Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Polícia v Severnom Macedónsku vydala zatykač na lídra krajne pravicovej strany, je podozrivý z dvoch vrážd

05.12.2023, 10:35
Autor:
TASRTASR

Prípad vraždy maloletej Vanje​ Gjorčevskej otriasol krajinou, píše denník Sloboden pečat. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na odstúpenie ministra vnútra i zavedenie trestu smrti.

Polícia v Severnom Macedónsku vydala v pondelok medzinárodný zatykač na lídra krajne pravicovej strany Ľupča Palevského, ktorý je hlavným podozrivým z dvoch vrážd vrátane 14-ročnej tínedžerky. Prípady vyvolali v krajine veľké pobúrenie, informuje agentúra AFP a portál denníka Sloboden pečat.

Ministerstvo vnútra Severného Macedónska informovalo o nájdení tela týždeň nezvestnej 14-ročnej Vanje Gjorčevskej a 74-ročného Pančeho Žežovského v nedeľu. Súd vyšetruje ich smrť ako vraždu, pričom v oboch prípadoch ide o tých istých páchateľov.

image

Ukrajina a pobaltské krajiny pre účasť Lavrova neprídu na schôdzku OBSE

Severomacedónsky minister vnútra Oliver Spasovski uviedol, že jeden z páchateľov "vykonal tento trestný čin s cieľom vylákať peniaze od matky dievčaťa po dohode a s vedomím člena jej rodiny".

Polícia vyhlásila, že Palevski utiekol niekoľko dní po spáchaní tohto činu do Srbska a následne pravdepodobne do Bulharska alebo Turecka. Dodala, že na vražde sa podieľali tri ďalšie osoby, ktoré zadržala a k činu sa následne priznali. Polícia zadržala aj otca zavraždenej a podozrieva ho, že páchateľov informoval o tom, kde sa jeho dcéra zdržiava.

V deň jej únosu 27. novembra otec podľa polície páchateľom oznámil presný čas jej odchodu do školy i skutočnosť, že bude z bytu vychádzať sama. Tí ju uniesli vozidlom zavraždeného Žežovského, ktorý mal Palevskému dlhovať sumu 500 eur.

Tínedžerku zastrelili približne tri hodiny po únose, spresnila polícia, podľa ktorej páchatelia zrejme spanikárili a chceli zahladiť stopy. Matka dievčaťa totiž jej zmiznutie okamžite nahlásila úradom po tom, čo ju škola informovala, že neprišla na prvú vyučovaciu hodinu. Polícia následne spustila rozsiahle pátranie.

image

Wlachovský víta pokrok Severného Macedónska v integračnom procese do Európskej únie

Palevski je v Severnom Macedónsku lídrom radikálnej pravicovej politickej strany Desna Partija. V minulosti vlastnil niekoľko médií a v posledných rokoch sa angažoval v proruských politických aktivitách a bol niekoľkokrát trestne stíhaný.

Prípad vraždy maloletej Gjorčevskej otriasol krajinou, píše Sloboden pečat. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na odstúpenie ministra vnútra Spasovského i zavedenie trestu smrti.

01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 05 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 11:45