Český prezident Petr Pavel. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Africké krajiny často nemajú inú alternatívu, než spolupracovať s Ruskom alebo Čínou, vyhlásil prezident Pavel

07.08.2023, 23:22
Autor:
TASRTASR

Český prezident Petr Pavel v pondelok na Pražskom hrade privítal mozambického prezidenta Filipeho Nyusiho.

Africké krajiny často nemajú inú alternatívu, než spolupracovať s Ruskom alebo Čínou. Čím viac možností na spoluprácu im ponúknu európske štáty, tým bude menší priestor na negatívne pôsobenie z týchto krajín. Povedal to český prezident Petr Pavel, ktorý v pondelok na Pražskom hrade privítal mozambického prezidenta Filipeho Nyusiho.

Po 20 rokoch

Nyusi je prvým africkým prezidentom po 20 rokoch, ktorého česká hlava štátu privítala v Česku. Podľa Pražského hradu ide o súčasť Pavlových snáh o aktívnejšiu a sebavedomejšiu českú zahraničnú politiku. Zámerom je reštartovať diplomatické vzťahy s africkými krajinami. To je podľa českého prezidenta strategickou prioritou pre celý demokratický svet.

image

„Preč s Francúzskom, nech žije Putin.“ Prečo sa Rusko zameralo na Afriku?

"Ak to neurobíme, ešte viac uvoľníme priestor Rusku, Číne a ďalším autoritárskym režimom," vysvetlil. "Česká republika by sa nemala báť v tomto ohľade hrať výraznejšiu rolu. Máme k mnohým africkým krajinám bližšie aj vďaka tomu, že nie sme zaťažení koloniálnou minulosťou," myslí si Pavel. Cesty do Afriky podľa Pražského hradu plánujú v blízkej budúcnosti aj ďalší českí predstavitelia.

Postoj oboch štátov k vojne na Ukrajine bol jednou z hlavných tém spoločného rokovania. Nyusi zdôraznil, že s ruskou inváziou Mozambik nesúhlasí a chce, aby sa vojna skončila čo najskôr. Dodal, že "konflikt musí byť ukončený dialógom".

Podľa Pavla v tejto otázke nenarazili na zásadný rozpor. "To, že máme na možné riešenie vojny na Ukrajine trochu odlišný prístup, je dané tým, že my sa prirodzene cítime ohrození bezpečnostne, lebo vojna je nám bližšie," povedal Pavel. Mnohé africké krajiny sa však podľa neho cítia ohrozené existenčne, napríklad pre dodávky obilia či iných komodít, ktoré im dodávalo Rusko alebo Ukrajina.

image

Český prezident od marca povolil 14 Čechom, aby išli bojovať na Ukrajinu

České investície v Mozambiku

Nyusi sa v úvode prihovoril po česky. Vyzdvihol, že český národ pomohol jeho krajine dospieť k nezávislosti. Od Portugalska ju získala v roku 1975. Mozambik má podľa neho veľký potenciál a privítal by investície z ČR. Zaujíma sa napríklad o nové skúsenosti v oblasti pôdohospodárstva a obchodu.

Mozambický prezident sa v utorok stretne so zástupcami vlády a oboch komôr parlamentu. Na záver návštevy odcestuje do Brna, kde okrem rokovania s miestnymi politikmi navštívi aj Univerzitu obrany, na ktorej pred takmer 40 rokmi študoval strojné inžinierstvo. Pavel pripomenul, že v ČR študovalo viacero afrických politikov vrátane niektorých členov mozambickej delegácie.

01 - Modified: 2023-07-28 15:19:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko stavilo na Afriku. O kontinent sa v posledných rokoch Moskva príliš nezaujímala, teraz je jej dobrý 02 - Modified: 2023-07-28 14:57:40 - Feat.: 1 - Title: Prigožin podporil vojenský prevrat v Nigeri. Pučistom ponúkol svojich žoldnierov
01 - Modified: 2024-04-27 14:44:02 - Feat.: - Title: Opäť prehra. Česi porazili Slovákov v odvetnom zápase 4:1 02 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:42