StoryEditor

Lukašenko si pestuje následníčku. Ide mu o prežitie, hovorí bieloruský politológ

21.03.2024, 00:00

V rozhovore s bieloruským politológom Andreiom Yeliseyeuom sa dozviete:

  • Aké plány má podľa neho Kremeľ s Bieloruskom.
  • Koľko Bielorusov utieklo do zahraničia a čo to znamenalo pre ekonomiku krajiny.
  • Čo si Bielorusi a Bielorusky myslia o vojne na Ukrajine.

Alexander Lukašenko síce oznámil, že budúci rok sa opäť chystá kandidovať na prezidenta, na jeho siedmy mandát však možno nedôjde. „Na stole je scenár, že kandidovať nebude a namiesto neho nastúpi iná lojálna figúra,“ hovorí v rozhovore bieloruský opozičný politológ Andrei Yeliseyeu.

Andrei Yeliseyeu

  • Bieloruský politológ a sociológ, výskumný riaditeľ varšavského think-tanku EAST Center.
  • Špecializuje sa na dezinformácie, zahraničnú politiku Bieloruska a migráciu vo východnej Európe.
  • Do Prahy prišiel na pozvanie Asociácie pre medzinárodné otázky. Pri tejto príležitosti zároveň vznikol rozhovor.

Dnes sa všade píše o ruských prezidentských voľbách, ale koncom februára sa volilo aj v Bielorusku, a to do parlamentu. Dočkali sme sa nejakého prekvapenia?

Nie. Bolo dopredu jasné, že bieloruský režim ohlási vysokú volebnú účasť a mnohí novinári s takmer stopercentnou presnosťou vopred uhádli, ktorí kandidáti budú do parlamentu zvolení alebo skôr vybraní. Volebný proces bol pod veľmi prísnou kontrolou.

Zaujímavé je, že štátna administratíva ohlásila volebnú účasť sedemdesiat percent, ale z oficiálnych záberov v televízii je zrejmé, že k voľbám dorazilo hrozne málo ľudí. Ani propaganda tak nedokázala vytvoriť ilúziu masívnej účasti, ktorou sa honosila.

VIDEO: Rusko rozmiestňuje v Bielorusku taktické jadrové zbrane. Opozičný líder odpovedá

Najväčšou silou v parlamente sa stala strana Belaja Rus. Tá pritom doteraz nemala ani jedného pos...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:56