Pred nigerským veľvyslanectvom držia demonštranti transparent s nápisom „Už nechceme prevrat“ na podporu prezidenta Nigeru Mohameda Bazouma v Paríži. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko podporí úsilie západoafrických štátov vrátiť v Nigeri do úradu zvrhnutého prezidenta

05.08.2023, 23:02
Autor:
ČTKČTK

Ministri obrany ECOWAS, ktorého je Niger členom, v piatok oznámili, že pripravili plán vojenskej intervencie s cieľom zvrátiť nigérijský prevrat.

Francúzsko dnes oznámilo, že podporí úsilie Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov vrátiť v Nigeri do úradu prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého minulý týždeň zvrhla vojenská junta. Podľa agentúry Reuters ale nie je jasné, či Francúzsko podporou mieni vojenskú účasť na intervencii ECOWAS.

To v piatok oznámilo, že plánuje vojenskú intervenciu, ak junta nevráti Bazouma do úradu do nedele. Junta už dala skôr najavo, že sa intervencii plánuje brániť. Hrozí tak ďalší konflikt v oblasti, kde miestne vlády dlhodobo bojujú proti islamistickým radikálom.

Porazenie prevratu

"Francúzsko pevne a odhodlane podporuje úsilie ECOWAS poraziť tento pokus o prevrat," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničia vo vyhlásení po tom, ako sa ministerka zahraničia Catherine Colonnaová stretla v Paríži s nigérijským premiérom Ouhoumoudou Mahamadouom. "V stávke je budúcnosť Nigérie a stabilita celého regiónu," dodalo ministerstvo.

Niger je bývalá francúzska kolónia a disponuje okrem iného veľkými zásobami uránu či ropy. Doteraz bol tiež Niger považovaný za posledného spoľahlivého partnera Západu v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu.

Na výcviku tamojších vládnych jednotiek sa podieľali ako USA, tak Francúzsko, ktoré má v krajine stále až 1500 vojakov. Vojenská junta ale podľa piatkových informácií agentúry AFP vypovedala niekoľko vojenských dohôd s Francúzskom, vrátane dohody o rozmiestnení francúzskych vojakov.

image

Vojenská junta v Nigeri požiadala o pomoc ruských wagnerovcov, hrozí intervencia západoafrických štátov

Ministri obrany ECOWAS, ktorého je Niger členom, v piatok oznámili, že pripravili plán vojenskej intervencie s cieľom zvrátiť nigérijský prevrat. Podrobnosti plánu neuviedli, ani kedy plánujú udrieť. O tom by rozhodli šéfovia štátov tohto spoločenstva. Podľa agentúry Reuters delegácia ECOWAS navštívila aj Alžírsko a Líbyu, ktoré v tomto spoločenstve nie sú, ale sú dôležitými regionálnymi hráčmi, aby od nich získala podporu pre prípadný vojenský zásah v Nigeri.

Vojenská junta

Nigérijská vojenská junta, ktorú vedie deväťdesiatpäťročný generál Abdourahamane Tiani, ktorý získal vojenský výcvik aj vo Francúzsku, dala najavo, že sa bude brániť. Dve krajiny ECOWAS - Mali a Burkina Faso, kde vládnu tiež vojenské junty, predtým vyhlásili, že by takýto zásah považovali za "vyhlásenie vojny" aj proti nim.

Vojenská junta Bazouma zosadila 26. júla, išlo už o siedmy vojenský puč za posledné necelé tri roky v západnej a strednej Afrike. Puč tvrdo kritizovali okrem iného Francúzsko či Spojené štáty. V piatok list The Washington Post zverejnil text, v ktorom Bazoum vyzval Spojené štáty a celé medzinárodné spoločenstvo, nech obnoví ústavný poriadok v jeho krajine. Uviedol tiež, že je teraz rukojemníkom vedenia armády.

image

Puč v Nigeri: Junta vymenovala nového veliteľa ozbrojených síl. Africké štáty môžu intervenovať

Na Bazoumovu výzvu reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Je nepravdepodobné, že akákoľvek intervencia neregionálnych síl by mohla situáciu (v Nigeri) zlepšiť," povedal v piatok Peskov novinárom.

Puč v Nigeri privítal šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý označil aktuálny vývoj v Nigeri za "faktické získanie nezávislosti" a za "boj s kolonizátormi". Agentúra AP dnes s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísala, že nigérijská junta požiadala wagnerovcov o pomoc. Jeden z členov junty podľa tohto zdroja navštívil Mali, kde je táto ruská skupina aktívna. Wagnerovci podľa tohto zdroja žiadosť zvažujú.

V piatok oznámili Spojené štáty, že pozastavujú časť zahraničnej pomoci Nigeru. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken však dodal, že Washington bude tejto 25-miliónovej krajine ďalej poskytovať humanitárnu a potravinovú pomoc.

"Ako dávame najavo od samého začiatku tejto situácie, poskytovanie americkej pomoci nigérijskej vláde závisí od demokratického vládnutia a dodržiavania ústavného poriadku," uviedol Blinken.

01 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 02 - Modified: 2023-08-05 18:45:25 - Feat.: 1 - Title: Vojenská junta v Nigeri požiadala o pomoc ruských wagnerovcov, hrozí intervencia západoafrických štátov 03 - Modified: 2023-08-05 14:27:27 - Feat.: 1 - Title: Puč v Nigeri: Junta vymenovala nového veliteľa ozbrojených síl. Africké štáty môžu intervenovať 04 - Modified: 2023-08-05 05:51:59 - Feat.: 1 - Title: USA pozastavujú niektoré programy pomoci pre Niger. Západoafrické štáty dali junte týždeň
01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 13:09:12 - Feat.: - Title: Na východnú časť Afriky udreli silné dažde a záplavy. V Tanzánii už zomrelo vyše 155 ľudí 03 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 04 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 05 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:11