Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brazílsky Trump? Bývalí lídri armády vypovedali, že Bolsonaro mal plán na zneplatnenie volieb

15.03.2024, 22:47
Autor:
ČTKČTK

Pravicový populista v druhom kole prezidentských volieb na konci októbra 2022 prehral rozdielom necelých dvoch percentuálnych bodov s ľavicovým politickým veteránom Luizom Inaciam Lulou da Silvom.

Dvaja niekdajší vysokopostavení predstavitelia brazílskej armády povedali polícii, že im exprezident Jair Bolsonaro po prehratých voľbách roku 2022 predložil plány, ako výsledky zneplatniť. Vtedajší velitelia pozemných síl a letectva návrhy odmietli a končiaceho prezidenta varovali, že by ho zatkli, keby sa ich pokúsil realizovať. Podľa agentúry AP to ukazujú dokumenty, ktoré dnes zverejnil súd.

Pravicový populista Bolsonaro v druhom kole prezidentských volieb na konci októbra 2022 prehral rozdielom necelých dvoch percentuálnych bodov s ľavicovým politickým veteránom Luizom Inaciam Lulou da Silvom.

Podkopanie dôvery

Pred voľbami Bolsonaro podkopával dôveru v brazílsky volebný systém a následne neuznal porážku; kvôli šíreniu nepodložených tvrdení o manipulácii s hlasmi voličov dostal zákaz kandidovať v najbližších voľbách.

Výpovede vojenských veliteľov zverejnené najvyšším súdom sú podľa AP prvým dôkazom o tom, že Bolsonaro plánoval zneplatniť svoju porážku. Predtým sa objavili tvrdenia brazílskeho senátora Marcosa do Vala, podľa ktorého bývalý poslanec Daniel Silveira viac ako mesiac po voľbách na schôdzke s Bolsonarom formuloval plán ako zdiskreditovať šéfa najvyššej volebnej inštancie v krajine.

image

Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi po útokoch Bolsanarových prívržencov podporu, pozval ho do USA

Podľa čerstvo zverejnenej výpovede bývalého veliteľa armády Marco Antônia Freireho Gomesa sa najvyšší predstavitelia ozbrojených síl po druhom kole volieb zúčastnili na niekoľkých schôdzkach zvolaných na poslednú chvíľu v prezidentskom paláci. Bolsonaro na nich "ponúkal možnosti, ako použiť právne nástroje... v súvislosti s volebným procesom", povedal Gomes.

Legálnosť volebného procesu

Bolsonaro podľa neho navrhoval vytvorenie komisie, ktorá by vyšetrovala "legálnosť volebného procesu", alebo vyhlásenie výnimočného stavu. Gomes uviedol, že od začiatku nesúhlasil a že varoval prezidenta pred právnymi dôsledkami, ktoré by pre neho takéto počínanie malo.

Podobné stanovisko dal podľa policajnej správy najavo bývalý šéf letectva Carlos de Almeida Baptista Júnior. Odpor generála Gomesa pritom označil za kľúčový faktor, pokiaľ ide o zastavenie Bolsonarových plánov.

"Generál Freire Gomes povedal, že keby sa o niečo také (prezident) pokúsil, musel by ho zatknúť," cituje veliteľa letectva polícia.

Ap napísala, že tieto výroky prehlbujú právne problémy niekdajšej hlavy štátu, zatiaľ čo brazílski vyšetrovatelia pátrajú po možných väzbách medzi Bolsonarom a útokom jeho priaznivcov na vládne budovy týždeň po prezidentovom odchode z úradu.

Do sídiel parlamentu, prezidentského úradu a najvyššieho súdu 8. januára 2023 vpadli tisíce ľudí, ktorí odmietali výsledky predchádzajúcich volieb a vyzývali armádu, aby zvrhla staronového prezidenta Lulu.

01 - Modified: 2023-01-17 05:37:03 - Feat.: 1 - Title: Brazília posilnila bezpečnosť a obvinila 39 osôb zo zločinov proti štátu po útoku Bolsanarových prívržencov 02 - Modified: 2023-01-10 06:28:58 - Feat.: 1 - Title: Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi po útokoch Bolsanarových prívržencov podporu, pozval ho do USA 03 - Modified: 2023-01-09 16:12:38 - Feat.: 1 - Title: Útok v Brazílii niesol "stopy trumpizmu," tvrdí Španielsko. Bolsanarovi prívrženci vrthli do vládnych budov
01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:04