Palestínske dievča sedí na vreciach s múkou, ktoré distribuuje Agentúra OSN pre pomoc a prácu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakúsko a Rumunsko zastavili financovanie pre organizáciu OSN, ktorá pomáhala Hamasu

29.01.2024, 13:15
Autor:
ČTKČTK

Medzi najväčších darcov UNRWA patrí tiež Európska únia. Tá teraz žiada, aby sa úrad OSN podrobil "nezávislému auditu zo strany nezávislých expertov vybraných Európskou komisiou".

Rakúsko a Rumunsko sa dnes pripojili k krajinám, ktoré zastavujú financovanie úradu OSN pre palestínskych utečencov. Píšu to agentúry. Izrael obvinil 12 pracovníkov UNRWA, že sa vlani 7. októbra podieľali na útoku teroristov z palestínskeho Hamasu na jeho území.

Podobný krok už urobili ďalšie krajiny vrátane USA, Nemecka či Británie, ktoré patria k hlavným darcom UNRWA. Európska komisia žiada od úradu nezávislý audit. UNRWA tvrdí, že ak sa situácia s financovaním nevyrieši do konca februára, tak bude musieť prerušiť svoje aktivity.

Financovanie úradu OSN

"Ak sa financovanie neobnoví, UNRWA nebude po konci februára schopný vykonávať svoje služby a operácie v regióne, a to vrátane Pásma Gazy," cituje agentúra Reuters vyhlásenie hovorcu úradu OSN. Ten má kľúčovú úlohu v humanitárnych aktivitách v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti hnutiu Hamas. UNRWA už v piatok sľúbil, že izraelské tvrdenia prešetrí.

Medzi najväčších darcov UNRWA patrí tiež Európska únia. Tá teraz žiada, aby sa úrad OSN podrobil "nezávislému auditu zo strany nezávislých expertov vybraných Európskou komisiou," povedal dnes hovorca komisie Eric Mamer.

image

Súd OSN v Haagu by dnes mohol nariadiť Izraelu zastavenie vojnových operácií v Gaze, donútiť ho však nemôže

"Obvinenia sú veľmi šokujúce a absolútne znepokojujúce," cituje agentúra APA z vyhlásenia rakúskeho ministerstva zahraničia. To vyzvalo UNRWA aj OSN, aby ich vyšetrili.

OSN musí v záujme svojej vierohodnosti zniesť kritiku a ľudia, ktorí sú zodpovední za teroristické útoky zo 7. októbra, za ne musia byť potrestaní, uviedlo tiež ministerstvo. Rakúsko zastavuje všetky svoje príspevky pre UNRWA, kým všetky obvinenia nebudú úplne objasnené a nebude jasné, aké následky zodpovední ľudia za svoje správanie nesú.

Státisícové príspevky

APA uvádza, že podľa skorších údajov Rakúsko ročne prispieva UNRWA sumou vo výške asi 400-tisíc eur a tri milióny eur ročne platí na jeden zdravotnícky projekt. Rakúske ministerstvo zahraničia ubezpečilo, že civilné obyvateľstvo v Pásme Gazy, ktoré stráda kvôli izraelskej vojenskej odvete za útoky Hamasu, bude podporovať inými spôsobmi.

Rumunsko uviedlo, že do ukončenia vyšetrovania toho, akú úlohu zohrali niektorí zamestnanci UNRWA v útokoch zo 7. októbra, pozastavuje nové príspevky tomuto úradu, píše agentúra Reuters. "Vyjadrujeme plnú dôveru tomu, že vyšetrovanie OSN objasní situáciu čo najskôr," uviedla rumunská diplomacia.

image

Úrad pre utečencov uviedol, že Izrael pred úderom v Pásme Gazy vyzval na evakuáciu. Zahynulo 12 ľudí

Naopak, Španielsko oznámilo, že UNRWA má v úmysle ďalej podporovať. Madrid však bude zblízka sledovať výsledky vyšetrovania. Španielsky minister zahraničia José Manuel Albares dnes poukázal, že izraelské tvrdenia sa týkajú desiatky zo zhruba 30-tisíc zamestnancov UNRWA.

Od piatka o zastavení finančných príspevkov tomuto úradu OSN informovali napríklad Spojené štáty, Francúzsko, Kanada, Austrália, Taliansko, Británia, Fínsko, Nemecko Švajčiarsko či Holandsko.

Česká republika UNRWA finančne nepodporuje. Pre túto agentúru pracuje asi 30-tisíc ľudí, z toho 13-tisíc v Pásme Gazy ovládanom teroristickým hnutím Hamas.

01 - Modified: 2024-01-29 10:19:53 - Feat.: 1 - Title: Vieme viac o prepustených zamestnancoch Úradu OSN pre palestínskych utečencov. Pomáhali teroristom pri útoku 02 - Modified: 2024-01-29 09:41:41 - Feat.: 1 - Title: Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Nie je to ani špička ľadovca 03 - Modified: 2024-01-28 19:26:51 - Feat.: 1 - Title: Rokovania o rukojemníkoch v Paríži boli konštruktívne, uviedla kancelária izraelského premiéra
01 - Modified: 2024-04-28 12:07:36 - Feat.: - Title: Pri sobotňajšej nehode na kajaku zomrel v Rakúsku 36-ročný Čech 02 - Modified: 2024-04-27 08:36:15 - Feat.: - Title: Väčšina Rakúšanov považuje vlastníctvo automobilu za dôležité, ukázal prieskum 03 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 04 - Modified: 2024-04-26 14:52:03 - Feat.: - Title: Rumunského exprezidenta Iliesca obžalovali zo zločinov proti ľudskosti 05 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 16:40