Reuters
StoryEditor

Z britských miest miznú belosi. Rastie etnické napätie, varuje v štúdii uznávaný profesor

04.11.2016, 10:36
Pôvodní obyvatelia už nechcú žiť v oblastiach, do ktorých prišli prisťahovalci. V niektorých mestách počet "bielych" klesol o viac ako desať percentuálnych bodov.

Profesor Ted Cantle je vo Veľkej Británii považovaný za najväčšiu kapacitu v oblasti multikultúrnych vzťahov a integrácie v spoločnosti. Už v roku 2001 po nepokojoch v niekoľkých britských mestách varoval, že v krajine sa rozmáha segregácia prisťahovalcov a belosi sa sťahujú z regiónov s vysokým podielom imigrantov do iných kútov Británie. Dáta zverejnené o pätnásť rokov neskôr to potvrdzujú.

Počet volebných okrskov, v ktorých tvoria väčšinu voliči prisťahovaleckého pôvodu, vzrástol od roku 2001 zo 119 na 429. Z Londýna ubudlo 600-tisíc belochov a pribudlo najmenej 1,2 milióna predstaviteľov etnických menšín. O probléme sa zmieňuje aj správa Integračnej komisie z roku 2015 (v celom znení tu).

Množia sa predsudky a nenávisť

Štiepenie britskej spoločnosti podľa Cantlea pokračuje. Potvrdzuje to v najnovšej správe, na ktorej spolupracoval s profesorom Ericom Kaufmannom z Londýnskej univerzity. Varujú v nej, že vylúčené komunity podporujú v spoločnosti nenávisť a predsudky. "Vieme tiež, že opačný prístup môže fungovať. Veľa výskumov ukazuje, že akýkoľvek kontakt (v rámci minorít a majorít) pomáha bojovať so stereotypmi," vysvetlil Cantle pre portál The Guardian.

Zdôraznil, že jeho štúdia neopisuje masívne presuny bieleho obyvateľstva čisto kvôli etnickým otázkam. Jeho štúdia sa podľa neho zameriava len na populačné zmeny a neskúma bližšie ich príčiny. V neprospech bielych Britov môže hrať aj väčšia pôrodnosť u prisťahovaleckých rodín. Cantle tiež pripomína, že označenie "biela populácia" by nemalo slúžiť na rozdiely v spoločnosti. Autori ho zvolili čisto pre zrozumiteľnosť štúdie.

"Bieli občania opúšťajú časti miest disproporčným spôsobom a bránia sa sťahovaniu do etnicky bohatých oblastí. Nemôžeme však povedať, akú pre to majú motiváciu," tvrdí. Dôvody podľa neho nemusia byť iba negatívne. Preč z miest môže ľudí viesť túžba po živote na vidieku či takzvaná ekonomická migrácia v rámci Veľkej Británie.

Rastie etnické napätie

Cantle však priznáva, že v rozhovoroch s obyvateľmi niektorých oblastí, kde v poslednej dobe prevažujú prisťahovalci, cítil určité etnické napätie. "Miesto, kde žili, už naďalej nepovažovali za svoje," vysvetľuje.

V grófstve Yorkshire sa mu s podobnou skúsenosťou zveril úradník pre súdržnosť (má na starosti integráciu prisťahovalcov), pochádzajúci z Ázie. Tri roky po jeho príchode vraj väčšina bielych obyvateľov z ulice, ktorú má na starosti, odišla. "Hovorili, že sa sťahujú, pretože sem prichádzajú oni," povedal s poukázaním na prisťahovalcov z Ázie.

Mestá, odkiaľ odchádzajú belosi

Najnovšia štúdia porovnáva dáta zo sčítania obyvateľov z rokov 1991, 2001 a 2011. Najväčšie rozdiely zaznamenala v meste Slough západne od Londýna, kde belosi pred štvrťstoročím tvorili 58,3 percenta populácie a dnes len 34,5 percenta. V Birminghame štúdia uvádza pokles o asi dvanásť percentuálnych bodov, v Leicesteri dokonca o 15. V londýnskej štvrti Newham belosi teraz tvoria iba 16,7 percenta populácie.

Najväčšie prepady sú zrejmé pri pohľade na niektoré menšie administratívne celky. V jednej z častí správnej oblasti Blackburn with Darwen vedci zistili, že belosi tu tvoria len 7,8 percenta populácie. V roku 1991 to pritom bolo 42,3 percenta. Podobne sú na tom oblasti Handsworth, Bradford či Luton.

Zmeny sa týkajú vo väčšine prípadov oblastí, ktoré už v minulosti mali veľké zastúpenie prisťahovalcov. V tradične belošských regiónoch ako Barrow-in-Furness, Bassetlaw či Mid Sussex sa populačná skladba takmer nemení.

Hrozia nepokoje

Podľa Cantlea segregácia prisťahovalcov môže v nasledujúcich rokoch zapríčiniť nepokoje. Vláda by podľa neho mala konať. "Legislatíva sa musí zmeniť. Nie je to len o minoritách. Politici musia povzbudiť Britov, aby ostávali v etnicky pestrých oblastiach. Aby si ich vyberali pri sťahovaní. Aby umiestňovali deti do spoločných škôl. Jednoducho povedané, aby vytvárali pozitívnu zdieľanú spoločnosť," vyzýva.

Navrhuje, aby sa naprieč spoločnosťou propagovali výhody života v etnicky bohatých mestách a štvrtiach. "Nikdy sme nepropagovali myšlienku, že život v zmiešaných komunitách je oveľa viac vzrušujúci a viac sa v ňom deje," tvrdí. Dodáva však, že prílišné uprednostňovanie prisťahovalcov môže byť aj na škodu. Ako príklad dáva firmy, ktoré zamestnávajú výhradne ľudí z východoeurópskych krajín.

Publikácia štúdie v Británii počas niekoľkých hodín vzbudila vášnivú diskusiu medzi expertmi na integráciu prisťahovalcov. Kritici namietajú, že štúdia nevhodne pracuje s terminológiou. Termín segregácia je podľa nich v tomto prípade nevhodný. Ekonóm Jonathan Portes aj napriek kritike uznáva, že oznámenie štúdie je pravdivé. "Potrebujeme viac propagovať integráciu, a to nielen v etnicky pestrých oblastiach," povedal.

Problém pre vládu

Cantle prišiel so závermi svojho výskumu v čase, keď britská vláda čelí kritike kvôli inej správe na rovnakú tému. Rozsiahla práca Louise Caseyovej údajne obsahuje celý rad citlivých zistení a vláda jej vydanie schválne odkladá. Caseyová v správe údajne tvrdí, že vláda zlyhala v implementácii opatrení pre lepšiu integráciu, ktoré vláde predniesol v roku 2001 Cantle.

Jej štúdia vznikala ešte v časoch vlády Davida Camerona. Súčasná vláda premiérky Theresy Mayovej sľúbila, že vyjde do konca tohto roka. Predseda parlamentnej komisie pre integráciu Chuka Umunna v predslove neuverejnenej štúdie uvádza, že integrácia je "obojsmernou cestou".

Každý podľa neho musí prispieť k tomu, aby sa Británia prestala fragmentovať. Situácii však nepomáhajú výsledky referenda, po ktorom sa v krajine zvýšil počet nenávistných útokov proti prisťahovalcov. Práve takéto incidenty podnecujú segregáciu.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 23:07