Prejedanie sa, ilustračná fotografia (Téma) FOTO: ShutterstockFOTO: Shutterstock
StoryEditor

Boj s chuťou na jedlo aj neschopnosťou zastaviť sa: Robíme zo seba odpadkový kôš, tvrdí odborníčka

30.12.2023, 00:00
Autor:
Dan HimičDan Himič
  • „Pokiaľ je to veľmi obmedzené obdobie štyroch až šiestich dní, priberieme síce pár kilogramov, ale ak sa potom vrátime k normálnemu stravovaniu, hmotnosť sa nám sama upraví.
  • Je to aj o tom, nakoľko sme otvorení tomu, prečo si vlastne takto ubližujeme,“ tvrdí pre magayín Téma odborníčka na zdravú výživu BARBARA SVIEŽENÁ (48).
  • Máme mať výčitky svedomia, že sme to prehnali? Čo sa deje v našom organizme, keď to prešvihneme, a kedy strácame zábrany? Ako sa dostať do pôvodnej formy?

Kedy ste sa vy naposledy prejedli?

Vzhľadom na to, že som mala bulímiu, bola som teda kompulzívna jedáčka (kompulzívne, teda nutkavé jedenie, po ktorom nasledujú výčitky a vracanie, cyklus sa stále opakuje, pozn. red.), prejedala som sa dvadsať rokov, od pätnástich do tridsiatich piatich. Takže moje posledné prejedenie bolo približne pred desiatimi rokmi v období, keď som sa učila, akým spôsobom sa úspešne neprejedať.

Čo sa nám vlastne stane, ak sa prejeme? Kedy je to iba dobré najedenie a kedy už je to prejedenie?

Rodíme sa s tým, že naše telá vedia perfektne rozlíšiť, aký je náš nutričný status. Znamená to, že organizmus vie, koľko energie v danej chvíli potrebujeme. Vedia to už novorodenci i všetky živočíchy v prírode, je to presne nastavený mechanizmus regulácie príjmu potravy, ktorý nám povie, kedy máme dosť. Lenže počas života sa nám môže stať, že tento mechanizmus sa istým spôsobom vypne a my síce neprestaneme vnímať, že už máme dosť, ale vedome jeme ďalej. Uvedomujeme si, že už je to veľa, ale napriek tomu jeme. Existuje desaťstupňová škála hladu a naplnenia, kde je ako nula stanovený absolútny hlad a na najvyššom stupni je absolútne prejedenie. V strede je bod 5, vyvážený stav, keď už nemáme hlad a sme sýti. Vtedy už nepotrebujeme jesť ďalej a je nám veľmi dobre.

Je to vtedy, keď sa nám pri jedení odgrgne?

Nie. Odgrgnutie počas jedla skôr znamená, že jeme veľmi rýchlo. A tým, že jeme rýchlo, nie sme schopní si uvedomiť, že už nám stačí. Takže často sa prejeme aj preto, že jeme veľmi rýchlo, a vôbec nevnímame signály tela, že máme dosť. Signál sýtosti dostávame približne po dvadsiatich minútach. Môžeme jesť čokoľvek, ale podstatné je, že potrebujeme jesť do bodu 5. Rýchle jedenie znamená aj to, že zároveň hltáme veľké hlty, ktoré poriadne nepožujeme a žalúdok akoby preberá funkciu chrupu. Tým žalúdok veľmi trpí, môže nás bolieť, môže sa v ňom hromadiť vzduch a vtedy sa nám odgrgne. Pokiaľ jeme pomaly, jedlo vnímame a prežúvame, tak sa nám to nedeje.

Vianoce, Silvester, Nový rok, to je krásne obdobie sviatočného prejedania, ktoré poniektorí potiahnu až do Troch kráľov. Ak sa počas roka prejeme iba vtedy, je to škodlivé?

Je to extrémne komplexná otázka. Prvá vec je, prečo máme zrazu potrebu sa prejedať.

Lebo sú sviatky, nemusíme ísť do práce, nakúpili sme hromadu potravín a teraz máme doma plno lákavého jedla?

Okej.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 88% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liek alebo jed? Strava vie poškodiť telo bezprostredne a spôsobiť okamžité ťažkosti, tvrdí odborník 02 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ 03 - Modified: 2023-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Umelé sladidlá, „light“ potraviny, rastlinné mäso: Poznáte najväčšie pasce diétnych potravín? 04 - Modified: 2023-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Psychosomatické ochorenia: Keď má duša hlavné slovo a telo volá o pomoc
01 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 02 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
22. apríl 2024 14:48