Reuters
StoryEditor

Príbeh ako z filmu: americká úradníčka donášala čínskym špiónom, hrozí jej dlhoročný žalár

02.04.2017, 00:00
Autor:
aleale
Žena prijímala od čínskych agentov hotovosť i dary

Zamestnankyňa amerického ministerstva zahraničia Candace Claiborneová bola zatknutá a obvinená federálnym súdom po tom, čo údajne prijala desiatky tisíc dolárov a dary od čínskych špiónov výmenou za informácie. Teraz jej hrozí až 25 rokov vo väzení. Žena tvrdí, že Číňanom odovzdávala iba verejne dostupné informácie.

Šesťdesiatročná zamestnankyňa s bezpečnostnou previerkou na stupni "prísne tajné" je obvinená z toho, že od roku 2011 prijímala od čínskych agentov tisíce dolárov a darčeky, zahŕňajúce notebook od značky Apple alebo iPhone. A to napriek tomu, že vedela, že sa jedná o "špiónov", informoval server The Guardian. Výmenou im poskytovala diplomatické a ekonomické informácie, ku ktorým mala prístup.

Pre osobný prospech

Úrady ženu obvinili z bránenia spravodlivosti, za poskytnutie nepravdivých vyhlásení Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) a za skrývanie svojich kontaktov s čínskou spravodajskou službou.  "Claiborneová využila svoju pozíciu a prístup k citlivým diplomatickým údajom pre osobný prospech," uviedla v stredajšom vyhlásení asistentka generálneho prokurátora pre národnú bezpečnosť Mary McCordová.

Podľa vyšetrovateľov mohla žena získať až dvadsať tisíc dolárov za rok (18,6-tisíc eura). V jednej z komunikácií z roku 2011, ktorú sa podarilo vyšetrovateľom získa, Claiborneová súhlasila s vykonaním úlohy pre jedného z agentov. Ten jej následne poslal na účet takmer 2 500 dolárov (približne 2 330 eur). V tom čase pracovala na americkej ambasáde v Pekingu.

Verejné informácie?

Vyšetrovatelia dodali, že jeden z agentov žijúci v Šanghaji, ktorý v meste prevádzkuje kúpele a reštauráciu, požiadal o súkromné ​​informácie o americkej hospodárskej politike vo vzťahu k Číne. Claiborneová jeho žiadosti vyhovela.

Podľa štátneho zástupcu síce neskôr priznala, že k odovzdaniu údajov došlo, ale zároveň trvá na tom, že nešlo o tajné informácie. Americké úrady zistili, že ju oslovili agenti pracujúci v Štátnom bezpečnostnom úrade v Šanghaji, pobočke Ministerstva štátnej bezpečnosti (MSS).

Okrem Claiborneovej poskytovali Číňania finančnú podporu aj jej nemenovanému príbuznému. Úradníčka sama nebola schopná financovať jeho "zahraničné vzdelávanie a kariéru" iba zo štátneho platu. Počas rokov mal získať 47-tisíc dolárov (takmer 44-tisíc eur) na školné a ubytovanie v Číne. Dostal tiež mesačný príspevok 450 dolárov (419 eur)a k tomu plne hradenú dovolenku v Thajsku aj letenky.

Už to nebolo také ako kedysi

Čínski agenti tiež zasiahli v auguste 2013, kedy ho začala vyšetrovať polícia kvôli možnému spáchaniu "závažného trestného činu". S ich pomocou sa na poslednú chvíľu dostal z krajiny, uviedol prokurátor. Podľa úradov má nemenovaný príbuzný 31 rokov a mal žiť s Claiborneovou počas jej skoršieho pôsobenia v zahraničí.

V januári tohto roku navštívil Claiborneovú v jej dome vo Washingtone americký tajný agent FBI, ktorý sa vydával za kolegu čínskych špiónov. Zamestnankyni ministerstva povedal, že spravodajská služba MSS ju považuje za jednu z "najviac rešpektovaných priateľov" a poďakoval jej za pomoc. Žena nepoprela spoluprácu s čínskymi predstaviteľmi, ale odmietla pokračovať v dohode či prijať platbu v hotovosti. Vysvetlila, že situácia sa skomplikovala a "veci už nie sú také, aké bývali".

Pokiaľ bude úradníčka odsúdená, hrozí jej až 25 rokov za mrežami. V rámci čakania na aprílové predbežné súdne líčenie má nariadené domáce väzenie.

01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-27 13:32:06 - Feat.: - Title: Čínsku loď naďalej vyšetrujú pre poškodenie plynovodu v Baltskom mori 04 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 05 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:11