Palestínčanka, ktorá bola zranená pri izraelskom útoku a nachádzala sa v nemocnici Šífa, sa po úteku zo severu Gazy sťahuje na juh. FOTO: Reuters
StoryEditor

V nemocnici Šífa pochovali hromadne 179 ľudí. Všade je cítiť zápach rozkladajúcich sa tiel, vraví novinár

14.11.2023, 11:08
14.11.2023, 11:31
Autor:
ČTKČTK

Na ochranu nemocníc v Pásme Gazy vyzval americký prezident Joe Biden.

V areáli nemocnice Šífa v meste Gaza, ktorá je od víkendu bez elektriny a okolo ktorej zvádza boje izraelská armáda s palestínskymi ozbrojencami z hnutia Hamas, pochovali dnes 179 tiel v hromadnom hrobe. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na riaditeľa nemocnice.

Medzi pochovanými bolo aj sedem novorodencov, ktorí pôvodne museli byť umiestnení v inkubátoroch, a 29 pacientov z jednotky intenzívnej starostlivosti.

VIDEO: Biden varuje Izrael: Nemocnicu v Gaze treba chrániť

Situácia je podľa BBC kritická tiež v ďalších nemocniciach v Pásme Gazy, z ktorých teraz funguje asi len tretina. Tie v strednej časti a na juhu sú preplnené pacientmi aj utečencami, ktorí sa tam často pešo či na povozoch ťahaných somármi premiestnili, aby našli úkryt pred izraelským bombardovaním.

"Boli sme nútení pochovať ich do hromadného hrobu," povedal AFP lekár Muhammad abú Salmíja. Opísal tiež, že v nemocničnom areáli sú ďalšie mŕtve telá.

image

Napätie okolo palestínskej nemocnice Šifá. Teroristi sa skryli pod klinikou

"Ani chladenie márníc nefunguje," dodal. Podľa novinára, ktorý je v nemocnici a ktorého citovala tiež AFP, je v nemocnici cítiť "pach rozkladajúcich sa tiel". Novinár tiež uviedol, že boje a ostreľovanie v Gaze pokračovali celú noc, aj keď menej intenzívne ako v predchádzajúcich nociach. Izraelské tanky sú pri bránach nemocnice, v jej podzemí má podľa armády strategický úkryt Hamas.

Okrem elektriny chýba aj voda a jedlo

Situáciu v nemocnici Šífa, ktorá je hlavným takýmto zariadením v Pásme Gazy, opísal aj chirurg organizácie Lekári bez hraníc. Podľa neho tam okrem elektriny chýba aj voda a jedlo. "Pred hlavnou bránou sú mŕtvi aj zranení pacienti. Tých, čo potrebujú lekársku starostlivosť, nemáme ako priviezť. Je tu tiež sniper, ktorý na nich strieľal," opísal chirurg.

Izraelská armáda nechala cez víkend z nemocnice odísť tisíce ľudí, vrátane ľahko zranených. Pred jej príchodom tam bolo podľa AP asi 1500 pacientov, rovnaký počet zdravotníkov a na 15-tisíc utečencov. Podľa rovnakého zdroja tam je teraz asi 650 pacientov, 500 zdravotníkov a na 2500 ľudí, ktorí v nemocnici hľadali úkryt pred bombardovaním.

image

Všetky nemocnice na severe Pásma Gazy sú mimo prevádzky, tvrdia miestne úrady

Vážne zranení pacienti a novorodenci umiestnení v inkubátoroch sa ale z nemocnice len tak nedostanú. Izraelská armáda v sobotu sľúbila, že pomôže s evakuáciou najmenších detí z nemocnice. Zatiaľ sa tak ale nestalo.

Dnes armáda zverejnila na sociálnej sieti fotografiu, na ktorej vojačka v podzemnej garáži nakladá do sanitky niekoľko inkubátorov. Armáda uviedla, že sú za transfer novorodencov z Gazy. Podľa BBC ale neoznámila, z akej nemocnice plánuje deti previezť. Nie je ani jasné, kde bol záber vyhotovený.

Stav pacientov sa zhoršuje

"Sme v centrálnej časti Pásma Gazy a väčšina bojov sa odohráva stále v meste Gaza. Takže tu je zatiaľ relatívny pokoj, ale aj nám dochádza voda a potraviny," povedal BBC kardiológ Ibráhím Matar pri nemocnici Mučedníkov al-aksá.

"Vidíme, ako sa stav pacientov zhoršuje kvôli nepretržitej bolesti a infekciám," dodal s tým, že nemocnica je v oblasti, kam izraelská armáda poslala Palestínčanov, že tam budú v bezpečí. Ale aj na toto miesto podľa skorších správ úradu OSN pre palestínskych utečencov UNRWA dopadajú bomby.

Kvôli izraelskému bombardovaniu a zastaveniu dodávok energie, paliva, potravín i liekov, ktoré sú odvetou za útok palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra na Izrael, je kritická situácia tiež v niekoľkých málo nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré ešte v obmedzenom režime fungujú. Z celkovo 35 nemocníc v oblasti ich je teraz v prevádzke len asi tretina.

image

Nejde nám o lepší život Palestínčanov, znie z Hamasu. Pásmo Gazy je podmínované

Palestínsky Červený polmesiac v pondelok na sieti X uviedol, že tiež v nemocnici Amal v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy prestal fungovať jediný veľký generátor elektriny. Ohrozené sú tam tak teraz životy asi 90 pacientov. Nemocnica má už len malý generátor, ktorý dodáva elektrinu do pôrodnice a pre núdzové osvetlenie. Aj jemu dôjde palivo do 24 hodín.

Na ochranu nemocníc v Pásme Gazy vyzval v pondelok aj americký prezident Joe Biden. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok novinárom podľa televízie Al-Džazíra povedal, že nie je schopný posúdiť, či si Izrael počína v súlade s vojnovým právom.

01 - Modified: 2023-11-14 09:11:47 - Feat.: 1 - Title: Nejde nám o lepší život Palestínčanov, znie z Hamasu. Pásmo Gazy je podmínované 02 - Modified: 2023-11-14 08:07:01 - Feat.: 1 - Title: Borrell načrtol návrhy pre budúcnosť Pásma Gazy po konflikte Izraelu s Hamasom 03 - Modified: 2023-11-14 06:29:51 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda zabila pri razii na Západnom brehu päť ľudí, tvrdí Palestína 04 - Modified: 2023-11-13 23:01:11 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda uviedla, že našla v detskej nemocnici v pásme Gazy množstvo zbraní 05 - Modified: 2023-11-13 20:16:27 - Feat.: 1 - Title: Biden vyzýva na ochranu najväčšej nemocnice v pásme Gazy, situácia ostáva naďalej kritická
01 - Modified: 2024-05-09 09:20:08 - Feat.: - Title: Z Cypru vyplávala loď s pomocou do Pásma Gazy, využije americké mólo 02 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 03 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori 04 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 05 - Modified: 2024-05-07 14:00:00 - Feat.: - Title: Bude to krvavý boj. Operácia v Rafahu má doraziť Hamas, hrozí scenár Fallúdža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 23:53