islamisti asýrsky reliéfyoutube
StoryEditor

Islamisti nazbierali v Mósule asýrske artefakty nevyčísliteľnej hodnoty. Predať ich už nestihli

30.01.2017, 20:25
Autor:
fasfas

Keď iracká armáda vytlačila teroristov Islamského štátu (IS) z východného Mósulu, museli zrejme v zhone utekať. Jeden z predákov džihádistov vo svojom príbytku zanechal viac ako stovku tisícky rokov starých asýrskych predmetov. Podľa expertov majú "nevyčísliteľnú" hodnotu.

K nálezu došlo v štvrti Az-zíza vo východnom Mósule, ktorú len nedávno iracké špeciálne jednotky oslobodili z rúk islamistov. Na zverejnených fotografiách bolo množstvo hlineného riadu, veľkých váz a dokonca aj ručný mlynček.

Historici a archeológovia podľa britského denníka The Telegraph potvrdili, že vek predmetov sa datuje tisíce rokov späť do doby Asýrskej ríše. Pravdepodobne boli vykopané z ruín starovekých miest Ninive a Nimrud, ktoré boli pod kontrolou IS celkom asi dva roky až do minulého novembra.

"Sú to pravé asýrske starožitnosti. Sme si istí, že prípad vyšetrujú vynikajúci historici," povedala britskému denníku Eleanor Robsonová z Britského inštitútu pre štúdium Iraku.

Chceli ich predať

Dokumenty nájdené spolu s predmetmi v opustenom dome dokazujú, že islamisti mali o veciach jasný prehľad, zapisovali si aj približnú cenu každého z nich. Predpokladá sa, že mali v pláne svoju korisť predať, ale nápor Iračanov im ich úmysly prekazil.

"Počas prehľadávania domov v bývalej kresťanskej lokalite v Mósule sme dostali tip od miestneho obyvateľa," uviedol podľa britského denníka člen irackého parlamentu Talib al-Mámari. "Keď sídlo jedného z emírov IS vojaci prehľadali, boli veľmi prekvapení. Našli mnoho veľmi hodnotných artefaktov, z ktorých minimálne jeden je absolútny unikát," dodal.

IS roky pašoval väčšinou pravé - ale veľakrát aj falošné - starožitné predmety z Iraku cez ovládané územie v Sýrii do Turecka. Predpokladá sa, že od dobytia Mósulu v roku 2014 zarobili teroristi na čiernom trhu predajom ukoristených starožitností desiatky miliónov dolárov.

V Nimrude a sýrskej Palmýre sa islamisti neštítili ani vyhadzovať do povetria jedny z najzachovalejších architektonických skvostov staroveku. Zverejňovali aj propagačné videá, na ktorých svoje činy obhajovali bojom proti pohanským symbolom, ktoré staroveké pamiatky podľa nich symbolizujú. Podľa archeológov, ktorí skúmali škody v Nimrude, islamisti nenávratne zničili asi 60 percent tamojšieho náleziska.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedci našli mikroplasty v starodávnych vzorkách. Ide o prvý prípad kontaminácie archeologických nálezov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:10