StoryEditor

V severokórejských baniach a kameňolomoch otročia malé deti, dokazujú videonahrávky

16.12.2016, 15:40
Autor:
ČTKČTK
Najmladším deťom na snímkach môže byť iba päť rokov.

Videonahrávky, na ktorých sú zachytené malé severokórejské deti nútené pracovať v uhoľných baniach alebo v kameňolome a na budovaní železničnej trate, zverejnil v posledných dňoch britský denník The Daily Mirror. 

Denník The Daily Mirror uviedol, že videozáznamy zaobstarali členovia siete odvážnych informátorov skrytými kamerami v priebehu tohto roku na severe KĽDR v provinciách Janggangdo a Čagangdo, kde sa stavia dlhá vlaková trať.

Na jednej z videonahrávok sú vidieť deti, ako rozbíjajú skalnú stenu a potom samé či po dvojiciach nosia ťažké vrecia s kameňmi k nákladným automobilom. Tie ich potom odvážajú ku koľajám. Na železničnej trati pracuje ďalšia skupina detí. Kladivami a sekerami rozbíjajú veľké balvany na menšie, ktoré sú pokladané medzi koľaje.

Na prácu sú údajne nasadzované celé školské triedy a deti sú nútené pracovať až desať hodín denne. Práca prebieha v horúčave, učitelia stojaci obďaleč si tienia rukami oči a kričia pritom rozkazy na žiakov, ktorých telá sa prehýbajú pod ťarchou závažia.

Ďalší videozáznam bol zhotovený v neslávne známej uhoľnej bani Aoči, kde si po desaťročia odpykávajú tvrdé tresty politickí väzni. Deti vo veku už okolo siedmich rokov na záberoch nosia ťažké vaky s uhlím. Keď sa chlapci na chvíľku zastavia a začnú sa hrať a hádzať kamene do kaluže, sú vzápätí napomenutí a poslaní späť do práce. Podľa denníka The Daily Mirror je pravdepodobné, že deti zachytené na videu sa narodili priamo v pracovnom tábore.

Aktivisti bojujúci za ľudské práva tvrdia, že v 24-miliónovej Severnej Kórei sú denne využívané milióny detí na otrockú prácu. Deti z chudobných rodín vraj neboli v škole celý rok. Pokiaľ deti pracovné úlohy nesplnia, sú vraj často bité. Za prácu nedostávajú žiadnu finančnú odmenu.

Organizácie pre ľudské práva reagovali na zábery detskej práce tvrdou kritikou. Michael Glendinning z Európskej aliancie pre ľudské práva v Severnej Kórei vyhlásil, že charakter a doba trvania práce zadanej týmto deťom porušuje množstvo medzinárodných zákonov. "Milióny severokórejských detí sú podrobené vyčerpávajúcej práci, ktorá ich zbavuje šance na šťastné detstvo," uviedol Glendinning a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo.

"Dopady tejto práce na ich fyzické a duševné zdravie a na ich vzdelanie sa nesmú podceňovať," dodal. Jeho organizácia vyjadrila aj obavy ohľadom "zranení, podvýživy, vyčerpania, problémov s rastom a dlhodobých psychologických problémov" týchto detí.

The Daily Mirror poukazuje tiež na obrovský rozdiel medzi životom detí z chudobných rodín nútených k otrockej práci a životom, aký žijú deti z rodín patriacich v KĽDR k elite. Tie sú na videu zachytené pred školou v meste Kannge v provincii Čagangdo, len niekoľko kilometrov od miest, kde iné deti drú na stavbe železnice. Privilegované, pekne oblečené deti sa usmievajú, cvičia a spievajú pred zrakmi hrdých rodičov.

01 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ceny letných táborov pre deti narastajú. Drucker vidí riešenie, na ťahu sú školy a samosprávy 03 - Modified: 2024-04-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Doja Cat odkazuje rodičom, aby deti na jej koncerty nebrali. Nechajte svoje chyby doma, hovorí 04 - Modified: 2024-04-27 05:40:12 - Feat.: - Title: KĽDR odmieta americkú správu o stave ľudských práv vo svete 05 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:05