Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump bude dnes na súde vo Washingtone osobne, povedal jeho právnik

03.08.2023, 08:47
Autor:
ČTKČTK

Trump čelí obžalobe o štyroch bodoch, ktorá je druhou sadou obvinení vznesenou proti exprezidentovi tímom zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha.

Americký exprezident Donald Trump sa dnes osobne dostaví na federálny súd vo Washingtone k začatiu procesu ohľadom snáh zvrátiť výsledky posledných prezidentských volieb, povedal jeho právnik rozhlasu NPR.

Očakáva sa, že Trump odmietne vinu. Jeho spojenci tvrdia, že je stíhaný za uplatňovanie slobody slova, túto argumentáciu však v novom rozhovore spochybnil jeho bývalý minister spravodlivosti Bill Barr, podľa ktorého exprezident dobre vedel, že voľby prehral.

Úvodné súdne pojednávanie bolo ohlásené na 16.00 hod. miestneho času (22.00 h SELČ). Prípad bol náhodne pridelený sudkyni Tanyi Chutkanovej, dnešné pojednávanie však povedie nižšie postavená zástupkyňa súdu Moxila Upadhyayaová.

Po utorkovom zverejnení obvinení sa objavila informácia, že by Trump na súde nemusel byť osobne.

"Na federálnom súde to môže byť možnosť. Ale v tomto prípade to bude osobne vo Washingtone," povedal exprezidentov právnik John Lauro.

Trump čelí obžalobe v štyroch bodoch, ktorá je druhou sadou obvinení vznesenou proti exprezidentovi tímom zvláštneho vyšetrovateľa Jacka Smitha. Bývalý šéf Bieleho domu sa podľa neho po svojej volebnej porážke dopustil rôznych druhov zločinného sprisahania a marenia úradného procesu, keď klamal o podvodoch s hlasmi a s viacerými poradcami hľadal spôsoby, ako zabrániť potvrdeniu víťazstva svojho súpera a súčasného prezidenta Joea Bidena. Zároveň nie je obvinený priamo za podiel na povolebných násilnostiach v sídle Kongresu.

Na súde ho čaká teraz už známa procedúra, keďže začatie súdneho procesu tento rok absolvuje tretíkrát. Čaká sa, že polícia s ním vyplní patričnú dokumentáciu, formálne ho vezme do väzby a predvedie pred Upadhyayaovú, kde sa sám alebo cez právnikov vyhlási za nevinného.

"Keď sa na tie obvinenia pozriete, v skutočnosti nehovoria nič iné ako to, že prezident Trump uplatňoval svoje právo hovoriť o tých veciach a politicky obhajovať svoje presvedčenie, že voľby boli ukradnuté a neboli vedené regulérne," povedal Lauro.

Podobné vyjadrenia zaznievajú od zverejnenia obvinení od rôznych spojencov exprezidenta, ktorí rozhodnutie veľkej poroty poslať vec na súd prezentujú ako útok na slobodu slova.

"To (právo na slobodu slova) vás ale nechráni, keď vstúpite do sprisahania. Všetky sprisahania zahŕňajú slová a všetky podvody zahŕňajú slová. Sloboda slova vám nedáva právo viesť podvodné spiknutie, "oponoval v rozhovore s televíziou CNN Barr, ktorý po voľbách roku 2020 skončil na čele ministerstva spravodlivosti, keď odmietol Trumpove volebné dezinformácie podporiť.

"Najskôr som si nebol istý, ale došiel som k presvedčeniu, že dobre vedel, že voľby prehral," povedal Barr ku kľúčovej otázke, či Trump nepravdy o podvodoch šíril vedome alebo nie.

Téme slobody slova sa hneď v úvode dokumentu o obvineniach venujú aj prokurátori, pričom vyhlasujú, že Trump mal právo výsledky napádať napríklad na súdoch a mal právo tiež šíriť o nich nepravdivé informácie.

Exprezident však podľa nich zašiel za hranicu legálneho počínania, keď chcel "zmiesť zo stola legitímne hlasy a rozvrátiť výsledky volieb".

01 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 02 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 03 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 04 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:21