Priaznivci Hamasu sa zúčastňujú protestu na podporu obyvateľov Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vojna v Gaze podľa európskych činiteľov priživuje islamistickú hrozbu. Útokov radikálov môže byť viac

24.11.2023, 14:30
Autor:
ČTKČTK

Činitelia z piatich krajín vrátane Nemecka a Francúzska povedali Reuters, že sa snažia vystupňovať sledovanie islamských radikálov.

Podľa pracovníkov európskych bezpečnostných zložiek narastá riziko islamistických útokov v dôsledku radikalizácie, ktorú prináša vojna v Pásme Gazy. Uviedla to dnes agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na rozhovory s činiteľmi v piatich európskych krajinách. Najväčšou hrozbou sú podľa nich pravdepodobne útoky "vlkov samotárov", ktoré je ťažké vystopovať.

"Príde odozva, ktorú budeme pociťovať roky," uviedol nemenovaný britský predstaviteľ k vojne Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Udalosti v Gaze sa podľa neho pre islamistické skupiny pravdepodobne stanú najefektívnejším nástrojom pre nábor sympatizantov od americkej invázie do Iraku v roku 2003.

Kritika od moslimov

Izrael minulý mesiac začal masívne bombardovanie palestínskeho územia a neskôr tiež pozemnú operáciu v reakcii na prekvapivý útok Hamasu, ktorý Gazu v posledných rokoch ovládal.

Židovský štát pritom čelí kritike nielen zo strany moslimov za vysoký počet civilných obetí svojho vojenského ťaženia. Zábery zdevastovaných domov a zúfalých Palestínčanov plnia tradičné médiá i sociálne siete a mnoho krajín na Západe pozoruje vzostup antisemitizmu.

image

Tisíce ľudí sa v Pásme Gazy počas prímeria ponáhľajú sa domov. Nevedia, či sa majú kam vrátiť

Činitelia z piatich krajín vrátane Nemecka a Francúzska povedali Reuters, že sa snažia vystupňovať sledovanie islamských radikálov. Nemenovaný nemecký zdroj disponujúci informáciami od rozviedok uviedol, že civilisti v Nemecku sú v najväčšom ohrození za posledné roky, pričom okrem islamizmu čelia tiež hrozbe krajne pravicových skupín a aktérov napojených na Rusko.

Teroristické útoky

Vysoké počty obetí teroristických útokov s islamistickým pozadím Európa registrovala okolo roku 2005, keď tieto činy podporovala sieť Al-Káida, ďalšie ťažké obdobie potom prišlo v minulom desaťročí so vzostupom tzv. Islamského štátu.

Od vypuknutia novej vojny na Blízkom východe zasiahli Francúzsko a Belgicko dva útoky islamistov, pri ktorých boli zabití celkovo traja ľudia, priama súvislosť s novou vojnou na Blízkom východe sa však nepreukázala.

image

Pieseň, ktorá znechutila Izrael: Všetkých v Gaze vyhladíme, spievajú deti

Teroristická hrozba v Európe sa dnes podľa Reuters pravdepodobne výrazne líši od minulých desaťročí. Kým Islamský štát a Al-Káida dokázali rekrutovať tisíce ľudí a plánovať pomerne rozsiahle útoky, teraz bezpečnostné zložky vidia ako zrejme najväčší problém "vlkov samotára", teda jednotlivcov, ktorí sa sami radikalizujú cez propagandu na sociálnych sieťach a nemajú žiadne silné väzby na známe teroristické skupiny.

"Je len otázkou času, kedy títo ľudia spáchajú zločin," povedal Jochen Kopelke, ktorý vedie najväčšie policajné odbory v Nemecku. "Nejde vždy o to, že majú bombu. Môžu naísť autom do zhromaždenia alebo zaútočiť nožom, "povedal.

01 - Modified: 2023-11-24 10:25:52 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí sa v Pásme Gazy počas prímeria ponáhľajú sa domov. Nevedia, či sa majú kam vrátiť 02 - Modified: 2023-11-24 09:09:56 - Feat.: 1 - Title: Okolím nemocnice Šifá otriasol mohutný výbuch. Izrael ničí podzemné tunely 03 - Modified: 2023-11-22 13:31:51 - Feat.: 1 - Title: Pieseň, ktorá znechutila Izrael: Všetkých v Gaze vyhladíme, spievajú deti
01 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 02 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 03 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 04 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 05 - Modified: 2024-04-25 18:00:00 - Feat.: - Title: Americké univerzity zachvátil chaos. Študenti protestujú proti izraelskému postupu v Gaze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:35