StoryEditor

V koži autentických pankáčov. Sme radikálne ľudskí, hovorí v otvorenom rozhovore líder kapely RozpoR

06.01.2024, 00:00
  • Bratislavská hardcorová punková kapela RozpoR bude mať 25 rokov a stále patrí medzi underground, z ktorého ani veľmi vystúpiť nechce.
  • Gitarista, autor pesničiek a líder kapely MATEJ VÍT (43) je pre fanúšikov známy ako Datra a pri rozhovore s ním má asi každý pocit, že RozpoR patrí k najautentickejším slovenským kapelám.
  • Na ich koncertoch zvykne byť divoko, pesničky odohrajú vždy s obrovskými emóciami, ktoré fanúšikov pohltia. Ich výzor vzbudzuje rešpekt, nemajú radi náckov, a keď treba podporiť dobrú vec, zahrajú koncerty aj v rómskych osadách. 
  • Nemienia sa hrať na chrumkavých, aby zaujali čo najširšie publikum, ale hrajú to, čo cítia.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Téma.

Vaše koncerty bývali vždy dosť divoké. Je to tak doteraz aj po štvrťstoročí?

Ešte pred pätnástimi rokmi sme mali okolo seba vytvorenú bandu fanúšikov, ktorí si dali názov Pogomančaft Bratislava. Tvrdé jadro ľudí, ktorí chodili na naše koncerty a robili bordel – také klasické skákačky z pódia, divočinu pod pódiom, všetko to, čo patrí k punkovej a hardcore hudbe. V súčasnosti už takí organizovaní nie sú, ale pri punkových a hardcorových kapelách je divokejšie publikum normálne, v tomto sa nevymykáme z priemeru.

Onedlho budete mať 25 rokov od založenia kapely. Kde bol prvý koncert?

Kapela vznikla v máji 1999 a úplne prvý koncert sme mali v garážach na Pionierskej ulici v Bratislave 2. októbra 1999. Bol október, ale ešte veľmi príjemné počasie, prišlo asi sto ľudí. A odvtedy boli tých koncertov množstvá.

Ste kapela, ktorá svoje názory neskrýva, nesnaží sa o „neutralitu“ – keď bola utečenecká kríza alebo náckovia robili zle Rómom, tak ste spravili šnúru koncertov v rómskych osadách. Keď je nejaký benefičný koncert, tak ste tam...

Ale zasa nerobíme všetko, vždy sme sa orientovali najviac na antifašizmus, proti náckom, čo je naša nosná téma, a s tým boli spojené aj koncerty v osadách. V prvom rade však robíme hudbu, angažovanie sa v iných veciach sme už trochu obmedzili, lebo si nás začali odchytávať ďalší a ďalší, chceli nás použiť na ich agendu. Nám to neprekáža, lebo zvyčajne ide o témy, ktoré sú nám blízke, ale nechceme rýpať do všetkého, vyjadrovať sa ku každej téme.

Napríklad na čo vás chceli použiť?

Pred časom sme mali koncert v Izraeli, tak od nás teraz chceli vyjadrenia ku konfliktu v Palestíne, ale to je téma, ktorej sa nevenujeme.

Je to však klasika, že hlavne v minulosti boli známi ľudia vyzývaní, aby sa vyjadrovali ku všetkému možnému. Keď hokejisti vyhrali pred 22 rokmi majstrovstvá sveta, tak ich odrazu oslovovali aj ohľadne politiky, lebo v spoločnosti asi prevládal pocit, že keď vedia hrať hokej, budú sa vedieť vyjadriť ku všetkému...

A to nedáva zmysel. My si ani nevyberáme témy, ku ktorým sa vyjadríme alebo ktoré podporíme, ale je to organické, ide to zvnútra a hovoríme to, čo nás trápi. V pomoci pre Ukrajinu sa angažujeme preto, že to tak cítime. Ukrajinci sú naši susedia, vojna u nich ovplyvní náš život, dokonca mám pocit, že pre moju generáciu je to po Nežnej revolúcii historicky najväčšia vec, akú sme zažili. Bez ohľadu na to, ako Ukrajina dopadne, vojna bude mať brutálny vplyv na nás. Aj keby Ukrajinci vyhrali, bude to úplne rozj... krajina, a keď nevyhrajú, bude to ešte horšie. Sme trochu špecifická kapela v tom, že ak cítime, že Ukrajina sa nás týka, tak to dáme najavo, a podobné to bolo s rómskymi osadami. Ale taký Izrael už je pre nás dosť vzdialený, keby sme o ňom hovorili, nešlo by to autenticky z nás.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Eva Pavlíková: Je nepochopiteľné, aká zlá energia, zloba a nenávisť tu kvitne. Súdržnosť je základ 02 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Polívka: Mám v sebe takú genetiku, že moja cesta nemohla byť miernejšia 03 - Modified: 2023-12-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deti tekutého sveta: Je mladá generácia rozmaznaná, krehká, alebo tá staršia skostnatená a necitlivá? 04 - Modified: 2023-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď sa jedna krivda lepí na druhú: Násilie nie je vždy hlučné ani viditeľné, často sú to „len“ slová, vety 05 - Modified: 2023-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odborník: Na falošné videá postačí smartfón a zmanipulovaný obsah sa bude dať tvoriť v reálnom čase
01 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift 02 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 03 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
10. apríl 2024 04:28