Fotka Nahid Taghavi, ktorú pridala na sociálnu sieť jej dcéra FOTO: @mariam_claren/xFOTO: @mariam_claren/x
StoryEditor

V Iráne prepustili ženu, ktorú väznili pre občianstvo v západnom štáte. Jej zdravotný stav sa výrazne zhoršil

17.01.2024, 17:33

Irán minulý utorok dočasne prepustil z väzenia nemecko-iránsku občianku za prísnych podmienok, ktoré sú porovnateľné s domácim väzením. K rozhodnutiu došlo v čase obáv o jej zhoršený zdravotný stav.

Nahid Taghaviová emigrovala z Iránu do Nemecka, raz za čas však chodievala naspäť navštíviť súrodencov. „Nikdy neboli žiadne problémy, cestovala tam a späť medzi Nemeckom a Iránom,“ rozprávala v rozhovore pre EU Watch Taghaviovej dcéra, Mariam Clarenová.

Počas pandémie jej mama zostala v Iráne, aby mohla byť s rodinou. Keď pandémia trvala dlhšie ako sa očakávalo, plánovala sa vrátiť domov koncom októbra 2020.V polovici októbra 2020 ju ale zatkli Islamské revolučné gardy.

Súd bol čistý podvod

68-ročnú Nahid Taghaviovú odsúdili v auguste 2021 na desať rokov a osem mesiacov väzenia na základe obvinení týkajúcich sa národnej bezpečnosti. Podľa ľudskoprávnych organizácii bola súčasťou skupiny držiteľov pasov západných štátov, ktorých iránske úrady úmyselne zadržali v rámci politiky brania rukojemníkov s cieľom vymôcť si ústupky.

Taghaviovú zatkli v jej teheránskom byte v októbri 2020 a držali ju na samoväzbe vo väznici Evin, ktorá je neslávne známa ako väznica pre politických väzňov.

Jej právnik Mostafa Nili pre CNN uviedol, že bola odsúdená spolu s britsko-iránskym občanom Mehranom Raoufom za "účasť na riadení nezákonnej skupiny" a "propagandu proti režimu".

„Jej právnik skúšal všetko, ale sudcu to nezaujímalo,“ spomína na proces dcéra. „Bol to čistý podvod. Nakoniec vyniesol presne taký rozsudok, aký chcel bezpečnostný orgán.“

„Islamská republika nepozná právny štát. Dokonca aj zoznam obhajcov musí byť vopred schválený prokurátorom. V našom prípade bol do súdnej siene vpustený nezávislý advokát – aj vďaka publicite, ktorú sa mi podarilo vytvoriť.“

Organizácia Human Rights Watch už predtým obvinila iránske orgány z toho, že sa zameriavajú na cudzincov a osoby s dvojitým občianstvom a vznášajú nejasné obvinenia v snahe získať vplyv na iné krajiny, informuje ďalej CNN.

Jej dcéra na sociálnej sieti X napísala, že Nahid z väzenia dočasne prepustili minulý utorok ráno s podmienkou, že bude musieť nosiť elektronický náramok na členku počas pobytu na slobode.

image

Protesty v Iráne po smrti iránskej Kurdky, Mahsy Amíníovej FOTO: Flickr

FOTO: Flickr

„Jej pohyb bude tiež obmedzený na jeden kilometer od jej bytu v Teheráne,“ spresnila Clarenová s tým, že Taghaviovej prepustenie sa podobá domácemu väzeniu. Zároveň však vyjadrila nádej, že jej dočasné prepustenie bolo prvým krokom k bezpodmienečnému oslobodeniu.

Vysokopostavený predstaviteľ nemeckého ministerstva zahraničných vecí Christian Buck privítal prepustenie Taghaviovej "zo zdravotných dôvodov" ako "dôležitý prvý krok". „Naďalej neúnavne pracujeme na tom, aby sa Nahid opäť stretla so svojou rodinou,“ napísal.

Izolácia a zhoršený zdravotný stav

Rozhodnutie o jej dočasnom prepustení prišlo potom, ako sa ozvala jej spoluväzenkyňa a prominentná ľudskoprávna aktivistka Narges Mohammadíová, ktorá vlani získala Nobelovu cenu za mier. V júni varovala, že život Taghaviovej je v ohrození. 

Predtým odhalila, ako boli väzenkyne zatknuté po protivládnych protestoch sexuálne a fyzicky zneužívané. Protesty pred dvoma rokmi vyvolala smrť 22-ročnej iránsko-kurdskej ženy Jiny Mahsa Aminiovej, ktorú zatkla mravnostná polícia za porušenie prísnych pravidiel obliekania. 

Účet Mohammadiovej na Instagrame spravuje jej rodina vo Francúzsku na základe jej telefonátov príbuzným, približuje portál VOA News On Iran. Prostredníctvom účtu sa aktivistka napriek svojmu uväzneniu naďalej zasadzuje za práva väzenkýň v Evine.

„Sotva vstane z postele,“ napísala vtedy Mohammadiová. „Chodí na ošetrovňu, dostáva silné injekcie proti bolesti a vracia sa do postele.“

„Bolesť je taká silná, že ju vidno na jej tvári,“ dodala.

Zo zdravotných dôvodov Taghaviovú nakrátko prepustili ešte v roku 2022, hoci podľa jej rodiny sa do väzenia vrátila skôr, než sa stihla zotaviť.

Mohammadíová uviedla, že Taghaviovej dlhodobý pobyt na samotke zhoršil jej ochorenie chrbtice a v súčasnosti tiež trpí problémami s krčnou platničkou, cukrovkou a vysokým krvným tlakom.

Článok TASR autorsky doplnila Sofia Martinková. Text vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizujú nezisková organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid. 
image

HN Globálne FOTO: Hn Globálne

FOTO: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 02 - Modified: 2024-04-21 16:03:44 - Feat.: - Title: Iránsky ajatolláh nepriamo priznal, že útok na Izrael zasiahol len málo cieľov 03 - Modified: 2024-04-21 05:26:00 - Feat.: - Title: Irán popiera nákup ruských stíhačiek Suchoj Su-35 04 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 05 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:35