StoryEditor

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe po atentáte zomrel

08.07.2022, 11:03
10.07.2022, 08:53

Abe bol približne o 11.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) postrelený počas politickej kampane v prefektúre Nara na západe Japonska. Politik krvácal a skolaboval, po útoku ho previezli do nemocnice.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe, ktorého dnes postrelil atentátnik, zomrel. Informovali o tom japonská štátna televízia NHK a agentúra Kjódó, ktorá sa odvoláva na zdroj z vládnej Liberálnodemokratickej strany. Úmrtie už potvrdila aj nemocnica, do ktorej bol Abe po útoku prevezený.

Abe bol približne o 11.30 h miestneho času (03.30 h SELČ) postrelený počas politickej kampane v prefektúre Nara na západe Japonska. Útok už skôr odsúdil japonský premiér Fumio Kišida a mnoho svetových politikov.

Úmrtie potvrdili lekári

Skonanie Šinzóa Abeho potvrdila nemocnica v meste Nara, do ktorej ho previezli po atentáte. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

"Šinzó Abe bol prevezený do nemocnice o 12.20 h miestneho času (5.20 h SELČ). V čase príchodu bol v stave zástavy srdca. Bola vykonaná resuscitácia. Bohužiaľ, o 17.03 h (10.03 SELČ) zomrel," povedal Hidetada Fukušima, lekár oddelenia urgentného príjmu v univerzitnej nemocnici v Nare.

Abe zomrel v dôsledku vykrvácania, a to aj napriek tomu, že mu lekári v rámci transfúzie poskytli veľké množstvo krvi, priblížil Fukušima.

Útočník "nebol spokojný"

Atentátnik, ktorý bol identifikovaný ako 41-ročný bývalý člen námorných síl Jamagami Tecuja, dnes na japonského expremiéra dvakrát odzadu vystrelil podomácky vyrobenou zbraňou počas politickej kampane v prefektúre Nara na západe Japonska.

Podľa mediálnych správ expremiéra zasiahol do krku a hrudníka. Politik krvácal a skolaboval, na čo ho urýchlene previezli do nemocnice. Tecuju bezpečnostné zložky okamžite po útoku spacifikovali a na mieste zadržali. O útek sa nepokúšal.

Motív muža nie je stále úplne jasný. Podľa japonskej verejnoprávnej stanice​ NHK mal bývalý vojak po svojom zadržaní uviesť, že s Abom "nebol spokojný" a chcel ho zabiť.

Agentúra Kjódó s odvolaním sa na svoje policajné zdroje však uviedla, že podozrivého k činu neviedla zášť voči politickému presvedčeniu bývalého premiéra.

Policajti medzičasom vykonali raziu v Tecujovom dome, kde našli niekoľko výbušných zariadení, uvádza BBC. Stanica NHK informovala, že technici určení na zneškodňovanie explozív sa v budove pripravujú uskutočniť kontrolovaný výbuch.

Reakcie svetových politikov

Abe bol najdlhšie slúžiacim japonským premiérom. Na čele vlády stál v rokoch 2006 až 2007 a od roku 2012 do septembra 2020, keď odstúpil. O mesiac skôr ohlásil, že pre zdravotný stav plánuje podať demisiu.

Atentát odsúdilo mnoho zahraničných politikov.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok zareagoval na správy o expremiérovom úmrtí slovami na Twitteri: "Som hlboko zarmútený a šokovaný vraždou bývalého japonského premiéra. V mene slovenskej vlády, slovenského ľudu a seba samého chcem vyjadriť solidaritu s vládou a obyvateľmi Japonska, ako aj úprimnú sústrasť rodine Šinzóa Abeho," uviedol v angličtine.

Pridala sa k nemu aj slovenská hlava štátu Zuzana Čaputová, ktorá okrem vyjadrenia sústrasti pozostalej rodine expremiéra spomenula, že demokratická spoločnosť spolu s ním stratila významnú osobnosť. Súčasne zazdieľala ich archívnu spoločnú fotografiu.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri po zvejrenení správ o Abeho skonaní reagovala slovami: "Odišiel úžasný človek, veľký demokrat a bojovník za multilaterálny svetový poriadok. Smútim s jeho rodinou, jeho priateľmi a všetkými ľuďmi v Japonsku. Táto brutálna a zbabelá vražda šokovala celý svet,".

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg povedal, že ho "ohavná vražda" Abeho hlboko šokovala. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol vyhlásil, že ide o "neodpustiteľný zločin".

Ľútosť nad tragédiou prejavili aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken, nemecký kancelár Olaf Scholz či francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Profesor politológie na tokijskej univerzite Waseda Airo Hino uviedol, že takáto streľba nemá v Japonsku obdoby. "Nikdy sa nič podobné nestalo," povedal.

Politické násilie je v Japonsku, krajine s prísnymi predpismi o držbe zbraní, zriedkavé. Takmer nulová tolerancia podľa odborníkov prispieva k mimoriadne nízkemu počtu trestných činov so zbraňou, uviedol denník The Guardian.

Na japonských sociálnych sieťach začal po útoku na Abeho kolovať hashtag "Chceme demokraciu, nie násilie", informuje BBC.

01 - Modified: 2022-07-10 06:51:56 - Feat.: 1 - Title: Atentát na japonského expremiéra Abeho. Strieľal naňho bývalý vojak podomácky vyrobenou zbraňou 02 - Modified: 2022-07-10 06:53:12 - Feat.: 1 - Title: Japonského expremiéra Abeho postrelili do hrudníka a krku, utrpel zástavu srdca 03 - Modified: 2022-07-10 06:52:17 - Feat.: 1 - Title: Počas príhovoru sa ozvali výstrely. Japonský expremiér Abe sa zrejme stal obeťou útoku
01 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 02 - Modified: 2024-04-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž prežil dve atómové bomby. Tsutomu Yamaguchi zažil bombardovanie Hirošimy aj Nagasaki 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 04 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 05 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 16:41