Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Navaľnyj nemal podlomené zdravie, Putin ho zavraždil, tvrdí ruská opozícia

16.02.2024, 15:35
Autor:
ČTKČTKertert

Regionálna komisia dohliadajúca na situáciu v nápravných zariadeniach potvrdila, že v poslednej dobe od väzneného opozičníka nemala žiadne sťažnosti ohľadom zdravotných ťažkostí.

Za smrť Alexeja Navaľného, nech už mala akúkoľvek príčinu, je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin. Zhodujú sa na tom ruskí opozičníci perzekvovaní Putinovým režimom. Úmrtie Navaľného, ktoré dnes oznámila ruská väzenská služba, niektorí z nich označujú za vraždu. Ďalší sa zdráhajú informáciám uveriť.

Dlhoročný kritik režimu Garry Kasparov na sociálnej sieti X pripomenul, že Putin sa Navaľného pokúsil zavraždiť už v roku 2020.

„Neuspel, a tak ho zavraždil pomaly a verejne vo väzení. Zavraždili ho kvôli tomu, že odhalil, akí sú Putin a celá jeho mafia podvodníci a zlodeji,“ myslí si Kasparov. Zároveň obvinil Rusov, ktorým podľa neho chýba odvaha konfrontovať Putinov režim a odstaviť ho od moci. Rovnakú vínnu dáva aj západným politikom.

Spoluzakladateľ a šéfredaktor ruského opozičného denníka Novaja Gazeta a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov agentúre Reuters povedal, že smrť väzneného opozičného lídra Navaľného bola „vraždou“. K jeho smrti podľa neho viedli neľudské podmienky vo väzení.

"Je to zločin režimu, to je zrejmé," vyhlásil podľa agentúry AFP pri odchode zo súdnej siene v Moskve významný ruský obranca ľudských práv Oleg Orlov, ktorému hrozí až päť rokov väzenia za to, že opakovane kritizoval inváziu ruských vojsk na Ukrajinu, ku ktorej pred dvoma rokmi vydal Putin pokyn.

image

Zomrel Alexej Navaľnyj, hlavný odporca Putinovho režimu. Šéfa Kremľa o úmrtí informovali

"Putin dnes konečne zabil Navaľného"

"Nemôžem tomu uveriť. Ale ak sa to všetko potvrdí, tak je Alexejova smrť vraždou. Zorganizovanú Putinom. Aj keby príčina Alexejovej smrti bola ‘prirodzená‘, stalo sa tak kvôli otrave a mučeniu vo väzení. Putin má na rukách krv," uviedol ruský opozičný politik a bývalý poslanec Dmitrij Gudkov.

"Putin dnes konečne zabil Navaľného," napísal šéf investigatívneho webu Bellingcat Christo Grozev. BBC pripomína, že bulharský novinár s Navaľným spolupracoval a okrem iného zistil, že opozičníka na všetkých jeho cestách niekoľko rokov pred uväznením sprevádzali agenti ruskej tajnej služby FSB, vrátane lekárov a odborníkov na chemické zbrane.

image

Brutálna vražda, ukážka Putinovho režimu, reaguje svet na Navaľného smrť

Ruská politologička Jekaterina Šulmanová odmietla, že by mal Navaľnyj podlomené zdravie.

"Minulý utorok som počula nahrávku jeho hlasu zo súdneho procesu, ktoré sa konalo v pondelok. Bol to hlas zdravého, energetického a nevyčerpaného človeka. Keď má človek natrhnuté väzy, zápal pľúc, srdcové problémy, alebo má hlad, na hlase to spoznáte," uviedla Šulmanová, ktorá rovnako žije v exile. "Nezostáva nám iná verzia, ako že bol zavraždený," dodala.

Na zdravotné problémy sa Navaľnyj nesťažoval

Regionálna komisia dohliadajúca na situáciu v nápravných zariadeniach potvrdila, že v poslednej dobe od väzneného opozičníka nemala žiadne sťažnosti ohľadom zdravotných ťažkostí.

Navaľného väzenská služba bežne za najrôznejšie drobné prehrešky vo väzení trestala. Často bol na samotke, kde bola zima a kam si nemohol vziať osobné veci, ani si objednať jedlo z kiosku.

Trávil tam čas chorý, s horúčkou alebo kašľom. V cele sa počas dňa nedá ľahnúť na posteľ, ktorá je v tom čase zložená pri stene. Navalnyj tiež v minulosti obvinil vedenie väznice, že ho úmyselne nakazilo chrípkou, keď do jeho cely umiestnilo chorého väzňa.

Michail Chodorkovskij v reakcii na úmrtie Navaľného vyhlásil, že pokiaľ ide o pravdivú správu, potom „zodpovednosť za ňu nesie Vladimir Putin“.

image

Kto bol Alexej Navaľnyj? Najväčšieho kritika Putina už raz otrávili, po pochybných procesoch bol vo väzení za polárnym kruhom

Boris Nadeždin, ktorý sa pokúšal kandidovať v ruských prezidentských voľbách proti Putinovi, sa podľa svojich slov modlí, aby sa správa o skone Navaľného ukázala ako nepravdivá. „Navaľnyj je jednou z najtalentovanejších a najodvážnejších osobností Ruska,“ napísal na Telegrame.

Portál Meduza v reakcii na smrť Navaľného vydal krátke vyhlásenie. „Je to tragédia. Nenecháme sa ale paralyzovať. Budeme si tento deň a každý jeho detail navždy pamätať. Zodpovednosť za Navaľného smrť nesie človek, ktorý sa vyhlasuje za ruského prezidenta. Vladimír Putin zavraždil Navaľného,“ uvádza portál.

Opozičník podľa neho priživoval nádej, že Rusi iba musia prežiť súčasný režim a následne zničiť, čo z neho zostane. „Navaľnyj veril v budúcnosť. Aká bude, záleží len na nás. Na tom, čo sme urobili, čo robíme v súčasnosti a čo sa rozhodneme urobiť ďalej.“

01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 03 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 04 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 05 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:23