré ohrozujú prežitie tamojšieho podnikania. Strach zo zločinu a z vysokej kriminality sa najčastejšie uvádza ako varovanie pred presťahovaním sa do mesta. Najextrémnejší migračný trend sa však už začína obracať. Ako sa vyvíjala emigrácia z mesta počas pandémie? V prvom roku pandémie zaznamenalo New York City exodus ľ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 08:39