Volebný pracovník drží hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas prezidentských a parlamentných volieb v meste New Taipei na Taiwane. FOTO: Reuters
StoryEditor

Tesný súboj a čínska armáda bližšie. Na Taiwane skončili voľby, nový prezident by mal byť známy večer

13.01.2024, 10:31
Autor:
ČTKČTK

Výsledky volieb sledujú pozorne aj Spojené štáty, ktoré sú veľkým spojencom Taiwanu, hoci ani ony jeho samostatnosť neuznávajú, podobne ako väčšina krajín sveta.

Na Taiwane sa uzavreli volebné miestnosti, v ktorých sa rozhodovalo o novom zložení parlamentu a tiež o novom prezidentovi. Ten by mal byť známy dnes večer.

Podľa portálu BBC boli voľby tesným súbojom medzi kandidátom vládnej strany a opozičným lídrom, ktorý presadzuje zlepšenie vzťahov s Čínou. Peking v posledných týždňoch tiež zosilnel svoju vojenskú prítomnosť v okolí tohto ostrovného štátu, ktorý považuje za čínske územie.

Čína v blízkosti

Taiwanské ministerstvo obrany podľa BBC uviedlo, že aj dnes zaznamenalo prítomnosť ôsmich čínskych armádnych lietadiel v blízkosti Taiwanu a šiestich lodí čínskeho námorníctva.

V prezidentských voľbách majú najväčšie šance viceprezident William Laj z vládnucej Demokratickej pokrokovej strany, ktorého Peking považuje svojím spôsobom za probematický, a Chou Jou-i z zoskupenia Kuomintang (Národná strana), ktorý presadzuje zlepšenie vzťahov s Pekingom. Prvýkrát majú ale dve hlavné taiwanské strany reálneho protikandidáta, ktorým je bývalý starosta Taiwanu Kche Wen-če z menšej Taiwanskej ľudovej strany, ktorý má podporu najmä medzi mladými.

Výsledky volieb sledujú pozorne aj Spojené štáty, ktoré sú veľkým spojencom Taiwanu, hoci ani ony jeho samostatnosť neuznávajú, podobne ako väčšina krajín sveta. Sú ale aj jeho hlavným dodávateľom zbraní.

Ekonomická situácia

Pre mnohých Taiwančanov je podľa BBC dôležitejšia ekonomická situácia krajiny, ako jej prípadná vojenská konfrontácia s Čínou. Niektorí voliči agentúre AFP povedali, že sa konfrontácie s Čínou príliš neobávajú a volia podľa toho, kto bude schopný zaručiť rast miezd či lepšiu dostupnosť bývania.

Ostrovný štát Taiwan, kde žije asi 24 miliónov ľudí, funguje de facto nezávisle od roku 1949, hoci ho Čína považuje stále za svoje územie a jeho samostatnosť oficiálne uznávajú menej ako dve desiatky krajín, väčšinou z Latinskej Ameriky a Tichomoria. Väčšina sveta formálne rešpektuje politiku jednej Číny, ale niektoré krajiny s Taiwanom udržiavajú neoficiálne vzťahy.

Taiwan má demokratické zriadenie od začiatku 90. rokov, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej politickej strany. Prvé priame prezidentské voľby sa na Taiwane konali v roku 1996.

Terajšia taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá je v úrade od mája 2016, sa podľa ústavy o ďalší mandát uchádzať nemohla.

01 - Modified: 2024-01-13 07:28:51 - Feat.: 1 - Title: Na Taiwane sa konajú prezidentské voľby, určia vzťahy s Čínou. Peking vidí voľbu vojny alebo mieru 02 - Modified: 2024-01-12 08:14:02 - Feat.: 1 - Title: Prezidentský kandidát opozičnej strany chce viac rokovať s Čínou. Za inváziu na Taiwan by zaplatila, tvrdí
01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:10