Tisíce ľudí sa zišli vo Washingtone, aby podporili Izrael vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vo Washingtone sa zhromaždili priaznivci Izraela, odsúdili antisemitizmus

14.11.2023, 22:19
Autor:
ČTKČTK

Do akcie sa zapojili aj špičky Kongresu vrátane lídra Demokratickej strany v americkom Senáte Chucka Schumera, ktorý vyhlásil: "Stojíme za Izraelom."

V centre americkej metropoly sa dnes zhromaždili desaťtisíce ľudí, aby vyjadrili solidaritu Izraelcom vo vojne proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas a odsúdili antisemitizmus. Ľudia podľa agentúry AP okrem iného vykríkli "nikdy viac" v odkaze na holokaust a útok Hamasu zo 7. októbra. Akciu sprevádzajú silné bezpečnostné opatrenia.

Na "Pochod pre Izrael" konaný na priestranstve blízko sídla amerického Kongresu sa podľa médií schádzali ľudia z niekoľkých štátov na východe USA. Organizátori manifestácie prišli s odhadom, že na mieste bolo okolo 200-tisíc účastníkov.

"Sme tu, aby sme svetu ukázali, že nebudeme znovu vyhladení," povedal agentúre Reuters 57-ročný Marco Abbou, ktorý je pôvodne z Izraela a žije v štáte New Jersey.

Do akcie sa zapojili aj špičky Kongresu vrátane lídra Demokratickej strany v americkom Senáte Chucka Schumera, ktorý vyhlásil: "Stojíme za Izraelom." Na diaľku potom k prítomným prehovoril izraelský prezident Jicchak Herzog, ktorý viac ako mesiac po "najhoršom masakre od holokaustu" vyzval účastníkov, aby spoločne prevolali "nikdy viac".

image

Izraelčania opäť vyšli do ulíc, aby žiadali návrat rukojemníkov z Pásma Gazy

Spojené štáty sú na medzinárodnej scéne hlavným spojencom Izraela a ich politickí lídri zatiaľ pomerne jednotne vyjadrujú podporu izraelskému ťaženiu v Pásme Gazy s cieľom odstrániť Hamas.

Americkú verejnosť však nová vojna na Blízkom východe rozdeľuje, v mnohých mestách sa v posledných týždňoch konajú zhromaždenia na podporu Izraelcov i Palestínčanov a podľa úradov výrazne pribudlo prejavov antisemitizmu i islamofóbie.

Vláda čelí kritike prichádzajúcej aj od niektorých svojich pracovníkov, že nerobí dosť na ochranu civilistov v Pásme Gazy, ktorí trpia v dôsledku masívneho izraelského bombardovania a blokády dodávok elektriny či základných potrieb.

Dnešnú manifestáciu podľa zdrojov AP americké úrady klasifikujú ako bezpečnostnú udalosť "prvej úrovne", čo je najvyšší stupeň na federálnej stupnici, ktorý značí potrebu výrazného zapojenia federálnych zložiek do bezpečnostných opatrení.

Reuters opisuje, že okolo dejiska zhromaždenia bolo mnoho ulíc uzavretých. Federálne úrady podľa AP varovali washingtonskú políciu pred rizikom násilností, ale uviedli, že neodhalili žiadne "špecifické" hrozby.

01 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 02 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 03 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 04 - Modified: 2024-04-27 13:47:20 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili neďaleko mesta Džanín dvoch Palestínčanov 05 - Modified: 2024-04-27 10:11:10 - Feat.: - Title: Medzinárodný olympijský výbor pozve do Paríža športovcov z Palestíny. Prijali sme záväzok, vraví Bach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:31