Polícia zaisťuje dôkazy po tom, ako boli dva molotove koktaily hodené na synagógu v Berlíne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na synagógu v Berlíne zaútočili zápalnými fľašami. Antisemitizmus nemá v Nemecku miesto, reagoval Scholz

18.10.2023, 13:31
Autor:
TASRTASR

K útoku na synagógu v Berlíne prišlo len niekoľko hodín po zásahoch berlínskej polície proti nepovoleným propalestínskym demonštráciám.

Dvaja útočníci hodili v stredu ráno podomácky vyrobené zápalné fľaše na židovské komunitné centrum a synagógu v centre Berlíne. Nemecký kancelár Olaf Scholz útok odsúdil, informujú agentúry DPA a Reuters.

Dvaja muži v kapucniach použili pri útoku molotovove kokteily, uviedla miestna polícia. Zadržala jedného muža, ktorý vykrikoval antisemitské slogany.

Dve fľaše s horľavou kvapalinou dopadli na chodník a ich plamene nespôsobili nijaké škody, uviedla polícia. Okolnosti útoku vyšetrujú bezpečnostné zložky.

"Chcem jasne povedať, že som pobúrený. Osobne ma poburuje, čo niektorí ľudia vykrikujú a robia," uviedol Scholz počas návštevy Egypta.

image

Nemecký kancelár sľúbil Izraelu plnú podporu, zakáže spolky podporujúce Hamas

Neskôr na sociálnych sieťach dodal: "Útoky na židovské inštitúcie a prejavy násilia na našich uliciach sú opovrhnutiahodné a nemožno ich tolerovať. Antisemitizmus nemá v Nemecku miesto".

V Nemecku bola posilnená bezpečnosť v okolí židovských inštitúcií po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý prerástol v ozbrojený konflikt. Eskalácia konfliktu medzi palestínskymi militantmi a Izraelom celosvetovo zvýšila obavy z útokov proti Židom.

K útoku na synagógu v Berlíne prišlo len niekoľko hodín po zásahoch berlínskej polície proti nepovoleným propalestínskym demonštráciám. Vypukli spontánne po ničivom výbuchu v nemocnici v pásme Gazy v utorok, ktorý si vyžiadal stovky obetí.

Hamas prisúdil výbuch v nemocnici Izraelu. Izraelská armáda zodpovednosť poprela a podľa leteckých snímok a analýzy miesta výbuchu a poškodenia okolitých budov ho pripísala neúspešne odpálenej rakete militantov.

01 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 02 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 03 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 04 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 05 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:00