fosterová mayováTASR/AP
StoryEditor

Kľúč k britskej vláde drží strana, ktorá odmieta Darwina a považuje homosexualitu za hriech

13.06.2017, 10:20

Rokovania medzi britskými konzervatívcami a severoírskymi protestantmi kvôli tolerovaniu vlády Theresa Mayovia stále pokračujú. Kontroverzné témy, ako sú zväzky osôb rovnakého pohlavia, preberané byť nemajú, o to viac pôjde o ďalšie peniaze z Londýna.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa zdala byť kariéra šéfky severoírskych protestantských unionistov (DUP) a predsedníčku regionálnej vlády Arlene Fosterovej spečatená.

Pri provinčných voľbách stratila jej strana hlasy a len tesne obhájila pozíciu najsilnejšej strany pred katolícko-republikánsku stranou Sinn Féin (SF). Po voľbách navyše stroskotali všetky pokusy o vytvorenie novej spoločnej vlády protestantov a katolíkov, ako ju predpisuje takzvaná veľkopiatková dohoda z roku 1998.

​Dôvodom bol finančný škandál s ekologickými dotáciami, za ktorý niesla Fosterová priamu zodpovednosť. Keď odmietala odstúpiť, SF koalíciu opustila.

Po dlhšej dobe tak opäť viselo vo vzduchu nebezpečenstvo priamej správy z Londýna, ktorá bola vykonávaná v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy provinciou otriasalo sektárske násilie medzi katolíkmi a protestantmi.

Po minulom týždni však bude mať DUP kľúčový význam pre ďalšiu existenciu vlády konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej. Desať severoírskych poslancov v Dolnej snemovni jej zabezpečí väčšinu a tým aj politické prežitie.

Unionisti vycítili šancu

Ešte bezprostredne po voľbách pritom Arlene Fosterová vyhlasovala, že britská premiérka sa s týmto výsledkom sotva udrží na čele vlády. O niekoľko hodín neskôr už vyjednávači Fosterovej diskutovali s emisármi Mayovej o podmienkach prípadnej spolupráce v novej Dolnej snemovni.

Rýchly obrat v postojoch doterajšej šéfministerky regionálnej vlády nie je prekvapivý. Už v minulosti preukázali predstavitelia DUP schopnosť zmeniť v pravú chvíľu stanovisko.

Dokladom toho bol zakladateľ strany, protestantský pastor Ian Paisley. Ten ju v roku 1971 ustanovil ako politické krídlo ním založenej Slobodnej Presbyteriánskej cirkvi. Skoro celý svoj život odmietal akúkoľvek spoluprácu s katolíkmi, ktorú označoval za "paktovanie s diablom".

​Napriek tomu ale po volebnom víťazstve v regionálnych voľbách v roku 2007 stál na čele vlády a musel sa vyrovnať s tým, že jeho náprotivkom na katolíckej strane bol niekdajší člen vojenského vedenia teroristickej Írskej republikánskej armády (IRA) Martin McGuinness.

Paisley vtedy nemal inú možnosť, pretože vládnu spoluprácu s katolíkmi mu predpisovala veľkopiatková dohoda, ktorá po troch desiatkach rokov ukončila sektárske násilie v Severnom Írsku, ktoré si vyžiadalo vyše tritisíc ľudských životov.

Aj tento historický kompromis Paisley a jeho ľudia pôvodne odmietali, nakoniec si ale pragmaticky spočítali, že jeho potenciálne prínosy sú ďaleko vyššie.

Odmietajú Darwina i tvrdý brexit

Od čias, kedy stál na čele DUP Paisley, sa jej program príliš nezmenil. Strana presadzuje konzervatívne hodnoty, k jej voličom patria popri poľnohospodárom i robotníci a spravidla bývajú označovaní ako silne nábožensky založení.

Zhruba tretina z nich sú členovia Paisleyho cirkvi, ktorá pokračuje aj po smrti jej zakladateľa. Jej príslušníci dodnes pozerajú na homosexualitu ako na hriech a odmietajú Darwinovu evolučnú teóriu. Nesúhlasia tiež s akoukoľvek liberalizáciou prísneho zákazu umelého prerušenia tehotenstva.

DUP bola jedna z mála strán v Severnom Írsku, ktoré presadzovali odchod Británie z Európskej únie. Odmieta však pristúpiť na to, čo označujú konzervatívci za "tvrdý brexit", ktorý predpokladá aj odchod z colnej únie. To by viedlo k obnoveniu kontrol na hranici s Írskou republikou, čo by mohlo prispieť aj k prehĺbeniu konfliktov v rámci Severného Írska.

Radikálna DUP patrila pôvodne k menším protestantským stranám. Do pozície najsilnejšej sily v provincii vyrástla aj vďaka podpore Oranžského rádu. Ten bol založený v 18. storočí na počesť víťazstva kráľa Viliama Oranžského nad katolíkmi v roku 1690.

Jeho tradičné pochody štvrťami s katolíckou väčšinou, ktoré začínali pravidelne okolo 12. júla, boli katolíkmi považované odjakživa za provokáciu.

01 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 02 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 03 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 05 - Modified: 2024-04-30 11:19:04 - Feat.: - Title: Britský kráľ Karol III. sa vrátil k plneniu verejných povinností, navštívil nemocnicu v Londýne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 21:51