Spisovateľ Boris Akunin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko vyhlásilo pátranie po spisovateľovi Borisovi Akuninovi, je Putinovým kritikom

26.01.2024, 20:51
Autor:
TASRTASR

Grigorij Čchartišvili, známy tisícom fanúšikom vďaka detektívnym románom napísaným pod pseudonymom Boris Akunin, od roku 2014 žije v Londýne.

Ruské ministerstvo vnútra zaradilo spisovateľa Borisa Akunina na zoznam hľadaných osôb, informovala v piatok britská stanica BBC. Od decembra 2023 je Akunin (vlastným menom Grigorij Čchartišvili) v Rusku zaradený aj do registra tzv. zahraničných agentov, ako i do zoznamu teroristov a extrémistov.

Čchartišvili, známy tisícom fanúšikom vďaka detektívnym románom napísaným pod pseudonymom Boris Akunin, od roku 2014 žije v Londýne. Je dlhoročným kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina a opakovane odsúdil aj ruskú inváziu na Ukrajinu.

image

Kadyrov ponúkol USA ukrajinských zajatcov výmenou za zrušenie sankcií na jeho rodinu

Dôvodom sú výroky

Predpokladá sa, že dôvodom na začatie trestného konania boli spisovateľove výroky vo videokonferenčnom rozhovore s prokremeľskými prankstermi Vovanom a Lexusom.

Pranksteri sa predstavili ako predstavitelia ukrajinského vedenia - jeden sa vydával za vedúceho prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka - vymámili od spisovateľa reakciu na údery ukrajinských ozbrojených síl na území Ruska.

Čchartišvili/Akunin vtedy reagoval, že mu "srdce krváca", ale pritom má pochopenie pre konanie ukrajinskej armády. "Ako by to mohlo byť inak," pýtal sa Akunin.

Zastavenie tlače

Krátko pred zaradením Čchartišviliho/Akunina do registra tzv. zahraničných agentov a do zoznamu teroristov a extrémistov sa objavila správa, že popredné ruské vydavateľstvo AST pozastavilo  tlač a predaj kníh Čchartišviliho/Akunina i ďalšieho obľúbeného autora Dmitrija Bykova, ktorý tiež kritizoval vojnu na Ukrajine.

Čchartišvili/Akunin pred časom informoval, že viaceré divadlá – napr. Ruské akademické divadlo mládeže (RAMT) v Moskve a Alexandrinské divadlo v Petrohrade – odstránili jeho meno z plagátov predstavení založených na jeho dielach.

Krátko po tom, ako Moskva 24. februára 2022 vyslala na Ukrajinu desaťtisíce ruských vojakov, ruský parlament prijal zákony, ktoré zaviedli vysoké tresty odňatia slobody a pokuty pre tých, čo vedome šíria údajne nepravdivé informácie alebo "diskreditujú" ruské ozbrojené sily.

01 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 03 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 04 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 09:59