Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj vo Washingtone: Odkladanie ďalšej pomoci Ukrajine prospieva Putinovi

11.12.2023, 20:34
Autor:
TASRTASR

Prieťahy v schválení ďalšej takejto pomoci zo strany USA označil ukrajinský prezident za "splnený sen" ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina sa ohľadom vojenskej pomoci spolieha na Spojené štáty, vyhlásil v pondelok vo Washingtone ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prieťahy v schválení ďalšej takejto pomoci zo strany USA zároveň označil za "splnený sen" ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Putin musí prehrať," povedal Zelenskyj vo svojom prejave na Univerzite národnej obrany (NDU) vo Washingtone, kde vystúpil krátko po pondelňajšom prílete do USA. "Na Ukrajinu sa môžete spoľahnúť a dúfame, že sa rovnako budeme môcť spoľahnúť aj my na vás," dodal.

V narážke na spory, ktoré aktuálne prebiehajú v americkom Kongrese v súvislosti so schvaľovaním nového balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu Zelenskyj povedal, že "ak niekomu prospievajú nevyriešené problémy na Kapitole, tak je to len Putin a jeho chorá klika".

"Plnia sa im sny, keď vidia prieťahy alebo nejaké škandály a... keď podpora pre bojovníkov za slobodu (Ukrajiny) klesá," povedal ukrajinský prezident, ktorý do Washingtonu pricestoval na pozvanie šéfa Bieleho domu Joea Bidena.

S Bidenom by sa mal Zelenskyj stretnúť v utorok v Bielom dome. Na utorok má naplánované aj schôdzky s lídrami Kongresu, vrátane republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mikea Johnsona a lídra demokratickej väčšiny Senátu Chucka Schumera.

V americkom Kongrese aktuálne prebiehajú náročné rokovania o ďalšej pomoci Ukrajine. Ak kongresmani odídu na vianočné a novoročné sviatky bez dosiahnutia dohody - spájajúcej zmeny v imigračnej a hraničnej politike USA s balíkom pomoci pre Ukrajinu aj Izrael -, Biely dom bude musieť urobiť ťažké rozhodnutie o zásobovaní svojich bojujúcich spojencov - potenciálne aj na úkor vojenskej pripravenosti USA, uviedla ešte v nedeľu stanica CNN.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:45