Muž kontroluje auto zničené počas ostreľovania v meste Doneck, v samozvanej Doneckej ľudovej republike. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Chersone zabili ruského kolaboranta. Rad atentátov v oblasti pokračuje, priznal dosadený funkcionár

24.06.2022, 10:35
Autor:
ČTKČTK

Zabitý Dmytro Savlučenko bol funkcionárom mládežníckeho hnutia Nová Rus a býval tiež členom strany politika a oligarchu Viktora Medvedčuka.

V okupovanom Chersone na juhu Ukrajiny bol vykonaný atentát na miestneho činovníka, podľa ukrajinských médií kolaboranta s Ruskom. Dmytro (po rusky Dmitrij) Savlučenko, ktorý mal v Rusoch dosadenej oblastnej správe na starosti záležitosti rodín, mládeže a športu, prišiel podľa ruskej štátnej agentúry TASS o život.

"V Chersone vyhodili kolaboranta do povetria," komentoval to na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

image

Okupovaný Cherson pritvrdzuje v odpore. Ukrajinci vyhodili do vzduchu kaviareň využívanú bábkovou vládou

Funkcionárom hnutia Nová Rus

"Na mieste výbuchu sa nachádzajú dva obhorené automobily, miesto činu je ohradené, pracujú tam pyrotechnici, ktorí preskúmavajú terén. Výbuch rozbil okná v štvorpodlažnom dome, na dvore ktorého k explózii došlo, susedná budova nebola poškodená," uviedol spravodajca TASS z miesta.

Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko medzitým zverejnil snímku z miesta činu.

Savlučenko bol funkcionárom mládežníckeho hnutia Nová Rus, pripomenula Ukrajinska pravda. Býval tiež členom strany politika a oligarchu Viktora Medvedčuka, považovaného za blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Medvedčuk teraz čelí na Ukrajine obžalobe z vlastizrady.

image

Na Ukrajine ukončili vyšetrovanie Putinovho spojenca. Medveďčukovi hrozí 15 rokov väzenia

Chersonskí partizáni

Miestny novinár Denys Kazanskyj predpokladá, že Savlučenka mohli zlikvidovať ukrajinské tajné služby, ale mohol sa tiež stať obeťou vybavovania účtov medzi zločineckými skupinami, ktoré sa teraz na okupovaných územiach snažia zmocniť čo najväčšieho majetku.

"Rôzne skupiny medzi sebou bojujú o export ukradnutého obilia, podvádzajú farmárov a rabujú ukoristené podniky," poznamenal.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe pripomenula, že v Chersonskej oblasti, ktorú ruské jednotky dobyli krátko po vypuknutí vojny, pôsobí ukrajinské partizánske hnutie. Predchádzajúci atentát Rusov na dosadeného náčelníka väzenskej správy bol spáchaný 18. júna, ale Jevhen Sobolev vyviazol len so zranením.

Šéf oblastnej správy dosadený Rusmi Volodymyr Saldo v ruskej televízii ubezpečil, že séria atentátov nijako nepostihne plány začleniť do Ruska Chersonskú oblasť, susediacu s už skôr anektovaným Krymom.

image

Protiofenzíva v Chersonskej oblasti: Ukrajinské sily otvorili 80-kilometrov dlhý front

"Je to stopercentný atentát na zdravie a životy civilistov. Pripomeniem, že pred pár dňami bol spáchaný organizovaný teroristický útok na hlavu správy obce Čornobajivka. Rad atentátov pokračuje, ale to nijako nenaruší naše plány ohľadom pripojenia k Rusku, ktoré sú už hotové," povedal Saldo podľa agentúry TASS.

Saldo v minulosti býval starostom Chersonu a poslancom ukrajinského parlamentu. Kyjev predtým varoval, že sa Moskva pokúsi zorganizovať v Chersonskej oblasti referendum o vzniku novej odštiepeneckej republiky po vzore dvoch proruských separatistických útvarov na východe krajiny, takzvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky.

Saldov námestník Kirill Stremousov však minulý mesiac uviedol, že vedenie Chersonskej oblasti referendum nevyhlási, ale rovno požiada ruského prezidenta Vladimira Putina o plné pripojenie oblasti k Ruskej federácii.

image

Rusko spustilo integračný program. Prehlbuje väzby Krymu s okupovanými oblasťami

01 - Modified: 2022-06-21 11:10:19 - Feat.: 1 - Title: Rusko spustilo integračný program. Prehlbuje väzby Krymu s okupovanými oblasťami 02 - Modified: 2022-06-21 09:43:10 - Feat.: 1 - Title: V okupovanej Chersonskej oblasti už vysiela ruská televízia 03 - Modified: 2022-06-19 15:43:29 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Ukrajina znovu ovládne južné oblasti obsadené ruskými silami 04 - Modified: 2022-06-17 08:25:06 - Feat.: 1 - Title: USA: Rusko chce zlomiť verejnú mienku v Chersone. Vinu za útoky hádže na ukrajinskú armádu 05 - Modified: 2022-06-10 13:17:15 - Feat.: 1 - Title: Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela
01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:36