Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Desiatka členov izraelskej vlády bola na akcii vyzývajúcej na židovské osídlenie Gazy

29.01.2024, 16:41
Autor:
ČTKČTK

Niektorí účastníci akcie tiež volali po vysídlení Palestínčanov z tohto územia, kde od októbra vedie Izrael vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho teroristický útok.

Izraelská vláda čelí kritike za účasť 11 ministrov na nedeľňajšej konferencii, ktorá vyzvala na opätovné budovanie židovských osád v Pásme Gazy, informoval dnes server The Times of Israel.

Niektorí účastníci akcie tiež volali po vysídlení Palestínčanov z tohto územia, kde od októbra vedie Izrael vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas v odvete za jeho teroristický útok.

Zahraničné odsúdenie

Účasť ministrov a vládnych poslancov na konferencii dnes odsúdilo napríklad aj nemecké ministerstvo zahraničia a tiež izraelský opozičný líder Benny Ganc, ktorý je od októbra členom vojnového kabinetu.

Podľa Ganca účasť ministrov na nedeľňajšej akcii a výroky o vysťahovaní Palestínčanov z Pásma Gazy a jeho znovuosídlení židovskými osadami poškodzujú Izrael vo svete a škodí tiež úsiliu o záchranu rukojemníkov, ktoré od októbra drží Hamas v Gaze.

image

Súd OSN v Haagu by dnes mohol nariadiť Izraelu zastavenie vojnových operácií v Gaze, donútiť ho však nemôže

Hamas pri útoku na izraelské pohraničie 7. októbra zabil na 1200 ľudí a asi 250 ďalších uniesol, z toho asi 130 ich stále zadržiava. Izraelská odvetná ofenzíva v Pásme Gazy doteraz podľa tamojších úradov spravovaných Hamásom stála životy viac ako 26-tisíc Palestínčanov.

"Nemecké ministerstvo zahraničia odmieta všetky úvahy o možnom izraelskom znovuosídlení Gazy a o akejkoľvek forme presunu palestínskych obyvateľov," napísal na sieti X nemecký veľvyslanec v Izraeli Steffen Seibert.

Krajná pravica

Nedeľnej konferencie v Jeruzaleme nazvanej Len osídlenie prinesie bezpečnosť sa zúčastnili okrem iného dvaja krajne pravicoví ministri izraelskej vlády Becalel Smotrič a Itamar Ben Gvir, ktorí dlhodobo vyzývajú na rozširovanie osád na okupovanom Západnom brehu a opakovane tiež navrhli znovuosídlenie Pásma Gazy židovskou populáciou a vysťahovanie Palestínčanov.

image

"Len osídlenie prinesie bezpečnosť." Tisíce aktivistov v Izraeli sa pripravujú na povojnový presun do Gazy

Akcie sa zúčastnil napríklad tiež minister komunikácií Šlomo Karhi zo strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Karhi tiež vyzval na podporu "dobrovoľnej emigrácie" Palestínčanov.

Na sociálnych sieťach vzbudili kritiku aj zábery z konferencie, kde panovala podľa ToI "karnevalová atmosféra". Mnohí kritizovali, že ministri tam tancovali, kým izraelskí vojaci nasadzujú životy vo vojne a na 130 Izraelčanov je už skoro štyri mesiace držaných ako rukojemníkov v Pásme Gazy.

Protesty v uliciach

Izraelská vláda tiež už niekoľko týždňov čelí protestom v uliciach, ktoré organizujú príbuzní unesených, ktorí vinia vládu, že nerobí dosť pre ich oslobodenie. Izraelčania minulý týždeň demonštrovali aj na prechode Kerom Šalom, ktorý leží na hranici Izraela a Pásma Gazy, a požadovali zastavenie humanitárnej pomoci do Gazy, kým Hamas rukojemníkov neprepustí.

Netanjahu sa konferencie nezúčastnil. Podľa ToI ju komentoval slovami, že ministri a poslanci tam môžu vyjadrovať slobodne svoje názory. Premiér tiež uviedol, že vláda neprijala žiadne rozhodnutie o znovuosídlení Pásma Gazy židovskými osadami.

image

Izrael v Gaze zabil 20 ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc

Pásmo Gazy obsadil Izrael po šesťdňovej vojne v roku 1967 spolu s jordánskym Západným brehom a východným Jeruzalemom a sýrskymi Golanskými výšinami. Z Gazy sa Izrael stiahol na základe mierových dohôd v roku 2005, keď evakuoval dvadsiatku židovských osád. V roku 2007 oblasť násilím ovládol Hamas, ktorý v roku 2006 tesne vyhral v palestínskych voľbách nad umierneným hnutím Fatah.

01 - Modified: 2024-01-26 07:02:59 - Feat.: 1 - Title: Súd OSN v Haagu by dnes mohol nariadiť Izraelu zastavenie vojnových operácií v Gaze, donútiť ho však nemôže 02 - Modified: 2024-01-25 19:11:41 - Feat.: 1 - Title: Izrael v Gaze zabil 20 ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc 03 - Modified: 2024-01-26 05:48:55 - Feat.: 1 - Title: "Len osídlenie prinesie bezpečnosť." Tisíce aktivistov v Izraeli sa pripravujú na povojnový presun do Gazy
01 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 02 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 03 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice 04 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 05 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 15:36