Vietnamský prezident Vo Van Thuong. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vietnamský prezident podal demisiu, v krajine pokračuje tvrdá protikorupčná kampaň

20.03.2024, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Vo Van Thuong bol považovaný za blízkeho generálnemu tajomníkovi komunistickej strany Nguyen Phu Trongovi, ktorý je najmocnejším politikom vo Vietname.

Vietnamský prezident Vo Van Thuong rok po nástupe do úradu rezignoval na funkciu. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tento krok svedčí o politickom nepokoji v krajine.

Vietnamská komunistická strana dnes uviedla, že 53-ročný Vo Van Thuong porušil pravidlá strany a "tieto nedostatky mali negatívny dopad na verejnú mienku a ovplyvnili povesť strany, štátu i prezidenta".

"S plným vedomím zodpovednosti voči strane, štátu a ľudu rezignoval na funkcie, ktoré mu boli zverené," dodala Komunistická strana Vietnamu, ktorej ústredný výbor demisiu prezidenta na svojom dnešnom rokovaní prijal.

Prezidentovu rezignáciu musí schváliť ešte parlament. Agentúra Reuters uviedla, že zákonodarný zbor sa vo štvrtok zíde na mimoriadnom zasadnutí, kde podľa očakávania rezignáciu potvrdí.

Vo Van Thuong bol považovaný za blízkeho generálnemu tajomníkovi komunistickej strany Nguyen Phu Trongovi, ktorý je najmocnejším politikom vo Vietname. Prezident má v krajine skôr ceremoniálnu funkciu, zatiaľ čo ekonomické otázky spadajú do kompetencie premiéra.

Sedemdesiatdeväťročný Trong bol v januári hospitalizovaný s bližšie nespresneným ochorením a podľa niektorých zdrojov prebieha vo vietnamskej komunistickej strane intenzívny boj o moc.

Tlačové agentúry tiež upozorňujú, že rezignácia prezidenta bola oznámená v čase, keď vo Vietname pokračuje tvrdá protikorupčná kampaň, ktorá zasiahla aj vysokých predstaviteľov komunistickej strany.

Pred pár dňami vietnamská polícia oznámila, že pre podozrenie z korupcie zatkla bývalého šéfa provincie Quang Ngai, kde predtým Vo Van Thuong pôsobil ako najvyšší predstaviteľ komunistickej strany.

Kritici tvrdia, že protikorupčná kampaň vo Vietname často slúži ako nástroj vnútropolitického boja.

01 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 04 - Modified: 2024-04-11 04:50:52 - Feat.: - Title: Vietnam chce do roku 2030 začať s výstavbou železničných tratí do Číny 05 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:46