Ilustračná fotografia. FOTO: Twitter/BBC Breaking News
StoryEditor

Azerbajdžan zablokoval prístup do Náhorného Karabachu, tvrdia Arméni

19.06.2023, 14:03
Autor:
TASRTASR

Arménsky premiér Nikol Pašinjan upozornil, že sa humanitárna situácia v Karabachu dramaticky zhoršila.

Azerbajdžan blokuje prístup do regiónu Náhorný Karabach, oznámila v pondelok arménska pobočka Medzinárodného výboru Červeného kríža. Správa prichádza v čase rastúcich obáv z ďalšieho zhoršovania humanitárnej situácie v tejto oblasti, o ktorú vedú dlhoročný spor Arménsko s Azerbajžanom.

V apríli tohto roka Azerbajdžan zriadil hraničný priechod na vstup do Lačinského koridoru - jedinej cesty spájajúcej oblasti Náhorného Karabachu obývané etnickými Arménmi s územím Arménska.

Stalo sa tak po niekoľko mesiacov trvajúcej blokáde zo strany azerbajdžanských environmentálnych aktivistov, ktorá podľa Jerevanu viedla k humanitárnej kríze súvisiacej s nedostatkom potravín a paliva, píše agentúra AFP.

Azerbajdžan v tom čase nástojil na tom, že civilná doprava môže cez Lačinský koridor fungovať bez obmedzení. Arménsko však minulý týždeň obvinilo Baku z blokovania dopravy.

image

Nie je to kompromis, ale kapitulácia. Mier v Karabachu je skôr ilúziou, dlhý konflikt len ​​tak nezmizne

"Od štvrtka nedošlo k žiadnemu pohybu sprostredkovanému Červeným krížom cez Lačinský koridor," potvrdila pre AFP Zara Amatuniová, hovorkyňa MVČK v Arménsku. "Humanitárne zásobovanie liekmi a ďalším zdravotníckym materiálom do nemocníc v Karabachu, ako aj prevoz vážne chorých pacientov bol prerušený," dodala.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan minulý týždeň upozornil, že sa "humanitárna situácia v Karabachu dramaticky zhoršila". Zásobovanie potravinami bolo podľa neho prakticky prerušené a pacientom nie je umožnené prijatie do nemocníc v Arménsku, spresnil.

Kroky zo strany Baku "dokazujú, že Azerbajdžan vykonáva v Karabachu politiku etnickej čistky", uviedol Pašinjan.

Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu ešte 22. februára tohto roka nariadil Azerbajdžanu, aby zabezpečil na spomínanej trase voľný pohyb, pripomína AFP.

image

Arménsko je pripravené uznať Náhorný Karabach za súčasť Azerbajdžanu. Ruský mier je však krehký

Náhorný Karabach je zdrojom konfliktu medzi oboma kaukazskými susedmi od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Spory medzi etnickými Arménmi a turkickými Azerbajdžancami trvajú však už viac ako storočie.

Azerbajdžan roku 2020 prevzal kontrolu nad oblasťami, ktoré v horskej enkláve a jej okolí kontrolovali etnickí Arméni, a odvtedy pravidelne obmedzuje prístup k jedinej prístupovej ceste spájajúcej Náhorný Karabach s Arménskom, od ktorej je enkláva finančne a vojensky závislá.

01 - Modified: 2024-05-07 11:34:26 - Feat.: - Title: Kaliňák: Vysoká úroveň nášho ťažkého a obranného priemyslu láka aj iné krajiny 02 - Modified: 2024-05-07 12:11:17 - Feat.: - Title: Fico v Baku. Slovensko si robí zálusk na plyn z Azerbajdžanu, Saková hovorí o odstrihnutí od Ruska 03 - Modified: 2024-05-07 09:54:42 - Feat.: - Title: Saková hovorí o odstrihnutí sa od ruského plynu: Vyvinieme maximálne úsilie na dovoz z Azerbajdžanu 04 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 23:59