Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/R. Stoklasa
StoryEditor

Rómske deti sú nevyužitým potenciálom, zhodli sa slovenskí europoslanci. Za segregáciu nás žaluje Únia

04.10.2023, 18:24
Autor:
TASRTASR

Europoslanec Peter Pollák uviedol, že Európska únia neraz ukázala, že sa dokáže zjednotiť a chráni vlkov, medvede a lesy, no rómskym deťom sa dlhé roky kradne ich budúcnosť.

Slovenskí europoslanci v stredu podporili uznesenie Európskeho parlamentu vyzývajúce na prijatie komplexných opatrení a financovanie riešenia segregácie rómskych detí vo vzdelávaní. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Uznesenie Európskeho parlamentu v mene politickej frakcie európskych ľudovcov presadil slovenský europoslanec Peter Pollák (OĽANO). Na úvod rozpravy uviedol, že Európska únia neraz ukázala, že sa dokáže zjednotiť a chráni vlkov, medvede a lesy, no rómskym deťom sa dlhé roky kradne ich budúcnosť. 

Vyčleňovanie detí

 "Na jednej strane vidíme humánnu Európu, ktorá prijíma rezolúcie voči cudzím krajinám za porušovanie práv žien, LGBTI, novinárskej slobody, a na druhej strane vidíme členské krajiny, ktoré segregujú, vyčleňujú a odsudzujú rómske deti za farbu ich pleti, za ich etnicitu za ich chudobu," povedal v pléne Europarlamentu.

Dodal, že rómske deti v Európe sú "nevyužitým potenciálom", lebo raz z nich môžu vyrásť odborníci, ktorí už teraz chýbajú na pracovnom trhu, ktorí budú platiť dane, čo však nepôjde bez odstránenia segregácie.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (Jablko) zdôraznila, že najväčšie problémy slovenským Rómom spôsobil štát svojou chybnou politikou, ktorá začína vo vzdelávaní. "Umiestňujeme rómske deti do špeciálnych škôl pre žiakov s ľahkým mentálnym postihnutím. Na základných školách im vytvárame oddelené triedy.

Žaloba Eurokomisie

To nemá obdobu v Európsej únii. Za ich segregáciu a diskrimináciu čelíme žalobe Európskej komisie. O probléme vieme, ale situáciu roky neriešime, aj preto sme odhlasovali toto uznesenie," uviedla. Treba sa podľa nej pýtať prečo parlament a vláda na Slovensku ignorujú tento problém a kde sú milióny z eurofondov určené na zmenu. "Prestaňme vyrábať analfabetov. Ak v tom budeme pokračovať, nemožno očakávať, že sa títo ľudia uplatnia na trhu práce," dodala.

 Ivan Štefanec (KDH) konštatoval, že slovenskí politici dlhodobo zametali problémy týkajúce sa marginalizovanej rómskej komunity a jej spolužitia s majoritným obyvateľstvom pod koberec.

image

V čom spočíva genialita Matovičovej rómskej karty

"Výsledkom je, že na jednej strane tu máme reálnu segregáciu rómskych detí na školách, ktorú si nezaslúžia, a na druhej strane tlak rodičov majority, ktorí svoje deti nechcú nechávať v zmiešaných triedach, kde narážajú na problémy, ktoré sa inde nevyskytujú," povedal s tým, že prišiel čas na riešenia, ktoré v praxi reálne fungujú.

Podľa Eugena Jurzycu segregácia a diskriminácia rómskych detí im a spoločnosti môže brániť v dosiahnutí úspechu v budúcnosti, nakoľko bez vzdelávania sa nemôžu ekonomicky a sociálne marginalizovaní ľudia vymaniť z chudoby.

Efektívne riešenie

"Otázku segregácie a diskriminácie Rómov treba riešiť, avšak efektívnejšie než doposiaľ. Podľa stanoviska Rady Európy národné stratégie neviedli k podstatným a trvalým zmenám v každodennom živote Rómov, napriek tomu, že na podporu marginalizovaných skupín bolo v rokoch 2014 - 2020 vyčlenených 1,5 miliardy eur," povedal.

Martin Hojsík (PS) upozornil, že na Slovensku navštevuje 65 percent rómskych žiakov vo veku šesť až 15 rokov školy, v ktorých sú všetci alebo väčšina žiakov Rómovia.

"Ide o zlyhanie všetkých predchádzajúcich vlád. Segregáciu potvrdil aj Najvyšší súd v dvoch rozsudkoch a Slovensko zažalovala aj Európska komisia. Obeťou segregácie nie sú len Rómovia, ale celá krajina. Pripravujeme sa o možné talenty, o ktorých sa nikdy nikto nedozvie, pretože im prostredie generačnej chudoby neumožní sa naplno rozvinúť," uviedol Hojsík.

Monika Beňová (Smer-SD) povedala, že odstraňovanie segregácie rómskych detí je postupný, dlhodobý proces, ktorého výsledkom má byť zníženie a úplné ukončenie akéhokoľvek oddeľovania, diskriminácie či stigmatizácie príslušníkov menšiny vo vzťahu k väčšinovej populácii.

"Zároveň je však náročné motivovať rodičov z majoritnej populácie, aby sa v prípade ich nesúhlasu ich deti vzdelávali v prostredí, v ktorom to oni sami nechcú. Za dôležité považujem dobudovanie školskej infraštruktúry na takej úrovni, aby sme boli schopní zabezpečiť rovnocenný prístup ku vzdelávaniu pre úplne všetky deti, vrátane tých zo sociálne znevýhodneného prostredia," uviedla.

01 - Modified: 2023-10-03 11:44:59 - Feat.: 1 - Title: V čom spočíva genialita Matovičovej rómskej karty 02 - Modified: 2023-08-10 13:18:11 - Feat.: 1 - Title: Kandidáti Maďarského fóra sa v školstve zamerajú na zníženie segregácie 03 - Modified: 2023-07-03 13:47:23 - Feat.: 1 - Title: Na podporu rómskych hliadok pôjde z eurofondov 50 miliónov eur. Sú rešpektované, tvrdí Ódor
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:31