Petr Fořt SNÍMKA: Mafra/petr LundakSNÍMKA: Mafra/petr Lundak
StoryEditor

Rozhovor s jedným z najuznávanejších expertov na výživu: Chaos je vyvolaný odtrhnutím vedy od praxe

17.06.2023, 00:00
  • Sú niektoré potraviny zdravšie ako ostatné? Aké sú (ne)zdravé jedlá, v ktorých hodnotení sa veda mýlila, a dnes už o nich zmýšľa inak? Ako sa v priebehu posledných päťdesiatich rokov zmenilo to, čo jeme, a ako sa to podpísalo na našom zdraví?
  • Prečo sa hovädzie či bravčové mäso ocitá v nemilosti? Skutočne majú na explóziu obezity vplyv aj obezogény, teda chémia, ktorá je všade okolo nás? A dá sa jedlom predĺžiť život?
  • Aj to sme v magazíne Téma preberali s jedným z najuznávanejších expertov v oblastiach zdravej výživy a chudnutia, o ktorých napísal dvadsaťdva kníh, Petrom Fořtom (77).

Na internete je veľa rebríčkov zdravých potravín. Sú naozaj niektoré potraviny „zdravšie“ ako iné?

Existujú „výživové“ weby, ktoré uvádzajú konkrétne zoznamy – napríklad 50 najzdravších potravín. Lenže rozhodne nie je čokoláda ako čokoláda, avokádo ako avokádo, nehovoriac o kvalite olivového oleja. Inak povedané, akákoľvek potravina môže byť, v dôsledku nevhodného skladovania, pančovania a podobne, tak kvalitná, ako aj nekvalitná, dokonca vyslovene nezdravá. Okrem toho nikto nedokáže povedať, koľko tej-ktorej superpotraviny je nutné zjesť, aby zafungovala, ako často sa má jesť... A navyše: kto by vedel dať dohromady jedálniček s prevahou superpotravín? A kto by dokázal, že vďaka nim došlo k zlepšeniu „zdravotných parametrov“? Človek nie je štandardizované laboratórne zviera. Z môjho pohľadu existujú potraviny, ktoré sú preukázateľne niečím pre zdravie prínosné a nie sú len „objemové kŕmenie“, ako je napríklad pšeničná biela múka. Existujú kvalitné, biologicky plnohodnotné potraviny, a tiež potraviny, ktoré sú lacné, priemyselne spracované.

Napríklad?

Čerstvý ovocný fresh aj s dužinou je superpotravina v porovnaní s „priemyselným džúsom“, často vyrobeným len z vody, dužiny a zo šupiek, ktorý producent propaguje tým, že doň pridal nejaký vitamín alebo minerál. Keď sa musí akákoľvek „superpotravina“ priemyselne spracovať, stráca biologickú hodnotu. Ja považujem za superpotravinu aj niektoré druhy rýb. Zdôrazňujem slovo „niektoré“.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 94% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-04-06 05:30:00 - Feat.: 0 - Title: Tajomstvo chudnutia, dlhovekosti a zdravia stojí na týchto pilieroch. V čom nás porážajú Taliani či Japonci? 02 - Modified: 2024-01-17 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trávenie vs. mozog alebo ako si opraviť trávenie: Čo prospieva nášmu žalúdku či pažeráku? 03 - Modified: 2023-03-03 06:30:00 - Feat.: 0 - Title: Na chudnutie odporúčam tento nápoj. Je to zázrak, odkazuje uznávaný fitness tréner
01 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 02 - Modified: 2024-05-10 11:07:44 - Feat.: - Title: Tieto známe osobnosti bojovali s onkologickými ochoreniami. Kto boj prehral? 03 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne si poistiť fotovoltiku? Pripravte sa, že ročne budete platiť až 12-tisíc eur (rozhovor) 04 - Modified: 2024-05-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Šéf zelených energetikov pre HN: Nový šéf regulátora je iná škola. Pri cenách energií je tu politické zadanie 05 - Modified: 2024-05-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
11. máj 2024 08:08