Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kyjev a Washington odsúdili Rusko za to, že v okupovaných ukrajinských oblastiach organizuje voľby

08.09.2023, 14:25
Autor:
ČTKČTK

Moskva sa voľbami snaží posilniť svoje postavenie v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré vlani v rozpore s medzinárodným právom anektovala a nad ktorými plnú kontrolu stále nemá.

Kyjev odsúdil regionálne voľby, ktoré Rusko v týchto dňoch organizuje v ukrajinských oblastiach, ktoré okupuje. Ukrajinské ministerstvo zahraničia dnes podľa agentúry Reuters hlasovanie označilo za podvodné a uviedlo, že je neplatné.

Agentúra AP píše, že Moskva sa voľbami snaží posilniť svoje postavenie v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré vlani v rozpore s medzinárodným právom anektovala a nad ktorými plnú kontrolu stále nemá.

Neplatné voľby

Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že voľby usporiadané na území Ukrajiny predstavujú "hrubé porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny" aj medzinárodného práva. Ide o Záporožskú, Chersonskú, Doneckú a Luhanskú oblasť.

"Podvodné voľby organizované Ruskom na dočasne okupovaných územiach sú neplatné. Nebudú mať žiadne právne dôsledky a nepovedú k zmene statusu ukrajinských území, ktorých sa zmocnila ruská armáda, "uviedlo ministerstvo zahraničia v Kyjeve.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken voľby už vo štvrtok pri návšteve Kyjeva označil za podvodné a nelegitímne. Ruská ambasáda vo Washingtone dnes v reakcii na to uviedla, že Spojené štáty sa vmiešavajú do ruských vnútorných záležitostí, píše Reuters.

image

Rusko sa podľa Varšavy bude snažiť pri voľbách v Poľsku roznecovať emócie

Podľa Rady Európy voľby predstavujú flagrantné porušenie medzinárodného práva, "ktoré Rusko naďalej ignoruje".

Pre Rusko je kľúčové, aby sa hlasovanie v štyroch ukrajinských oblastiach uskutočnilo, aby uchovalo ilúziu, že je tam všetko normálne, povedal agentúre AP analytik Abbas Galljamov, ktorý písaval prejavy pre ruského prezidenta Vladimira Putina v čase, keď bol premiérom. "Ruské úrady sa usilovne snažia predstierať, že všetko ide podľa plánu... A keď ide všetko podľa plánu, potom aj politický proces má ísť podľa plánu, "uviedol.

Zblíženie s Ruskom

Rozhodovať sa bude o regionálnych zákonodarných zboroch, ktoré následne vyberú gubernátorov oblastí. V Doneckej a Luhanskej oblasti sa navyše tisíce kandidátov uchádzajú o kreslá v obecných zastupiteľstvách.

AP píše, že v Rusmi ovládaných ukrajinských oblastiach hlasovania sa začalo už minulý týždeň, keď volební úradníci vyrazili na obchádzky domácností alebo na verejných miestach zriaďovali improvizované volebné miesta, aby k nim prilákali okoloidúcich.

Pre niektorých obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti, ktorých značnú časť už v roku 2014 ovládli proruskí separatisti, nie je na voľbách nič zvláštne. "Po posledných deviatich rokoch sme sa túžili viac zblížiť s Ruskom a ruských politikov dobre poznáme," povedal AP 47-ročný Sergej z Luhanska, ktorý z bezpečnostných dôvodov nechcel zverejniť svoje priezvisko. V Donecku mali niektorí ľudia podobné názory ako on.

Situácia bola iná v Chersonskej a Záporožskej oblasti, kde podľa miestnych ľudí a ukrajinských aktivistov volebných úradníkov sprevádzali ozbrojení vojaci. Väčšina voličov toho o kandidátoch veľa nevie, skoro polovica z nich vraj prišla z Ruska, niektorí z nich dokonca zo Sibíri.

Ukrajinskí ochrancovia ľudských práv vypovedali o prípadoch, keď ľudia, ktorí sa odmietnu zúčastniť na hlasovaní, sú na niekoľko hodín zadržaní. Ruské okupačné úrady ich prinútia napísať vysvetľujúce vyhlásenie, ktoré potom slúži ako podklad pre začatie trestného stíhania.

01 - Modified: 2023-09-08 10:27:05 - Feat.: 1 - Title: Ruské raketové útoky na juhu Ukrajiny zabili policajta a troch civilistov, zranených je vyše päťdesiat ľudí 02 - Modified: 2023-09-08 10:12:37 - Feat.: 1 - Title: Ruské útoky znížili kapacitu Kyjeva na vývoz o tretinu. Zničené obilie by uživilo podľa Britov milión ľudí 03 - Modified: 2023-09-08 09:40:39 - Feat.: 1 - Title: Ruská blokáda ukrajinských prístavov "musí prestať". Predseda Rady Únie označil ponuku Moskvy za cynickú
01 - Modified: 2024-05-10 11:37:47 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý letecký simulátor pre výcvik pilotov F-16 02 - Modified: 2024-05-10 11:47:23 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 03 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 04 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 05 - Modified: 2024-05-10 07:22:03 - Feat.: - Title: Iránci rozhodujú v druhom kole volieb o obsadení 45 parlamentných kresiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 14:04