Záchranári sa dostali do zaplavenej obytnej oblasti v meste Orsk v Rusku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Záplavy v ruskom Orsku pomaly ustupujú, v Orenburgu vyzvali obyvateľov na evakuáciu

09.04.2024, 16:05
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo vnútra oznámilo, že o poriadok v Orsku, vrátane ochrany opustených domov, sa stará 900 policajtov, vrátane posíl privolaných z iných častí oblasti.

Záplavy v ruskom meste Orsk pomaly ustupujú, voda začína klesať, uviedol dnes starosta druhého najväčšieho mesta v Orenburskej oblasti, ležiaceho asi 1800 kilometrov na východ od Moskvy. V oblastnej metropole Orenburgu ráno zneli sirény a radnica vyzvala obyvateľov domov v záplavovej oblasti na evakuáciu, kým povodeň bude v stredu kulminovať.

K dobrovoľnej evakuácii z ohrozených miest vyzval obyvateľov gubernátor susednej Kurganskej oblasti. Stúpajú aj hladiny riek v Ťumenskej oblasti, kde rovnako platí núdzový stav. Povodne sužujú tiež Povolží, uvádzajú ruské médiá.

image

Viaceré ruské oblasti čelia najhorším záplavám za desaťročia. Putin, pomôž, dožadujú sa miestni

Hladina rieky Ural, ktorá pramení v pohorí Ural a vlieva sa do Kaspického mora, v piatok v priebehu niekoľkých hodín stúpla o niekoľko metrov a pretrhla hrádzu v Orsku, ktorý sa nachádza asi 100 kilometrov juhovýchodne od južného cípu pohoria Ural.

Rieka delí aglomeráciu na Nové Mesto, nachádzajúce sa v Európe, a Staré Mesto, ktoré je už v Ázii. Práve ázijskú časť zaplavila voda.

"Voda klesá v rôznych častiach mesta rôzne, v Starom Meste klesla skoro o meter. Budí to nádej, že vrchol povodní sa už prehnal," uviedol starosta Orsku Vasilij Kozupica v televízii Rossija 24. Podľa starostovho skoršieho vyjadrenia záplavy postihli 260 ulíc, na ktorých sa nachádza 6929 domov.

V Orenburgu však hladina rieky Ural ďalej stúpa a dosiahla už úroveň deviatich metrov; za kritickú sa pokladá hranica 9,30 metra, pričom v stredu má povodeň kulminovať. "Všetci sa musia zo zóny možného zaplavenia okamžite evakuovať," vyzvala radnica.

image

Tisíce domov pod vodou. Situácia v zaplavenom ruskom meste Orsk je kritická, uviedli ruské úrady

Ruské ministerstvo vnútra dnes oznámilo, že o poriadok v Orsku, vrátane ochrany opustených domov, sa stará 900 policajtov, vrátane posíl privolaných z iných častí oblasti. Hovorkyňa ministerstva Irina Volková zdôraznila, že cieľom policajných hliadok v zatopených častiach mesta je zabrániť rabovaniu.

Práve na neschopnosť polície ochrániť opustené domovy pred rabovaním sa podľa portálu  Meduza sťažovali ľudia, ktorí sa v pondelok v Orsku zišli na spontánnej demonštrácii. Po márnych pokusoch polície o rozpustenie či rozohnanie zhromaždenia predstúpil pred demonštrantov starosta, ale ľudia ho vypískali a dosiahli to, že ich zástupcu prijal gubernátor Denis Pasler.

Ten prisľúbil vyplácať 10-tisíc rubľov mesačne všetkým poškodeným po dobu pol roka, aby si mohli prenajať náhradné bývanie. Nasledovať by malo aj odškodnenie z federálnych a regionálnych prostriedkov. Prvé výplaty už dostalo 600 ľudí, ďalších 16-tisíc má nasledovať tento týždeň. Pasler tiež prisľúbil vybudovať novú hrádzu, ktorá by mesto ochránila raz a navždy.

01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 08:28