Fotografie obetí holokaustu v Osvienčime. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať

22.02.2024, 16:35
Autor:
dttdtt

Hesenský minister školstva sľúbil dôsledné vyšetrenie záležitosti a potrestanie mladistvých ktorí sú podľa informácií nemeckého denníka Bild moslimovia.

Nemecko šokoval prípad zo západonemeckého Wiesbadenu, kde sa stredoškolskí študenti radovali počas dokumentu o masovom vyvražďovaní Židov počas druhej svetovej vojny. Incidentom sa tento týždeň začala zaoberať štátna prokuratúra. Hesenský minister školstva sľúbil dôsledné vyšetrenie záležitosti a potrestanie vinníkov.

Študenti hlasno jasali a tlieskali

Incident sa odohral koncom januára po tom, čo skupina 60 stredoškolských študentov vyrazila v rámci vyučovania do kina na dokument o konferencii vo Wannsee, kde sa v januári 1942 poprední činitelia vtedajšieho nacistického režimu dohodli na postupe likvidácie európskych Židov.

Keď sa na konci filmu objavila na plátne veta „pod vládou národných socialistov bolo zavraždených šesť miliónov Židov“, šesť študentov začalo v reakcii podľa denníka Zeit hlasno jasať a tlieskať.

"Mladých ľudí za ich nevhodné správanie počas návštevy pokarhali učitelia," uviedol hovorca krajinského ministerstva školstva Michael Ashelm.

image

Bitku v Berlíne klasifikovali ako zločin z nenávisti. Židovského študenta hospitalizovali

Riaditeľ školy podľa neho zahájil vyšetrovanie incidentu, informoval úrady, nadviazal kontakt so zástupcami židovskej obce a vyjadril nad incidentom hlbokú ľútosť. Chlapcov, ktorí sú podľa informácií nemeckého denníka Bild moslimovia, na 14 dní vylúčil zo školy.

Hesenský minister školstva Armin Schwarz záležitosť označil za neprípustnú. „Bude dôsledne vyšetrená a bude mať následky. Antisemitizmus a agresie voči Židom sú nezlučiteľné s našimi hodnotami, musíme k tomu zaujať jasné stanovisko a ako spoločnosť sa tomu rozhodne postaviť,“ uviedol.

Prudký nárast antisemitských incidentov

Štátne zastupiteľstvo vo Wiesbadene v utorok oznámilo, že začalo vyšetrovanie podozrenia z podnecovania k nenávisti. Ashelm Bildu povedal, že študenti svoje správanie ľutujú a údajne sú pripravení navštíviť židovskú komunitu a oficiálne sa ospravedlniť.

Nemecko zápasí s nárastom protižidovských incidentov od 7. októbra, keď palestínske hnutie Hamas zaútočilo na Izrael a povraždilo 1 200 ľudí.

Skupina sledujúca vývoj antisemitizmu v Nemecku na konci novembra uviedla, že mesiac po útoku zaznamenala prudký nárast antisemitských incidentov - celkom ich bolo 994, čo bolo o 320 percent viac ako pred rokom.

V krajine sa v posledných mesiacoch konalo niekoľko manifestácií na podporu Palestínčanov, ktoré prerástli v násilnosti av antisemitskej akcie. Spolkový kriminálny úrad uviedol, že od 7. októbra do 25. januára zaznamenal celkom 2 249 antisemitských trestných činov.

image

Člen britského parlamentu, ktorého zachránili z Československa pred holokaustom, varuje pred antisemitizmom

Šéf nemeckej civilnej kontrarozviedky BfV v novembri varoval, že vojna v Pásme Gazy vytvára nové antisemitské aliancie vo vnútri Nemecka a zvýšila riziko teroristických útokov. „Antisemitizmus a nepriateľstvo voči Izraelu sú spájajúcimi prvkami medzi islamistami, nemeckými a tureckými ľavicovými a pravicovými extrémistami a ľuďmi patriacimi k extrémistickým palestínskym organizáciám,“ povedal.

Kontrarozviedka BfV však upozornila, že krajne ľavicové a krajne pravicové scény sú vnútorne rozdelené medzi proizraelské a propalestínske postoje, pričom niektorí pravicoví extrémisti využívajú súčasnú situáciu na agitáciu proti moslimom a migrantom.

 

01 - Modified: 2024-02-14 14:50:35 - Feat.: 1 - Title: Britskí labouristi stále čelia prejavom antisemitizmu v strane 02 - Modified: 2024-02-03 17:49:35 - Feat.: 1 - Title: Pápež František odsudzuje nárast útokov proti židom, dúfa v spoluprácu 03 - Modified: 2024-02-03 08:12:00 - Feat.: 1 - Title: Extrémistické heslá. Hozba nemeckej krajne pravicovej AfD sa musí brať vážne, upozornil šéf tajnej služby 04 - Modified: 2024-02-01 16:59:50 - Feat.: 1 - Title: Komunisti dali vinu za holokaust len Nemecku, dnes sa antisemitizmu darí. Tiso je vinný, tvrdí historik
01 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 04 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 05 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:27