Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsku ľavicovú stranu vyšetrujú pre podozrenie zo schvaľovania terorizmu

11.10.2023, 11:09
Autor:
TASRTASR

Od útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael bolo vo Francúzsku zaznamenaných približne 50 antisemitských činov, pričom niektoré z nich sú obzvlášť závažné.

Francúzska prokuratúra začala viesť vyšetrovanie voči krajne ľavicovej Novej antikapitalistickej strane (NPA), ktorá je podozrivá zo schvaľovania terorizmu.

NPA sa ho podľa vyšetrovateľov dopustila vo svojom nedávnom tlačovom vyhlásení, v ktorom rozhodne kritizovala "stratégiu Izraela" voči Palestínčanom.

Ako informovala agentúra AFP, NPA vo svojej tlačovej správe zo soboty znovu deklarovala svoju podporu Palestínčanom a odobrila prostriedky boja, ktorým sa najnovšie "rozhodli vzdorovať Izraelu".

Izraelskú "stratégiu" vo vzťahu k Palestínčanom prirovnala NPA ku kosačke na trávu a objasnila, že tento prístup pozostáva "zo systematickej fyzickej likvidácie nových generácií aktivistov a odporcov okupácie v nekonečne sa opakujúcom cykle". NPA dodala, že "tentoraz je ofenzíva na strane (hnutia) odporu".

Francúzsko nebude tolerovať žiadny prejav antisemitizmu

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin v stredu informoval, že súdy už upozornil na niekoľko podobných sporných vyhlásení. Varoval tiež, že si vyhradzuje právo použiť zákon "na začatie procesu rozpustenia" proti akejkoľvek organizácii či politickej strane podozrivej zo schvaľovania terorizmu.

Dodal, že toto varovanie sa týka aj ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko, ktorej vedenie malo už niekoľko sporných vyhlásení k situácii na Blízkom východe.

image

Židia v Británii a Francúzsku čelia útokom, úrady posilňujú ochranu

Francúzska premiérka Élisabeth Bornová vo svojej reakcii na vyhlásenia niektorých politických strán a činy skupín či jednotlivcov zdôraznila, že Francúzsko nebude v krajine tolerovať "žiadny antisemitský čin alebo vyhlásenie".

Avizovala, že voči všetkým, ktorí využijú najnovší konflikt medzi Izraelom a palestínskymi radikálmi ako zámienku na antisemitizmus, budú podniknuté rozhodné kroky.

Židovskej komunite Bornová vo svojom vystúpení odkázala: "Sme s vami. Útok na vás je útokom na republiku".

Za posledné dva dni bolo zatknutých 16 podozrivých

Od sobotňajšieho útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael bolo vo Francúzsku zaznamenaných približne 50 antisemitských činov, pričom niektoré z nich sú obzvlášť závažné, informoval v stredu minister Darmanin.

Dodal, že za posledné dva dni bolo zatknutých 16 podozrivých osôb. Špecifikoval, že polícia zasiahla napríklad v prípadoch zhromaždení pred synagógami, vypúšťania dronov s kamerami nad dvory škôl; skandovania antisemitských hesiel či pre vyhrážky.

"Vzhľadom na riziko narušenia verejného poriadku" polícia v Paríži zakázala dve propalestínske demonštrácie, ktoré sa vo francúzskej metropole mali konať vo štvrtok.

image

Zakročte proti dezinformáciám o Izraeli, žiada Únia Muska. "A akým?" odvetil

AFP vo svojej správe súčasne poukázala na to, že Francúzsko sa v utorok postavilo proti pozastaveniu pomoci, ktorá "priamo" prospieva Palestínčanom.

Šlo o reakciu Paríža na postoj Európskej únie, ktorá oznámila, že po útoku Hamasu na Izrael prehodnocuje rozvojovú pomoc pre palestínske obyvateľstvo.

Na pomoc Palestínčanom v Hamasom ovládanom pásme Gazy, v anektovanom východnom Jeruzaleme, na okupovanom Západnom brehu, ktorý spravuje Palestínska samospráva, a utečeneckým táborom v susedných krajinách poskytlo Francúzsko vlani sumu 95 miliónov eur.

01 - Modified: 2023-10-11 08:48:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael zničil radarový systém Hamasu, jedinej elektrárni v Pásme Gazy čoskoro dôjde palivo 02 - Modified: 2023-10-11 04:52:53 - Feat.: 1 - Title: Útoky Hamasu sú barbarstvom, aké sme nevideli od holokaustu, vyjadril sa Netanjahu 03 - Modified: 2023-10-10 21:24:53 - Feat.: 1 - Title: Izrael čelí ostreľovaniu na severe krajiny z Libanonu a tiež zo Sýrie 04 - Modified: 2023-10-10 21:10:19 - Feat.: 1 - Title: Český minister zahraničných vecí Lipavský navštívil v utorok Izrael 05 - Modified: 2023-10-10 19:29:27 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty poskytnú Izraelu vojenskú pomoc. Jediným zmyslom bytia Hamasu je zabíjať Židov, vyhlásil Biden
01 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 02 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby 03 - Modified: 2024-04-28 12:40:39 - Feat.: - Title: Izrael a USA sa snažia zabrániť vydaniu zatykača na Netanjahua. Hrozí horšie medzinárodné postavenie 04 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 05 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:21