Taliansky premiér Mario Draghi.FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina potrebuje vlastný "Marshallov plán". Musíme urobiť všetko pre mier, hovorí Draghi

12.05.2022, 23:01
Autor:
TASRTASR

Musíme sa začať pýtať samých seba, ako vybudovať mier na Ukrajine po skončení konfliktu, zdôraznil taliansky premiér Mario Draghi.

Taliansky premiér Mario Draghi na záver svojej návštevy Spojených štátov vyzval na "Marshallov plán" pre Ukrajinu. Draghi svoj návrh predniesol v prejave pred členmi Atlantickej rady, ktorá mu udelila i ocenenie. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra ANSA.

Atlantická rada je americký think-tank zameraný na oblasť medzinárodných vzťahov. Draghi povedal, že Ukrajina potrebuje po skončení vojny, ktorú na jej území vo februári rozpútalo Rusko, plán obnovy podobný tomu, aký mala Európa vďaka USA po druhej svetovej vojne.

Všetko pre mier

Dodal, že "musíme urobiť všetko pre mier" a potvrdil, že Taliansko je pripravené v tom zohrať svoju úlohu. Vyhlásil tiež, že "nastal čas Európy - musíme sa chopiť tejto príležitosti".

Publikum vo washingtonskej hale Anthem Theatre postojačky zatlieskalo Ukrajine a jej prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý pre talianske médiá uviedol, že je Draghimu vďačný a šťastný, že Taliansko podporilo sankcie EÚ voči Rusku.

Draghi na tlačovej konferencii vo Washingtone po utorkových rozhovoroch s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom v Bielom dome povedal, že sa

Vízia o novej forme EÚ

Draghi však zdôraznil, že to musí byť "mier, ktorý Ukrajina chce", a nie mier, ktorý jej bude nanútený, píše ANSA. Draghi začiatkom mája vyzval počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu na rýchle prehodnotenie mechanizmov EÚ, aby mohla čeliť bezprecedentným výzvam spojeným s ruskou inváziou na Ukrajinu a so zvyšujúcimi sa cenami energií.

Svoju víziu o novej forme EÚ nazval "pragmatickým federalizmom", ktorý bude zahŕňať spoločné prijímanie rozhodnutí pre rôzne sektory vrátanie ekonomiky, energií, obrany a zahraničnej politiky. "Ak si toto vyžaduje začať proces pre zmenu dohôd EÚ, mali by sme tak urobiť," povedal Draghi európskym zákonodarcom.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 05 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 21:58