Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinské úrady varovali židovských pútnikov, aby necestovali do mesta Umaň. Hrozí im nebezpečenstvo

10.08.2023, 13:17
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinské úrady upozornili pútnikov, aby do krajiny nejazdili kvôli možným ruským útokom.

Ukrajinské úrady varovali židovských pútnikov, aby budúci mesiac nejazdili do ukrajinskej Umane sláviť židovský Nový rok k hrobu jedného z popredných predstaviteľov chasidského judaizmu.

Majú obavy o ich bezpečnosť. Spravodajský portál The Times of Israel s odvolaním sa na ukrajinského veľvyslanca v Izraeli Jevhena Kornijčuka v stredu napísal, že Ukrajina by mohla kvôli tomu hranice z Moldavska v tom čase uzavrieť. Pútnici aj izraelská vláda ale veria, že sa tak nestane, rovnako ako to Kyjev neurobil ani vlani, prvý rok vojny.

Ruské útoky

Ukrajinské úrady upozornili pútnikov, aby do krajiny nejazdili kvôli možným ruským útokom. Kornijčuk izraelskému portálu telefonicky rovnako povedal, že ak pútnici prídu, dúfa, že so zabezpečením bezpečnosti pomôžu tiež, ako v minulých rokoch, izraelskí policajti.

Už skôr ukrajinský veľvyslanec vyzval Izrael, aby Kyjevu poskytol obranné protiraketové systémy na obranu židovských pútnikov. "Ak Nechce Izrael chrániť Ukrajincov, snáď bude chcieť ochrániť svojich občanov," povedal Kornijčuk.

image

Útoky na Rusko môžu ukrajine uškodiť. Zelenskyj si dobre uvedomuje možnú stratu morálneho kreditu

Izrael od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári Kyjevu vojenské vybavenie neposkytol, posiela tam ale humanitárnu pomoc či ochranné vesty a helmy pre vojakov.

Koncom júna izraelský premiér Benjamin Netanjahu vylúčil, že by Izrael dodal Ukrajine svoj systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola). Zdôvodnil to obavami z toho, že by sa táto technológia mohla dostať do rúk Iránu, ktorý je spojencom Ruska.

Bombardovanie

"Odporúčame nejazdiť k nám na (sviatok) Roš Hašana kvôli vojne, pravidelnému bombardovaniu a možnosti ruských provokácií," napísal tento týždeň na sieti Telegram Ihor Taburec, gubernátor Čerkaskej oblasti, v ktorej mesto Umaň leží. Napríklad koncom apríla zomrelo pri ruskom ostreľovaní v Umani 23 ľudí po tom, čo strela zasiahla panelový dom.

Varovanie pred cestami do Umane vydali ukrajinské úrady už vlani, napriek tomu tam na sviatok Roš Hašana dorazilo na 20-tisíc židovských pútnikov. Očakáva sa, že ani tento rok nebezpečenstvo ostreľovania židmi od cesty neodradí.

image

Rusko tvrdí, že pri Sevastopole na anektovanom Kryme zničilo 11 ukrajinských dronov, ďalšie dva pri Moskve

Kyjev hranice pre pútnikov zatvoril v roku 2020 kvôli vtedajšej pandémii covidu-19. Tisíce pútnikov preto cestovali do Bieloruska v snahe dostať sa do Umane cez bielorusko-ukrajinské hranice, ani to sa im ale nepodarilo, miestne úrady ich nepustili.

Tento týždeň navštívil izraelský minister zahraničia Eli Kohen Moldavsko, aby tam rokoval aj o prípravách na príchod tisícov pútnikov, ktorí sa z tejto krajiny susediacej s Ukrajinou chystajú budúci mesiac do Umane.

Podľa izraelských médií sa kvôli tomu očakávajú desiatky priamych letov z Izraela do Moldavska. Umaň leží asi 120 kilometrov od moldavských hraníc. Dnes má v Umani kvôli tomu rokovať izraelský veľvyslanec na Ukrajine Michael Brodsky.

Sviatok Roš Hašana, ktorým sa oslavuje židovský Nový rok, pripadá tento rok na 15. až 17. septembra. Do Umane pri tejto príležitosti každoročne prichádzajú židovskí pútnici pokloniť sa hrobu rabína Nachmana z Braclavi (1772 - 1810), ten bol jedným z potomkov rabína Baal Šem Tova, zakladateľa chasidizmu.

01 - Modified: 2023-08-05 13:21:59 - Feat.: 1 - Title: Pápež František sa poznámok nedržal a vo Fátime zmenil tému. Stretlo sa 200-tisíc veriacich 02 - Modified: 2023-07-27 21:58:50 - Feat.: 1 - Title: Výbuch pred šiitským sviatkom v Sýrii pripravil o život najmenej šesť ľudí 03 - Modified: 2023-06-26 13:11:38 - Feat.: 1 - Title: V Mekke sa začala púť hadždž, očakávajú dva milióny účastníkov
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:30