Nástenná maľba podpísaná Clacks-one a Heartcraft_Street art, ktorá zobrazuje ženy, ako si strihajú vlasy, aby vyjadrili podporu iránskym demonštrantom, ktorí sa postavili svojmu vedeniu v súvislosti so smrťou mladej ženy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Mladú Iránku, ktorá zmizla pri protestoch v roku 2022, zabila polícia

30.04.2024, 11:54
Autor:
ČTKČTK

Prípad mladej Iránky motivoval ďalšie ženy a dievčatá k vyjadreniu nesúhlasu so striktnými pravidlami. Vyšetrenie jej smrti požadovali ľudia aj na demonštráciách inde vo svete, napríklad v Londýne.

Šestnásťročnú Iránku, ktorá zmizla v septembri 2022 pri protivládnych protestoch, sexuálne zneužili a zabili traja členovia iránskych bezpečnostných zložiek. 

Podľa portálu BBC News to vyplýva z uniknutého dokumentu iránskych revolučných gárd, ktoré prípad Niky Šakaramíovej vyšetrovali. Dievča bolo v čase demonštrácií známou postavou protestov proti radikálne islamistickému režimu vo svojej krajine.

Dokument z vyšetrovania bol podľa BBC označený ako prísne tajný a sú v ňom podľa britského portálu aj mená troch mužov, ktorí dievča bili, sexuálne zneužili a zabili, a tiež mená dôstojníkov, ktorí sa to snažili utajiť.

image

Smrť Mahsy Amíníovej bola protizákonná, zavinilo ju násilie, uviedla vyšetrovacia misia OSN

BBC pravosť tohto dokumentu overovala niekoľko mesiacov z rôznych zdrojov. Ohľadom tohto uniknutého textu oslovila tiež iránsku vládu a revolučné gardy, odpoveď však nedostala. Iránske úrady už skôr uviedli, že dievča spáchalo samovraždu.

Šakaramíová zmizla v septembri 2022 a jej telo sa našlo po necelých dvoch týždňoch. Naposledy bola videná v centre Teheránu, kde podľa jedného videozáznamu zo sociálnych sietí pri demonštráciách tiež protestne spálila hidžáb. Touto šatkou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ženy v Iráne ho musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

Prípad mladej Iránky motivoval ďalšie ženy a dievčatá k vyjadreniu nesúhlasu so striktnými pravidlami. Vyšetrenie jej smrti požadovali ľudia aj na demonštráciách inde vo svete, napríklad v Londýne.

image

Irán nesie zodpovednosť za násilie, ktoré viedlo k smrti Mahsy Amíníovej, tvrdí OSN

Demonštrácie v Iráne vypukli v polovici septembra 2022 pôvodne kvôli potláčaniu práv žien a dievčat, neskôr prerástli v najväčšie manifestácie proti autoritárskemu režimu od roku 1979.

Spustila ich smrť mladej Iránky kurdského pôvodu Mahsy Amínovej po zatknutí mravnostnou políciou kvôli tomu, že mala podľa nej príliš voľne nasadený hidžáb. Podľa polície žena utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.

Iránska vláda proti demonštráciám tvrdo zasiahla, podľa mimovládnych organizácií pritom zomrelo vyše 500 ľudí a takmer 20-tisíc ľudí bolo zatknutých. Mnohí boli odsúdení na tresty väzenia, desiatka z nich bola popravená.

01 - Modified: 2024-05-19 19:46:56 - Feat.: - Title: Vrtuľník s iránskym prezidentom sa zrútil, záchranári po ňom ďalej pátrajú 02 - Modified: 2024-05-19 18:14:22 - Feat.: - Title: Svet pomáha s pátraním po iránskom prezidentovi a ponúka pomoc. Mal leteckú nehodu 03 - Modified: 2024-05-19 18:25:13 - Feat.: - Title: Vrtuľník iránskeho prezidenta havaroval, jeho stav je nejasný. Záchranárom komplikuje cestu počasie 04 - Modified: 2024-05-19 11:12:59 - Feat.: - Title: Irán potvrdil nepriame rozhovory s USA. Napätie spôsobuje jadrový program Teheránu 05 - Modified: 2024-05-18 17:39:10 - Feat.: - Title: Iránska laureátka Nobelovej ceny za mier sa opäť postaví pred súd
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 23:55