Momentálne je na pultoch v maloobchode len 41,7 percenta slovenských potravín. FOTO: HN/Petra Uhráková
StoryEditor

Potravinárska komora Slovenska od novej vlády očakáva plnenie predvolebných sľubov o dostupných potravinách

26.10.2023, 12:27
Autor:
TASRTASR

Potravinárstvo ako odvetvie zaradené do kritickej infraštruktúry štátu nie je konkurencieschopné voči zahraničným výrobcom a investičný dlh sa vyšplhal až na jednu miliardu eur.

Potravinárska komora Slovenska očakáva od novej vlády, ktorá vzišla z demokratických volieb, naplnenie predvolebných sľubov o dostupných potravinách. Uviedla to riaditeľka komory Jana Venhartová v súvislosti so stredajším 25. októbra menovaním nového kabinetu.

Na pultoch nie je ani polovica potravín zo Slovenska

Takmer 30-ročný nezáujem vlád o podporu výroby potravín na Slovensku podľa nej viedol k tomu, že momentálne je na pultoch v maloobchode len 41,7 percenta slovenských potravín a že viaceré potravinárske odvetvia napriek hojnému zastúpeniu podnikov v minulosti už v súčasnosti neexistujú.

Úlohou novej vlády a ministra pôdohospodárstva bude podľa nej v plnej miere rozvinúť investičný potenciál formou systémovej podpory odvetvia, v prvom rade dokončiť otvorenú výzvu na investície do potravinárskej výroby a pripraviť a notifikovať schémy štátnej pomoci pre potravinárske odvetvie.

image

Skimpflácia: Podniky zhoršujú kvalitu služieb a tovarov bez povšimnutia, ceny však držia rovnaké

"Očakávame vypísanie výzvy na podporu potravinárskeho sektora v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine na základe schémy štátnej pomoci odsúhlasenej Európskou komisiou 8. septembra tohto roka," povedala Venhartová.

Poznamenala, že negatívne saldo zahraničného obchodu Slovenska s agropotravinárskymi komoditami prekročilo v roku 2022 hranicu 2 miliárd eur, z čoho až 97 percent tvorí dovoz finálnych potravinárskych výrobkov a polotovarov, zatiaľ čo produkty poľnohospodárskej prvovýroby vyváža Slovensko nespracované do zahraničia.

Zdôraznila, že základnou úlohou štátu v rámci zachovania potravinovej bezpečnosti je zabezpečiť, aby mali obyvatelia Slovenska prístup k cenovo dostupným potravinám, a to vrátane nepredvídateľných situácií.

Výzvy pre novú vládu

Potravinárstvo ako odvetvie zaradené do kritickej infraštruktúry štátu však nie je konkurencieschopné voči zahraničným výrobcom a investičný dlh sa vyšplhal až na jednu miliardu eur.

Upozornila, že predvídateľné právne prostredie a transparentná tvorba zákonov sú nevyhnutné na riadne fungovanie celej spoločnosti, nielen podnikateľského prostredia.

V minulom volebnom období bol však práve legislatívny proces prijímania predpisov majúcich podstatný vplyv na podnikateľské prostredie ostro kritizovaný zástupcami zamestnávateľských zväzov vrátane Potravinárskej komory Slovenska.

image

Umelé sladidlá, „light“ potraviny, rastlinné mäso: Poznáte najväčšie pasce diétnych potravín?

"Očakávame, že nový zákonodarný zbor bude prijímať predpisy s vplyvom na podnikateľské prostredie na základe dôkladného zváženia dosahov a diskusie so zástupcami odvetvových a zamestnávateľských zväzov v riadnom legislatívnom procese. Nemenej dôležitou úlohou bude odstraňovanie administratívnej záťaže a požiadaviek nad rámec európskych predpisov, ktoré dávajú slovenských potravinárov do konkurenčnej nevýhody oproti zahraničným výrobcom, prípadne bránia voľnému pohybu tovaru v rámci Európskej únie," podčiarkla.

Dodala, že komora si uvedomuje negatívne dôsledky klimatickej zmeny, obmedzenosť surovinových zdrojov a potrebu vytvárania udržateľných potravinových systémov.

Preto bude dôležitou úlohou novej vlády urýchliť zavádzanie inovácií a inovatívnych technológií, procesov na efektívnejšie využívanie energie, udržateľnejšie využívanie vody v potravinárskej výroby a zvyšovanie udržateľnosti obalov.

 

01 - Modified: 2023-08-07 15:41:57 - Feat.: 1 - Title: Legendárny výrobca potravín Campbell soup odkúpi firmu Sovos Brands za 2,3 miliardy dolárov 02 - Modified: 2023-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liek alebo jed? Strava vie poškodiť telo bezprostredne a spôsobiť okamžité ťažkosti, tvrdí odborník 03 - Modified: 2023-07-14 04:12:10 - Feat.: 1 - Title: Aspartám je podľa agentúry WHO potenciálne rakovinotvorný. Čo to znamená pre potravinársky priemysel? 04 - Modified: 2023-05-16 16:07:43 - Feat.: 0 - Title: WHO upozorňuje na umelé sladidlá. Neodporúča ich pri chudnutí, pri dlhodobom užívaní hrozia zdravotné riziká
01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 13:49