Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéfka Európskej komisie zavíta kvôli migrantom na taliansky ostrov Lampedusa, Meloniová chce misiu EÚ

16.09.2023, 15:32
Autor:
ČTKČTK

Ursula von der Leyenová sa podľa svojho hovorcu v nedeľu vydá na ostrov, kam v posledných dňoch dorazilo vyše 11-tisíc migrantov.

Príliv utečencov z Afriky, ktorý tento týždeň výrazne zdramatizoval situáciu na talianskom ostrove Lampedusa, prinútil dnes k reakcii niektorej poprednej európskej politiky.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa podľa svojho hovorcu v nedeľu vydá priamo na ostrov, kam v posledných dňoch dorazilo vyše 11-tisíc migrantov.

O situácii budú dnes telefonicky rokovať ministri vnútra najväčších európskych krajín. Talianska pobrežná stráž medzitým podľa agentúry Reuters oznámila, že na jednej z lodí mieriacich k ostrovu objavila mŕtvych novorodeniatko.

image

Vláda reaguje na zvýšenú migráciu. Potvrdenie o zotrvaní by polícia už nemala vydávať každému cudzincovi

"Predsedkyňa von der Leyenová sa zajtra (v nedeľu) vypraví na Lampeduse na pozvanie premiérky Giorgie Meloniovej," uviedol hovorca komisie Eric Mamer. Meloniová tento týždeň vyzvala európske politiky na spoločné riešenie situácie, ktorej Taliansko čelí. Pomôcť by podľa nej mohla európska námorná misia.

Od začiatku roka sa do Talianska dostalo podľa aktuálnych údajov ministerstva vnútra takmer 126-tisíc migrantov, čo je skoro dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu vlani. Veľká časť z nich mieri cez more práve na Lampeduse či na neďalekú Sicíliu, pod ktorou menší ostrov administratívne spadá.

Na jednom z plavidiel podľa dnešných informácií objavili talianski strážcovia pobrežia mŕtve novorodeniatko, ktoré prišlo na svet počas plavby, ale neprežilo. Desiatky miestnych obyvateľov dnes na ostrove protestovali proti plánu zriadiť tam nový stanový tábor pre utečencov.

image

Šéfka Európskej komisie: Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako bude treba

Situáciou sa zaoberajú aj politici najväčších európskych krajín. Ministri vnútra Francúzska, Nemecka a Talianska budú na diaľku rokovať o možných riešeniach neskôr dnes popoludní. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyzval k európskej solidarite, jej konkrétnu podobu ale nepriblížil.

Von der Leyenová navštívi ostrov v čase, keď štáty EÚ pracujú na schválení migračnej reformy, ktorá by juhoeurópskym krajinám s prílivom utečencov pomohla. Dovtedy sú ale Taliansko či Grécko odkázané iba na dobrovoľnú pomoc niektorých iných krajín, ktorá podľa Ríma zďaleka nestačí.

Nemecká vláda navyše podľa dnešnej správy agentúry DPA potvrdila, že naďalej neprijíma migrantov z Talianska v rámci dobrovoľného systému, do ktorého sa Berlín zapájal v minulosti.

01 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 03 - Modified: 2024-04-23 13:53:26 - Feat.: - Title: Vnútri najsmrteľnejšej jaskyne na svete. Nachádza sa v nej vírus, ktorý môže spôsobiť ďalšiu pandémiu 04 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 13:19