Lauren Dickasonová. FOTO: AP
StoryEditor

Žena na Novom Zélande udusila svoje tri deti, po štvortýždňovom procese ju uznali za vinnú

16.08.2023, 11:15
Autor:
ČTKČTK

Rodičia Dickasonovej vydali vyhlásenie, v ktorom uviedli, že smrť detí bola dôsledkom dlho trvajúcich psychických problémov ich dcéry.

Novozélandská porota dnes uznala 42-ročnú Lauren Dickasonovú vinnou z vraždy jej troch detí. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej prípad šokovú celú krajinu. Dickasonová už skôr priznala, že pred necelými dvoma rokmi zabila doma v meste Timaru dvojročné dvojičky Mayu a Karlu a ich šesťročnú sestru Lianè. Nepriznala sa ale k vražde, tvrdila, že bola v čase činu psychicky narušená a nevedela, že to, čo robí, je zle.

VIDEO: Lauren Dickasonová je vinná z vraždy svojich troch detí

Prokuratúra však poukázala na znepokojivé správy, ktoré Dickasonová v týždňoch pred vraždami po telefóne posielala, aj jej históriu vyhľadávania na internete. Písala napríklad, že chce zabiť svoje deti a na Google vyhľadávala spojenie "najúčinnejšie predávkovanie liekmi u detí".

Dickasonová a jej manžel Graham Dickason, obaja kvalifikovaní zdravotníci, sa len pár dní pred vraždami presťahovali z Juhoafrickej republiky na Nový Zéland, kde dúfali v pokojnejší a stabilnejší život, ako tomu bolo v ich domovskej krajine.

Lauren Dickasonová sa najskôr snažila zabiť svoje deti sťahovacími páskami, potom ich udusila vankúšmi. Neskôr ich položila do postelí pod prikrývky a pokúsila sa spáchať samovraždu.

image

Prepustili členku Mansonovej sekty. Za vraždu si odsedela 53 rokov

Ortopéd Graham Dickason sa vtedy vrátil z pracovnej večere a zistil, že sú deti mŕtve. Neskôr polícii povedal, že vedel, že jeho žena bojuje s psychickými problémami a materstvom, ale že ho nenapadlo, že by bola schopná zabiť.

Verdikt o vine padol po štvortýždňovom procese. Žene hrozí doživotie. Rozhlasová stanica Radio New Zeland informovala, že Dickasonová pri predčítaní verdiktu sedela nehybne v lavici obžalovaných. Potom, keď odchádzala, ticho plakala. Bolo počuť aj plač porotcov, uviedla stanica. 

Rodičia Dickasonovej vydali vyhlásenie, v ktorom uviedli, že smrť detí bola dôsledkom dlho trvajúcich psychických problémov ich dcéry. "Chceli by sme odkázať rodinám i jednotlivcom po celom svete, aby si čo najskôr uvedomili príznaky popôrodnej depresie, ako u nich samých, tak u blízkej rodiny či priateľov v ich okolí," napísali Malcolm a Wendy Fawkesovi.

01 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 02 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 03 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 04 - Modified: 2024-04-05 07:18:33 - Feat.: - Title: Čína je čoraz silnejšia. Nový Zéland chce podpísať novú dohodu s NATO, prehodnocuje svoju bezpečnosť 05 - Modified: 2024-03-28 09:20:28 - Feat.: - Title: Kráľ domorodých Maoriov požaduje pre veľryby práva ako pre ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 07:46