StoryEditor

Kľúčový dôkaz proti Trumpovi je vonku. CNN zverejnila nahrávku, kde hovorí o pláne útoku

27.06.2023, 09:51
Autor:
ČTKČTK

Nahrávka bola zhotovená počas konverzácie Trumpa s osobami, ktoré pracovali na pamätiach Marka Meadowsa.

Do amerických médií unikla nahrávka z leta 2021, ktorá je medzi kľúčovými dôkazmi federálnych prokurátorov proti americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi v kauze neoprávneného držania vládnych dokumentov. Trump na nej pred niekoľkými ľuďmi hovorí o informáciách od ministerstva obrany, ktoré označuje za "vysoko dôverné". Po odchode z funkcie pri tom nemal právo takéto dokumenty prechovávať, nieto ich ukazovať svojim hosťom.

Existencia nahrávky vyšla najavo už približne pred mesiacom, niekoľko dní predtým, ako tím zvláštneho vyšetrovateľa ministerstva spravodlivosti Jacka Smitha vzniesol proti exprezidentovi bezprecedentnú obžalobu o 37 bodoch. Teraz audiozáznam ako prvá zverejnila televízia CNN, načo sa k nej dostal tiež denník The New York Times (NYT).

"Teraz máme problém"

Nahrávka vznikla v júli 2021 v Trumpovom golfovom klube v štáte New Jersey, kde ho navštívili ľudia pracujúci na memoároch jeho niekdajšieho poradcu Marka Meadowsa. V miestnosti podľa NYT boli tiež najmenej dvaja exprezidentovi asistenti. Publikovaný záznam sa začína v momente, keď Trump s hosťami hovorí o najvyššie postavenom americkom generálovi Markovi Milleym. O ňom predtým vyšla správa, podľa ktorej sa obával, že Trump na konci mandátu nariadi útok proti Iránu.

"Ukážem vám príklad. Povedal, že som chcel zaútočiť na Irán. Mám veľkú hromadu papierov," hovorí Trump, zatiaľ čo je v pozadí počuť šustenie papierov. Z pokračovania nahrávky vyplýva, že exprezident ukazuje najmenej jeden dokument vypracovaný ministerstvom obrany, pričom ho prezentuje ako dôkaz podkopávajúci tvrdenia o Milleyho obavách. Prokurátori v obžalobe uvádzajú, že Trump materiál označil za "plán útoku".

image

„Trump s mozgom“ vs. Trump: Dá sa dilema, ktorej čelí DeSantis, vyriešiť a zároveň nezradiť republikánov?

"Toto mi úplne dáva za pravdu... Až na to, že je to, akoby vysoko dôverné," pokračuje Trump. Potom s členkou svojho tímu hovorí o tom, či by bolo možné materiály odtajniť, pretože "toto je stále tajomstvo", načo ženský hlas so smiechom odpovedá: "Teraz máme problém."

Časti prepisu tohto rozhovoru sa objavili v obžalobe zverejnenej 9. júna. Trump je okrem iného obvinený z 31 prípadov úmyselného prechovávania informácií spojených s národnou obranou, pričom každé obvinenie sa týka jedného konkrétneho dokumentu. Obžaloba pri tom spomína aj druhý prípad, keď Trump niekomu citlivé informácie ukazoval. Podľa prokurátorov išlo o nemenovaného člena Trumpovej organizácie pre výber finančných príspevkov, ktorému exprezident zároveň povedal, že by mu daný dokument nemal ukazovať.

Trumpove vysvetlenia sa menia

Trumpove vysvetlenia sa s priebehom kauzy okolo utajovaných dokumentov neustále menia a niekedy si protirečia. Exprezident a jeho právnici na jednej strane naznačujú, že žiadne dokumenty podliehajúce utajeniu v jeho sídlach neboli, inokedy zasa bývalá hlava štátu tvrdí, že mala právo ich prechovávať, hoci tento výklad nemá oporu vo federálnom práve. 

Minulý týždeň v rozhovore hovoril aj o incidente z nahrávky, pričom prišiel s tvrdením, že vtedy hovoril iba o novinových článkoch. Zároveň televízii Fox News povedal, že bol po odchode z úradu "veľmi zaneprázdnený", a preto neodovzdal požadované materiály americkému národnému archívu.

image

Biden v Pensylvánii vystúpil na prvom mítingu svojej predvolebnej kampane, snaží sa osloviť belochov

Trump mal po konci mandátu vo svojom rezorte na Floride škatule s tisíckami vládnych záznamov, vrátane stoviek označených ako utajované. Časť z nich na začiatku roka 2022 odovzdal archivárom, jeho neochota spolupracovať s úradmi však vyústila do prehliadky jeho sídla, pri ktorej federálni vyšetrovatelia zabavili ďalšie materiály označené ako "tajné" alebo "prísne tajné".

Teraz Trumpovi a jednému z jeho asistentov hrozia roky väzenia. Hlavná časť súdneho procesu sa pravdepodobne nezačne skôr ako budúci rok, keď sa Trump chce uchádzať o znovuzvolenie.

01 - Modified: 2023-06-17 20:27:22 - Feat.: 1 - Title: Biden v Pensylvánii vystúpil na prvom mítingu svojej predvolebnej kampane, snaží sa osloviť belochov 02 - Modified: 2023-06-14 05:19:01 - Feat.: 1 - Title: Do Trumpovej kolóny áut sa cestou zo súdu dostal jeden z protestujúcich 03 - Modified: 2023-06-13 14:31:57 - Feat.: 1 - Title: „Trump s mozgom“ vs. Trump: Dá sa dilema, ktorej čelí DeSantis, vyriešiť a zároveň nezradiť republikánov? 04 - Modified: 2023-06-12 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Mohol by Trump kandidovať z väzenia? Vyhrať v pruhovanom je určite ťažšie, obvinili ho z ťažkých zločinov 05 - Modified: 2023-06-10 20:58:23 - Feat.: 1 - Title: Nakoniec nejdú po mne, ale idú po vás. Donald Trump označil obvinenia svojej osoby za smiešne a nepodložené
01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 09:56