Izraelský historik Juval Noach Harari. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Slepá ako za Stalina. Izraelčania reagujú na „extrémnu necitlivosť“ západnej ľavice

25.10.2023, 13:51
Autor:
ČTKČTK
  • Štyridsaťsedemročný historik denníku The Guardian povedal, že musel zasiahnuť po tom, čo hovoril s mierovými aktivistami vo vlastnej krajine.
  • V jednom z kibucov žili aj jeho teta so strýkom, ktorí prežili len vďaka tomu, že sa ukryli.
  • Podľa neho všetku zodpovednosť za zabíjanie nesie Izrael, nie ľudia, ktorí vraždili.

Izraelský historik Juval Noach Harari podpísal vyhlásenie odsudzujúce "ľahostajnosť" niektorých amerických a európskych liberálov voči zverstvám radikálneho hnutia Hamas.

Mieroví aktivisti sú zdrvení

Akademik, ktorý sa preslávil medzinárodným bestsellerom o histórii ľudstva s názvom Sapiens: Stručné dejiny ľudstva, je v rozhovore s denníkom The Guardian niektorých liberálov obvinil tiež z "extrémnej morálnej necitlivosti" a zrady ľavicovej politiky.

Štyridsaťsedemročný historik denníku povedal, že musel zasiahnuť po tom, čo hovoril s mierovými aktivistami vo vlastnej krajine.

image

Hamas nie sú teroristi, ale bojovníci za slobodu, vyhlásil Erdogan

Tí podľa neho boli "úplne zdrvení" a cítili sa "opustení a zradení údajnými spojencami v mierovom úsilí" po tom, čo niektorí svetoví akademici, umelci a intelektuáli podpísali listy, v ktorých odsudzovali krutosti v Gaze, ale výslovne neodsúdili útok Hamasu na Izrael.

Harariho teta a strýko žili v jednom z kibucov, ktoré sa stali terčom útokov Hamasu zo 7. októbra, pri ktorých podľa izraelských zdrojov zahynulo viac ako 1 400 ľudí a viac ako 220 ľudí bolo zajatých. Prežili vďaka tomu, že sa ukryli, zatiaľ čo ozbrojenci chodili dom od domu a zabíjali susedov.

Študenti z Harvardu vinia Izrael

"Bolo šokujúce počuť niektoré reakcie, ktoré nielenže neodsúdili Hamas, ale všetku zodpovednosť preniesli na Izrael, a bolo šokujúce vidieť nedostatok solidarity s ohľadom na strašné útoky na izraelských civilistov," povedal Harari pri návšteve Londýna.

"Nikdy sme si nepredstavovali, že by jednotlivci z ľavice, zástancovia rovnosti, slobody, spravodlivosti a blahobytu, prejavili takú krajnú morálnu necitlivosť a politickú bezohľadnosť," napísal.

"Neexistuje žiadny rozpor medzi rozhodným odsúdením izraelského podmanenia a okupácie Palestínčanov a jednoznačným zavrhnutím brutálnych násilných činov proti nevinným civilistom.

V skutočnosti musí každý dôsledný ľavičiar zastávať oba postoje súčasne, "uzatvára vyhlásenie, ktoré podpísalo 90 signatárov.

Harari citoval vyhlásenie tridsiatich študentských skupín z Harvardu vydané deň po útokoch, v ktorom sa uvádza, že "izraelský režim nesie plnú zodpovednosť za všetky terajšie násilia".

To podľa neho naznačuje, že "ľudia, ktorí vraždili deti, nemajú ani jednopercentnú zodpovednosť a stopercentnú zodpovednosť nesie Izrael".

Prirovnanie ku Stalinovi

Uviedol historický príklad, keď niektorí americkí a európski socialisti podporovali sovietskeho diktátora Josifa Stalina: "Nie je to prvýkrát, čo sa radikálna ľavica v honbe za nejakou fixnou víziou spravodlivosti ocitla v spojení s niektorými veľmi brutálnymi hnutiami a režimami," povedal Harari.

Tento prístup podľa neho môže byť založený na "viere alebo fantázii, že je možno absolútna spravodlivosť, (kde) jedna strana nesie absolútnu vinu za všetko, vrátane zločinov druhej strany".

"Ale realita je zložitá. Tí istí ľudia môžu byť súčasne obeťami aj páchateľmi. Vo väčšine konfliktov nie je vina za zločiny a zverstvá rozdelená na sto percent a nula percent, ale niekde medzi tým. To je úplne banálne, ale napriek tomu je pre ľudí ťažké to prijať, "dodal historik.

image

Historik Kamenec pre HN: Vulgárna a lživá propaganda sofistikovane vyvoláva nové vlny antisemitizmu

Reakcia medzinárodných ľavicovo zmýšľajúcich organizácií podľa neho bola pre ľavicu v Izraeli dôležitá. Cítila sa byť poslednou baštou nádeje na mierové riešenie v podobe vytvorenia dvoch štátov, a preto potrebovala medzinárodnú podporu.

Ľudia v Izraeli a Gaze, ktorí "nesmierne trpeli", majú myseľ "tak plnú vlastnej bolesti, že akýkoľvek pokus len upozorniť na bolesť niekoho iného im pripadá ako zrada", uviedol Harari.

Preto "v momente, ako je tento, zverujeme možnosť mieru cudzincom. Nemôžeme ho teraz držať v rukách my, ale dúfame, že ho za nás držia cudzinci a pomôžu zmierniť napätie v súčasnej situácii, "dodal.

"Úlohou intelektuálov, umelcov a vedcov je pokúsiť sa ísť hlbšie. Ide o to pokúsiť sa vidieť zložitosť reality, najmä v dnešnej klíme postpravdy. Príde mi intelektuálne aj emocionálne lenivé vybrať si len jednu stranu," vyhlásil Harari.

image

Šéf izraelskej diplomacie kritizoval Guterresa za slová o utrpení Palestínčanov

Myšlienka, že by Izrael mal Gazu jednoducho zničiť, je podľa Harariho neprijateľná. "Nevidíme kampaň, ktorá by Gazu jednoducho vyhladila," tvrdí historik.

"Situácia palestínskeho obyvateľstva je strašná, ale aspoň je jasné, že Izrael nemá v úmysle zabiť čo najviac civilistov. Toto nie je to, čo robil režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v Homse a Halabe (Aleppo). Jediné riešenie príde, keď bude nielen odzbrojený Hamas, ale Palestínčania budú mať nejakú alternatívnu budúcnosť," dodal. 

Izraelské odvetné nálety v Pásme Gazy si podľa úradov ovládaných Hamasom doteraz vyžiadali vyše 5 700 obetí.

01 - Modified: 2023-10-25 06:00:47 - Feat.: 1 - Title: Do južného Izraela prenikli ozbrojenci Hamasu, využili tunel pod morom 02 - Modified: 2023-10-24 15:02:06 - Feat.: 1 - Title: Takmer dve tretiny zdravotníckych zariadení v Gaze prestali fungovať, elektriny je nedostatok 03 - Modified: 2023-10-24 14:43:28 - Feat.: 1 - Title: Boží hnev 2: Mosad a Šin Bet idú spolu po elite Hamasu, Izrael berie pomstu vážne 04 - Modified: 2023-10-24 11:02:37 - Feat.: 1 - Title: Zbili ma palicami, sieť tunelov pripomínala pavučinu, popísala prepustená Izraelčanka 05 - Modified: 2023-10-24 05:18:49 - Feat.: 1 - Title: Izrael zasiahol pozície Hamasu v utečeneckom tábore v Pásme Gazy, hlási armáda 06 - Modified: 2023-10-23 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Izrael nechce dráždiť ruskú šelmu. Ľuďom vadí, že nikto nereaguje na reči Moskvy, vraví izraelská exposlankyňa
01 - Modified: 2024-04-30 05:17:43 - Feat.: - Title: Kolumbijská univerzita začala podmienečne vylučovať protestujúcich študentov 02 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 03 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 04 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 05 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:35