Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Putin označil Zelenského za hanbu židovského národa a naznačil, že nie je Žid

16.06.2023, 17:21
Autor:
ČTKČTK

Ruský prezident reagoval na slová moderátora, že Západ nerozumie ruskému obvineniu Ukrajiny z nacizmu, keď je prezident tejto krajiny Žid.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nie je Žid, je hanbou židovského národa, vyhlásil dnes podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimír Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade. Moderátor predtým v rámci diskusie uviedol, že Západ nerozumie ruskému obvineniu Ukrajiny z nacizmu, keď je prezident tejto krajiny Žid.

"Už od detstva mám veľa židovských priateľov. Hovoria mi: Zelenskyj nie je Žid. Je to hanba židovského národa," vyhlásil ruský prezident. V sále podľa ruských médií zaznel potlesk.

image

Putin chválil kondíciu ruskej ekonomiky, hovoril aj o rekordne nízkej nezamestnanosti

Ukrajincov následne označil za neonacistov a podľa serveru RBK uviedol, že počas druhej svetovej vojny bolo na území Ukrajiny zavraždených 1,5 milióna Židov. "Ako to možno popierať?" pýtal sa Putin, zatiaľ čo sa v sále podľa serveru Meduza premietali dobové zábery nacistických hrôz z Poľska a Ukrajiny.

Nemecká nacistická armáda vpadla na územie vtedajšieho Sovietskeho zväzu v júni 1941. V septembri okupovala Kyjev, s vyhladzovaním židovského obyvateľstva začali nacisti len krátko potom.

Rusko tvrdí, že ruské vojská zaútočili vlani vo februári na Ukrajinu, aby "demilitarizovali" a "denacifikovali" susednú krajinu, hoci na jej čele stojí prezident židovského pôvodu a krajná pravica podľa výsledkov parlamentných volieb zohrávali v politike Ukrajiny okrajovú úlohu. Západ aj Kyjev opakovane uvádzajú, že ide len o zámienku na získanie ukrajinského územia.

image

Putin je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania, tvrdí Kremeľ. Mierová iniciatíva prichádza z Afriky

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyvolal minulý rok diplomatickú roztržku s Izraelom, keď vyhlásil: "Zelenskyj je Žid? Hitler bol podľa môjho názoru aj židovského pôvodu, takže to vôbec nič neznamená. Počujeme od Židov, že najväčší antisemiti boli práve Židia". O niekoľko dní neskôr sa Putin podľa kancelárie izraelského predsedu vlády pri telefonickom rozhovore vtedajšiemu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi ospravedlnil.

01 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-28 05:29:37 - Feat.: - Title: Zelenskyj odsúdil najnovšie ruské útoky na plynárenskú infraštruktúru, zabezpečuje aj tranzit do Únie 03 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:04